Τα Μετέωρα αποτελούν γεωλογικό θαύμα της φύσης και ταυτόχρονα κιβωτό της Ορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης. Το σύμπλεγμα των σκουρόχρωμων πέτρινων γιγάντων που φιλοξενούν την ταπεινότητα μοναστικών κοινοτήτων δεν έχει όμοιό του πουθενά στον κόσμο.

Τα Μετέωρα των τεσσάρων εποχών και των πολλών διαδρομών…  και ενός κύκλου ζωής που βρίσκεται σε συνέχεια.

Η ζωή εδώ ακολουθεί τη δική της αέναη διαδρομή, από τη αρχή της δημιουργίας των πέτρινων βράχων, πριν εκατομμύρια χρόνια με την απόσυρση των νερών από τη θεσσαλική γη, στους πρώτους μοναχούς ασκητές τον 11ο αιώνα και την πρώτη οργανωμένη μοναστική κοινότητα από τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη τον 14ο αιώνα και τη δημιουργία των μοναστηριών στις κορυφές των επιβλητικών βράχων.

Στους αιώνες που ακολούθησαν, σε περιόδους ακμής αλλά και παρακμής, τα Μετέωρα αποτελούσαν πάντα το ιδανικό καταφύγιο για τον μοναχισμό και την ορθόδοξη πίστη διασώζοντας παράλληλα μνημεία πολιτισμού και έργα τέχνης ανεκτίμητα. Προσκυνητές και περιηγητές, κάθε εποχής, περιγράφουν με δέος αυτό το θαυμαστό έργο Θεού και ανθρώπων.

Τριάντα μοναστήρια υπήρξαν ιστορικά, από αυτά σήμερα λειτουργούν έξι και από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σήμερα χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται εδώ για να θαυμάσουν το μοναδικό σχεδόν απόκοσμο τοπίο, να επισκεφτούν τα μοναστήρια και να βιώσουν την ιερότητα του χώρου.

Στο παραδοσιακό Καστράκι, λίγο πριν την ανάβαση στους Ιερούς βράχους, θα περιηγηθούν μέσα σε έναν αξιοθαύμαστο λαβύρινθο βλάστησης και γραφικών εικόνων.

Στην πόλη της Καλαμπάκα και την αγορά της θα βρουν ότι χρειαστούν, αφού διαθέτει τα πάντα ως μια ανεπτυγμένη τουριστικά πόλη και θα περπατήσουν στην παλιά της πόλη, ακριβώς στα πόδια των βράχων των Μετεώρων.

Στις ταβέρνες του Καστρακίου και της Καλαμπάκας θα μυηθούν στην ντόπια κουζίνα μέσα από παραδοσιακές γεύσεις μαγειρεμένες με μεράκι ενώ η διαμονή τους στα ξενοδοχεία και τους παραδοσιακούς ξενώνες, με τη θέα των βράχων, θα ικανοποιήσει κάθε τους απαίτηση.

Η περιοχή των Μετεώρων αποτελεί ταυτόχρονα και ένα εξαιρετικό πεδίο δράσης, εξερεύνησης και περιπέτειας, ικανή να προσφέρει σε κάθε της επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσεις τα μυστικά των Μετεώρων είναι μέσα από τα μονοπάτια τους και τις πεζοπορικές διαδρομές. Παλιά μονοπάτια, που κάποτε ακολουθούσαν οι μοναχοί, οδηγούν σε «κρυμμένα μυστικά» που δεν έχεις φανταστεί. Θα ανακαλύψεις περάσματα, σπηλιές, ασκηταριά σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στη σκιά τον βράχων. Το δίκτυο των μονοπατιών στα Μετέωρα είναι σηματοδοτημένο και σε πολύ καλή κατάσταση έτσι ο καθένας μπορεί να το περπατήσει, ακόμη και μικρά παιδιά, ειδικά έχοντας την υποστήριξη ενός επαγγελματία ντόπιου οδηγού.

Ανάλογη και ίσως πιο εντυπωσιακή εμπειρία η ποδηλασία γύρω και πάνω στα Μετέωρα, σε απόλυτα ασφαλείς διαδρομές ποδηλάτου για όλους. Στην Καλαμπάκα θα βρείτε επαγγελματίες για να νοικιάσετε τα ποδήλατα σας ή και για να ακολουθήσετε ένα οργανωμένο ποδηλατικό tour μαζί τους. Αγαπημένη επιλογή των οικογενειών αποτελούν και τα ηλεκτρικά e-bike.

Για τους πιο τολμηρούς λάτρεις της περιπέτειας η αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων προσφέρει μια εμπειρία ζωής. Εδώ, σε ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά πεδία αναρρίχησης στον κόσμο, θα βρείτε αναρριχητικά πεδία διαβαθμισμένης δυσκολίας αφού εκτός από πεδία για έμπειρους αναρριχητές υπάρχουν και αυτά για αρχάριους που θέλουν να δοκιμάσουν μια νέα πρόκληση πάντα με την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών της περιοχής.

Εάν ακόμη επιθυμείτε κάτι «διαφορετικό» αλλά εξίσου συναρπαστικό ζήστε το πετώντας πάνω από τα Μετέωρα με ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε) ή καθισμένοι στη θέση ενός  διθέσιου μηχανοκίνητου. Η θέα του δάσους των βράχων και των μοναστηριών από ψηλά και η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας θα φτάσει την αδρεναλίνη σας στα ύψη. Μην σας προβληματίζει το πώς, έμπειροι και πιστοποιημένοι πιλότοι θα είναι μαζί σας αρκεί να το τολμήσετε.

Στα Μετέωρα κάθε διαδρομή είναι μια εικόνα αποκάλυψης που αξίζει να την ζήσετε ξανά και ξανά. Είτε ως προσκυνητές στις μονές του, είτε ως φυσιολάτρες περιηγητές, είτε ως λάτρεις της περιπέτειας εξερευνήστε με όλες τις αισθήσεις σας το μεγαλείο ενός τόπου που δεν έχει όμοιό του σε όλο τον κόσμο !

Περισσότερες πληροφορίες για όλα όσα μπορείτε να δείτε και να ζήσετε στην περιοχή θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού του νομού Τρικάλων  elaMeteoraTrikala.com .