Για πρώτη φορά καθιερώνεται επίδομα εργασίας και είναι το 50% του επιδόματος ανεργίας για τους δικαιούχους που μπήκα στην αγορά εργασίας την περίοδο που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ.

Το νέο επίδομα θα λάβουν οι άνεργοι της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ, οι οποίοι βρίσκουν δουλειά.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που θα ισχύσουν από το τέλος του χρόνου, ουσιαστικά, θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας παράλληλα με τον μισθό τους από την εργασία που βρήκαν.

Παράλληλα, οι μακροχρόνια (εγγεγραμμένοι) άνεργοι άνω των 5 ετών θα λάβουν ένα εφάπαξ επίδομα εργασίας, ύψους 300 ευρώ, που θα δοθεί σε όσους συναινέσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Το επίδομα αυτό δίνεται μία μόνο φορά και εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές.

Διαγραφές ανέργων και εισοδηματικά κριτήρια

Ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΥΠΑ για δύο χρόνια σε όσους αρνηθούν τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας ή πρόγραμμα κατάρτισης. Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο εργασιακός σύμβουλος της υπηρεσίας επικοινωνεί με τον άνεργο και τον ενημερώνει ότι υπάρχει δουλειά που αντιστοιχεί στα προσόντα του. Εάν εκείνος πάει στο ραντεβού με τον εργοδότη αλλά δεν επιλεγεί, συνεχίζει να παίρνει το επίδομα. Αν όμως απορρίψει τρεις φορές θέσεις που σύμφωνα με τον σύμβουλό του «ταιριάζουν» στο προφίλ του, τότε διακόπτεται. Σημαντική παράμετρος εδώ είναι πως το μέτρο δεν αφορά στους πρώτους 12 μήνες επιδότησης.

Επίσης, όσοι έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ έχουν ένα «κόφτη». Θα παραμένει στο μητρώο, αλλά θα χάνει άλλες παροχές, όπως Κοινωνικό Τουρισμό, μοριοδοτήσεις και άλλα.

Εγγραφή ανέργου στη ΔΥΠΑ

Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία. Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και με τη διασύνδεση αυτή επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος σ’ αυτό, ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη ΔΥΠΑ. Μπορεί να παρέχεται υπό μορφή ψηφιακής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα ή κάρτας που περιέχει επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει την επιβεβαίωση της ισχύος της, ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.