Ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός, διαφημιστής, αλλά πάνω απ’ όλα ένας πολύ δημιουργικός άνθρωπος.

Ο λόγος για τον Άλκη Παππά, τον άνθρωπο που μύησε στην υποκριτική τέχνη τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα ηθοποιό, Ειρήνη Παπά, η οποία έφυγε σήμερα από τη ζωή, και στη συνέχεια την παντρεύτηκε.

Ο Άλκης Παππάς πέθανε το 2018 σε ηλικία 96 ετών και κηδεύτηκε αθόρυβα από τους οικείους του.

Στην τελευταία του συνέντευξη τον Μάρτιο του 2014, ο Άλκης Παπάς είχε αναφερθεί στη γνωριμία του με την Ειρήνη Παπά: «Όταν η Ειρήνη φοιτούσε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, της έκανα ιδιαίτερα μαθήματα. Ετσι γνωριστήκαμε κι ερωτευτήκαμε. Ημουν στο πλευρό της ως δάσκαλος, όταν έπαιξε στην επιθεώρηση «Ανθρωποι άνθρωποι» των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου. Υποδυόταν μια αριστοκράτισσα σε ένα νούμερο μαζί με τον Ορέστη Μακρή, που είχε μεγάλη επιτυχία. Τότε ήταν πανάκριβα τα ρούχα, γι’ αυτό έβαλε το φράκο μου για να παίξει».

«Μου την έκλεψες την όμορφη»

Ο έρωτάς τους κατέληξε σε γάμο, παρότι οι γονείς της είχαν κάποιες αντιρρήσεις.

«Παντρευτήκαμε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ δύο παραστάσεων, όταν παιζόταν το έργο μου “Ερωφίλη” με την αδελφή μου, την Κρινιώ Παπά και τον Σπύρο Μουσούρη, αλλά και τον τότε πρωτοεμφανιζόμενο Ανδρέα Μπάρκουλη, που έκανε ένα ρολάκι. Ο πατέρας της, όταν τον γνώρισα, μου είπε: ‘Α, μου την έκλεψες την όμορφη’, αλλά στη συνέχεια είχαμε καλές σχέσεις. Προς το τέλος της στρατιωτικής θητείας μου -κράτησε τρία χρόνια και η Ειρήνη ερχόταν και με έβλεπε- χωρίσαμε φιλικά. Τότε έφυγε για το εξωτερικό σημειώνοντας αμέσως μεγάλη επιτυχία κι από την πρώτη της δουλειά χρησιμοποίησε το δικό μου επίθετο και όχι το Λελέκου, που είναι το δικό της.

«Επιστρέφοντας κάποια στιγμή στην Αθήνα παίρνει μέρος στη ραδιοφωνική εκπομπή μου ‘Το Λυχνάρι του Αλαντίν’ και μου λέει: ‘Αλκη, σε πειράζει να κρατήσω το όνομά σου, γιατί έτσι έχω αρχίσει να γίνομαι γνωστή στο εξωτερικό;’. Της απάντησα πως δεν είχα κανένα πρόβλημα. Μάλιστα είχε έρθει η Λίντα, η αδελφή της, να μου ζητήσει να υπογράψω ένα χαρτί γι’ αυτό το θέμα, αλλά της είπα ότι ο λόγος μου είναι συμβόλαιο».