H Ολλανδική κυβέρνηση το είχε κάνει το 1973 προκειμένου να αντιμετωπίσει την πετρελαϊκή κρίση.  Είχε καθιερώσει τις «Κυριακές Χωρίς Αυτοκίνητο» (Car Free Sundays).  Οι Ολλανδοί το επαναλαμβάνουν και τώρα με τη νέα ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε προ ημερών ότι το μέτρο θα ισχύσει και πάλι για να εξοικονομήσουν πετρέλαιο και βενζίνη.

Αλλά και πριν ξεσπάσει αυτή η νέα ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία πολλές πόλεις στον κόσμο (η Μπογκοτά, η Τζακάρτα, το Παρίσι, η Σιγκαπούρη αλλά και η δική μας Θεσσαλονίκη πριν από λίγα χρόνια) είχαν καθιερώσει την απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων τις Κυριακές σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων. Το έκαναν διότι ήθελαν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων και να ενθαρρύνουν τον κόσμο να περιορίσει τη χρήση αυτοκινήτου. Το έκαναν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους.

Οι «Κυριακές Χωρίς Αυτοκίνητο» επανήλθαν στην επικαιρότητα εδώ και ένα τρίμηνο καθώς αποτελούν ένα από 10 μέτρα που προτείνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) και η ΕΕ τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση σε πετρέλαιο.

Πολύ ωραία όλα αυτά.

Ξέρατε όμως ότι πριν από 3 χρόνια ο υποψήφιος τότε και νυν Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είχε υποσχεθεί προεκλογικά, το 2019, τις Κυριακές Χωρίς Αυτοκίνητο και στην Αθήνα; Αλλά έως τώρα, τρία χρόνια μετά, δεν τις έχουμε δει ποτέ…

Ναι, ο Κώστας Μπακογιάννης το είχε πει στις 17 Μαρτίου 2019 στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που είχαν διοργανώσει («Αθήνα, Ώρα για ποδήλατο») οι Ποδηλάτ-ισσ-ες και οι Φίλοι του Ποδηλάτου με προσκεκλημένους όλους τους υποψηφίους Δημάρχους. Ο κ.Μπακογιάνης με… φόρα και πολύ «πράσινο» προφίλ είχε υποσχεθεί ότι θα καθιερωθούν Κυριακές Χωρίς Αυτοκίνητο και μάλιστα όχι μόνο στο Κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές. Και είχε προσθέσει πως είναι ένα μέτρο που εφαρμόζουν αρκετές πόλεις.

Παραθέτω και το σχετικό link απ’ όσα είχα γράψει τότε καθώς είχα παρακολουθήσει την εκδήλωση και παρουσίαζα και ένα μέρος της.

https://www.tanea.gr/2019/03/18/lifearts/orthopetalies/symfonia-ypopsifion-dimarxon-gia-to-podilato-stin-athina/

Πού είναι λοιπόν οι «Κυριακές Χωρίς Αυτοκίνητο» κύριε Δήμαρχε; Έχουν περάσει 3 χρόνια από εκείνη τη δήλωση-προεκλογική υπόσχεση.