Τι συμβαίνει όταν ο μοναδικός μας κολλητός μετακομίσει μακριά; Τα πράγματα φαίνονται και -εδώ που τα λέμε- είναι σκούρα. Άραγε, ποιος μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε νέους φίλους; Και εμείς από την μεριά μας τι όπλα πρέπει να επιστρατεύσουμε για να τα καταφέρουμε;

Η Ντένια Πάτρα υπογράφει το παραμύθι «Η αέρινη παρέα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, σε εικονογράφηση της Ιωάννας Καλοστεφάνου. Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό και αισιόδοξο βιβλίο για την αξία της φιλίας και τη δύναμη της φαντασίας, που μιλά στα παιδιά για το πόσο σπουδαίο είναι να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να τα επικοινωνούμε, να λειτουργούμε με πείσμα και θέληση και την ίδια στιγμή να μην ξεχνάμε ποτέ να ονειρευόμαστε με όλη μας την καρδιά.

H Nτένια Πάτρα μιλάει στα «Νέα» για το βιβλίο, τη φιλία και την παιδική λογοτεχνία.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το βιβλίο;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους εξαιρετικά γρήγορους και εξαντλητικούς ρυθμούς έχει πολλές επιπτώσεις στην κοινωνικότητά μας. Παρατηρούμε φαινόμενα αποξένωσης, μοναξιάς, απομόνωσης του ανθρώπου από τον κοινωνικό του περίγυρο και συχνά διαπιστώνουμε την ανάπτυξη απρόσωπων και επιφανειακών σχέσεων. Πολλές φορές, οι ενήλικοι επιλέγουν την απομόνωση, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τα παιδιά. Αυτό το κοινωνικό φαινόμενο με προβλημάτισε. Στην «Αέρινη Παρέα» θέλησα να περιγράψω την ανάγκη που έχει κάθε παιδί να έχει φίλους. Αφορμή για αυτό το βιβλίο στάθηκε η διστακτικότητα ορισμένων παιδιών να προσεγγίσουν και να συνδεθούν με φίλους. Με συγκινεί πολύ η εικόνα ενός παιδιού που η εσωστρέφειά του στέκεται εμπόδιο στην κοινωνικότητά του.

Η εικονογράφηση πώς δένει με την ιστορία σας;

Η εικόνα συνομιλεί με το κείμενο. Κατά τη συγγραφή του βιβλίου δεν είχα συγκεκριμένες εικόνες στο μυαλό μου. Γνώριζα μόνο τον εσωτερικό κόσμο, τα συναισθήματα και τον χαρακτήρα των ηρώων. Ο εικονογράφος αναδεικνύει τα σημεία του κειμένου που τον εμπνέουν και τα αποτυπώνει. Ήταν συγκινητική η στιγμή που αντίκρισα τους ήρωες για πρώτη φορά αποτυπωμένους στο χαρτί. Υπάρχει αρμονία μεταξύ κειμένου και εικόνας. Ισορροπία μεταξύ πραγματικότητας και της αέρινης φαντασίας των ηρώων. Η Ιωάννα Καλοστεφάνου εικονογράφησε υπέροχα την ιστορία, στα μάτια του κεντρικού ήρωα καθρεπτίζεται ο εσωτερικός του κόσμος. Την ευχαριστώ θερμά για τη γεμάτη ευαισθησία εικονογράφησή της.

Τα παιδιά τι μπορεί να μάθουν για τη φιλία διαβάζοντας το βιβλίο σας;

Στην ιστορία αποτυπώνεται η ανάγκη και η επιθυμία των παιδιών να έχουν φίλους. Επίσης, παρουσιάζεται η χαρά, η προθυμία και η ανοικτή αγκαλιά κάθε παιδιού να δεχτεί ένα νέο φίλο σε μια παρέα. Ο μικρός αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί με τον ήρωα. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και για αυτό το λόγο, είναι τόσο σημαντικό και πολύτιμο σε μια παρέα. Και κάτι ακόμη, όσο μόνο και να νιώθει ένα παιδί, αν κοιτάξει γύρω του, στο περιβάλλον του, σίγουρα θα βρει μια ανοιχτή αγκαλιά να το υποδεχτεί. Μέσα από την «Αέρινη Παρέα» θα μάθει ότι ο καθένας κρατά το κλειδί της προσωπικής του ευτυχίας. Αρκεί να ονειρευτεί ό,τι επιθυμεί και θα το πραγματοποιήσει.

Θεωρείτε πως μπορούμε όλοι να αποκτήσουμε φίλους όταν αναγνωρίζουμε κι εκφράζουμε τα συναισθήματά μας όπως αναφέρετε στο βιβλίο;

Η φιλία κατέχει σπουδαία θέση στην καρδιά κάθε ανθρώπου. Οι φίλοι είναι σημαντικοί για την ψυχική υγεία και την ποιότητα της ζωής μας. Για να δημιουργηθεί μια ειλικρινής σχέση χρειάζεται να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Όταν εκφράζουμε τις επιθυμίες μας και την αλήθεια μας μπορούμε να αποκτήσουμε φίλους. Η ειλικρίνεια, η αγάπη, οι αγνές προθέσεις είναι οι βάσεις για τη δημιουργία κάθε σπουδαίας σχέσης, όπως είναι η φιλία.

Τι προκλήσεις αντιμετωπίζει κάποιος όταν γράφει ένα βιβλίο για παιδιά;

Με γοητεύει η επικοινωνία με τα παιδιά. Η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, γεμάτο προκλήσεις. Με τα παιδιά μπορείς να μιλήσεις για όλα τα θέματα, αρκεί να ανακαλύψεις τον κατάλληλο τρόπο. Αναζητάς συνεχώς νέους τρόπους και αυτή η αναζήτηση, ο πειραματισμός, είναι η ομορφιά και η γοητεία της παιδικής λογοτεχνίας. Άλλη μια πρόκληση που αντιμετωπίζεις είναι η ύπαρξη ισορροπίας και αρμονίας των στοιχείων της φαντασίας και της πραγματικότητας που παρουσιάζονται σε μια ιστορία για παιδιά. Το παιδικό βιβλίο οφείλει να έχει πρωτοτυπία, στοχασμό, γλωσσικό πλούτο, ολοκληρωμένους χαρακτήρες, να θίγει με απλό και κατανοητό τρόπο ζητούμενα που αφορούν την εποχή του. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης.

Οι μεγάλοι κάνουν άραγε αέρινες παρέες όπως ο Ορέστης στο βιβλίο;

Ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να επιτελέσει καθημερινά πολλαπλούς και συχνά αλληλοσυγκρουόμενους ρόλους, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στις κοινωνικές και πάσης φύσεως σχέσεις του. Μέσα σε αυτούς τους έντονους ρυθμούς χρειάζεται προσπάθεια για τη δημιουργία ή τη διατήρηση φιλικών σχέσεων. Σίγουρα, μια αέρινη παρέα είναι μια νότα αισιοδοξίας μέσα στην καθημερινότητα μας και όσοι το κατορθώνουν, βιώνουν ευτυχία και ηρεμία. Επομένως, πολλοί ενήλικες έχουν αέρινες παρέες που τους χαρίζουν χαμόγελα.

Για σας οι καλύτεροί σας φίλοι τι ρόλο παίζουν στη ζωή σας;

Το αίσθημα του «ανήκειν» αποτελεί ζωτική ανάγκη για μένα. Σε μια αληθινή και αυθεντική φιλία υπάρχει αμοιβαιότητα, αμοιβαία αγάπη, σεβασμός, εμπιστοσύνη, κατανόηση, αποδοχή και φροντίδα. Οι φίλοι μάς ενθαρρύνουν και μάς κινητοποιούν να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Οι αληθινοί φίλοι είναι πάντα διαθέσιμοι για μας ανεξάρτητα από την χιλιομετρική απόσταση ή τη συχνότητα των συναντήσεων.    Νιώθω τυχερή και ευγνώμων που έχω στη ζωή μου καλούς φίλους που θαυμάζω, αγαπώ και μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές. Τους ευχαριστώ πολύ που ομορφαίνουν τη ζωή μου.