temp 25 oC weather-icon
20oC
30oC
News Now
Οι Κάννες τιμούν την Ιστορία του σινεμά
Κινηματογράφος

Οι Κάννες τιμούν την Ιστορία του σινεμά

Πλούσιο το πρόγραμμα Cannes Classics με «Τραγουδώντας στη βροχή», «Τελευταίο Βαλς» και «Δίκη»

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, το πρόγραμμα Cannes Classics της 75ης διοργάνωσης περιέχει πασίγνωστες ή ίσως όχι και τόσο γνωστές ταινίες από το παρελθόν, οι οποίες είχαν προκαλέσει αίσθηση όταν προβλήθηκαν για πρώτη φορά.

Για παράδειγμα φέτος είναι η 70ή επέτειος του «Τραγουδώντας στη βροχή» του Στάνλεϊ Ντόνεν και η 60ή επέτειος της «Δίκης» του Ορσον Γουέλς που θα παιχτούν στο τμήμα Cannes Classics, όπου τιμώμενη χώρα για το 2022 είναι η Ινδία. Η ταινία «Pratidwandi» (1970) του κορυφαίου Ινδού auteur Σατιαζίτ Ρέι (1921–1992) επελέγη για ειδική προβολή.

Ταινία έναρξης στο φετινό πρόγραμμα θα είναι η προκλητική «Η μαμά και η πόρνη» του Ζαν Εστας που γίνεται φέτος 50 χρονών. Στην προβολή θα παραστεί ο Ζαν Πιερ Λεό, πρωταγωνιστής της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Εστάς 10 χρόνια πριν από την αυτοκτονία του το 1981 σε ηλικία μόλις 42 ετών.

Αλλες ταινίες που βρίσκονται στο φετινό πρόγραμμα είναι το «Τελευταίο βαλς» (1978) το ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Μάρτιν Σκορσέζε για την ροκ μπάντα The Band και το βραζιλιάνικο «γουέστερν» «Μαύρος θεός, λευκός διάβολος» («Deus e o Diabo na Terra do Sol», 1964) του Γκλάουμπερ Ρόσα, χαρακτηριστικού εκπροσώπου του βραζιλιάνικου Cinema Nuovo (Νέο Σινεμά) στην δεκαετία του 1960.

Επίσης, για φέτος το φεστιβάλ έχει προγραμματίσει μια σειρά προβολών από ντοκιμαντέρ που αφορούν ανθρώπους του κινηματογράφου από όλον τον κόσμο.

Ανάμεσά τους θα βρούμε το «Patrick Dewaere, mon héros (Patrick Dewaere, My Hero)» του Αλεξάντρ Μουά για τον Γάλλο ηθοποιό Πατρίκ Ντεβέρ (1947- 1982), το «Gérard Philipe, le dernier hiver du Cid» του Πατρίκ Ζοντί για τον Γάλλο ηθοποιό Ζεράρ Φιλίπ (1922- 1959) και το «Jane Campion, Cinema Woman» της Ζιλί Μπερτουτσέλι για την Αυστραλή σκηνοθέτρια Τζέιν Κάμπιον που φέτος απέσπασε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την «Εξουσία του σκύλου».

Το 75ο φεστιβάλ των Καννών θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 17 ως και το Σάββατο 28 Μαΐου.

Περισσότερα
Ροή Ειδήσεων