Τα δάνεια των πυρόπληκτων επιχειρηματιών είναι βραχνάς σε πολλές περιοχές. Ειδικά όταν αυτά δεν εξυπηρετούνται όχι επειδή οι επιχειρηματίες είναι κακοπληρωτές αλλά γιατί η πανδημία και τώρα η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχουν προκαλέσει οικονομική ασφυξία.

Πολλοί επιχειρηματίες εμφανίζονται να είναι «κόκκινοι» στον Τειρεσία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν βασικές συναλλαγές ή να πάρουν άλλο δάνειο.

Αυτό το πρόβλημα ήταν το αντικείμενο συζήτησης που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με την πρώην γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία θα κατέβει στην Εύβοια στις επόμενες εκλογές.

Μια επείγουσα επιστολή από την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας με την οποία ζητούσε βοήθεια για το ζήτημα αυτό, παρακίνησε την κ. Νικολάου να συζητήσει με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Τα λεγόμενα «πυρόπληκτα δάνεια» είναι ενισχύσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 80% που έχουν λάβει πολλές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Εύβοιας, και άλλων πυρόπληκτων περιοχών.

Η αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους επιχειρηματίες.

Στην συζήτηση με τον κ. Στουρνάρα, η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής ζήτησε την παρέμβασή του προς τις τράπεζες ώστε να απεγκλωβιστούν οι πυρόπληκτοι επιχειρηματίες οι οποίοι φυσικά και δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των οφειλών τους.

Την ίδια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι -χωρίς να φταίνε- με ποινικές διώξεις ή με τους περιορισμούς που επιβάλλει ο Τειρεσίας στον οποίο εμφανίζονται ως κακοπληρωτές.

Ο κεντρικός τραπεζίτης συμφώνησε με την κ. Νικολάου ότι ο προβληματισμός των Ευβοιωτών επιχειρηματιών είναι βάσιμος και δεσμεύτηκε να προωθήσει το αίτημά τους στο υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και ανταλλάχθηκαν απόψεις για μία σειρά θεμάτων, πολιτικών, οικονομικών, αλλά και εθνικών.

Ο κ. Στουρνάρας και η κ. Νικολάου ανανέωσαν το ραντεβού τους για το μέλλον προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τους πολίτες και μπορούν να βοηθήσουν οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.