Πανελλήνια συγκίνηση αλλά και παγκόσμια θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκαλέσει η αιφνίδια είδηση του θανάτου της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού, Ειρήνης Παπά, η οποία έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Μάλιστα, η είδηση του θανάτου της Ειρήνης Παπά έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά από μια ακόμα μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας, αυτή του σπουδαίου ηθοποιού, Κώστα Καζάκου.

Η καλλονή και πρότυπο αρχαιοελληνικής ομορφιάς Ειρήνη Παππά ήταν από τους λίγους Έλληνες ηθοποιούς που διέπρεψαν στο εξωτερικό και έκαναν διεθνή καριέρα με όλη τη σημασία της λέξης, με τις συγκλονιστικές της ερμηνείες, όπως αυτή της χήρας στον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Στην φωτογραφία που δημοσιεύει το Associated Press, φαίνεται η Ειρήνη Παππά με τον Κώστα Καζάκο στην πρεμιέρα της ταινίας «Ιφιγένεια» στο Φεστιβάλ των Καννών, τον Μάιο του 1977.

Στην φωτογραφία διακρίνονται ακόμα ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καρράς και η Τατιάνα Παπαμόσχου, ενώ τα φλας των φωτογράφων τους πολιορκούν.

Δείτε την φωτογραφία

Η ταινία υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, χωρίς να το κερδίσει. Επίσης, υπήρξε υποψήφια και για τον Χρυσό Φοίνικα, στο Φεστιβάλ Καννών του 1977, χωρίς όμως να κερδίσει ούτε αυτό.

Ωστόσο, βραβεύθηκε με το Belgian Femina Award και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, βραβεύθηκε ως η Καλύτερη Ταινία, ενώ στον ίδιο διαγωνισμό, η Παπαμόσχου κέρδισε και το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου.