Η επιστροφή στην Ευρώπη και στους τίτλους είναι ξεκάθαρα ο στόχος του Παναθηναϊκού, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Κουρμπέλης σε συνέντευξή του. Ο Έλληνας μέσος μίλησε για τον μεγάλο στόχο της κατάκτησης του Κυπέλλου, αλλά και για πολλά ακόμη λίγες ώρες πριν τον πρώτο ημιτελικό με τη Λαμία στη Λεωφόρο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο Match Programme:

Το Κύπελλο είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να φτάσεις σε έναν τίτλο. Η ομάδα έχει μπροστά της δύο παιχνίδια με τη Λαμία με στόχο τον τελικό. Είσαι αισιόδοξος;

«Η ομάδα έχει πολλά χρόνια να βρεθεί σε τελικό Κυπέλλου και να κατακτήσει τον τίτλο. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια. Φέτος είναι η ευκαιρία μας. Βρισκόμαστε στους ημιτελικούς και θεωρητικά έχουμε την πιο βατή κλήρωση σε σχέση με το άλλο ζευγάρι. Στόχος είναι ξεκάθαρα η κατάκτηση του Κυπέλλου και θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να το κατακτήσουμε».

Πολλές φορές αποφεύγουμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένους στόχους. Πλέον όμως, ο στόχος είναι τρία ματς μακριά…

«Είναι ξεκάθαρος ο στόχος εδώ που έχει φτάσει η ομάδα. Αν βρισκόμασταν στους 16 ή στους 8 και είχαμε ντέρμπι μπροστά μας, θα ήταν διαφορετική η κουβέντα. Τώρα όμως έχουμε μπροστά μας τρία παιχνίδια, δύο ημιτελικούς κι εφόσον περάσουμε τον τελικό, κι η ομάδα έχει δείξει ότι είναι καλά. Αν είμαστε σοβαροί μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

Νιώθεις ότι εφέτος ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει πιο κοντά ποδοσφαιρικά, αν όχι στο ίδιο επίπεδο, με τους αντιπάλους του;

«Αν εξαιρέσουμε κάποια παιχνίδια, κυρίως εκτός έδρας εκεί όπου ήταν το πρόβλημά μας, η ομάδα έχει δείξει κατά περιόδους ότι παίζει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Κοιτάζει στα μάτια τις ομάδες που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και θεωρώ ότι εφέτος είναι η ευκαιρία μας για το κάτι παραπάνω».

Βλέπουμε πλέον τους μεγάλους αντιπάλους να προσαρμόζουν το παιχνίδι τους στο στυλ και τον τρόπο του Παναθηναϊκού. Το νιώθετε αυτό;

«Είναι αλήθεια. Οι αντίπαλοι έρχονται να μας αντιμετωπίζουν διαβάζοντας το παιχνίδι μας. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό. Έχουμε ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, το οποίο αποδίδει και ελπίζουμε σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

Έχεις ζήσει πολλά στην ομάδα. Νιώθεις ότι η εφετινή πορεία, ο τρόπος παιχνιδιού, η φιλοσοφία της ομάδας, είναι μια καλή βάση για να πάει ακόμη καλύτερα ο Παναθηναϊκός μελλοντικά;

«Σίγουρα το νιώθουμε αλλά…».

Δεν βγαίνει πάντα στο αποτέλεσμα…

«Αυτό ακριβώς. Για να πούμε ότι αλλάζουμε επίπεδο, θέλουμε σίγουρα και το αποτέλεσμα μετά από τόσα χρόνια που δεν έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε κάποιον τίτλο, κάποια διάκριση ή να βγούμε στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και θέλουμε να συνδυάσουμε αυτή τη χρονιά και την αλλαγή που κάνουμε παίζοντας καλό ποδόσφαιρο, με αποτελέσματα: έναν τίτλο και την επιστροφή στην Ευρώπη».

Το γεγονός ότι απέναντί σας στα ημιτελικά βρίσκεται μια ομάδα που δεν έχει προτεραιότητα το Κύπελλο αλλά την παραμονή στην κατηγορία, ευνοεί τον Παναθηναϊκό ή μήπως κρύβει παγίδες; Αν μη τι άλλο, η Λαμία έχει κάνει ζημιές στην ομάδα…

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καλή προϊστορία, ειδικά στο Κύπελλο, με τη Λαμία. Και δεν νομίζω να το αφήσουν κιόλας επειδή έχουν ως στόχο την παραμονή. Έχουν φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου και φυσικά ο στόχος τους θα είναι το κάτι παραπάνω. Εμείς όμως δεν πρόκειται να επηρεαστούμε απ’ τη βαθμολογική θέση της Λαμίας. Θα κοιτάξουμε τη δουλειά μας, να πετύχουμε τον στόχο μας και να πάμε στον τελικό…»

Το γεγονός ότι η Λαμία έχει πληγώσει τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο θα σας κάνει να είστε πιο… alert;

«Σίγουρα, αλλά ανεξάρτητα από το όνομα και τον αντίπαλο, όταν παίζεις ημιτελικό Κυπέλλου δεν μπορείς να είσαι ήρεμος απέναντι σε καμία ομάδα».

Διανύεις την έκτη σεζόν στον Παναθηναϊκό. Έχεις ζήσει πολλά. Νιώθεις ότι εφέτος η ομάδα είναι πιο κοντά στο επίπεδο που πρέπει να βρίσκεται ποδοσφαιρικά ο σύλλογος;

«Ξεκάθαρα. Σίγουρα έχουμε κενό σε κάποια αποτελέσματα, αλλά με το ποδόσφαιρο που παίζουμε κατά διαστήματα, με τον τρόπο που μας υπολογίζουν οι αντίπαλοι και με το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα στους στόχους μας, είμαστε πιο κοντά σε αυτό που όλοι θέλουμε για τον Παναθηναϊκό τα επόμενα χρόνια».

Τι σου αρέσει στην εφετινή ομάδα;

«Το κυρίαρχο ποδόσφαιρο που παίζουμε και το γεγονός ότι θέλουμε την μπάλα στα πόδια μας ανεξάρτητα από το παιχνίδι και τον αντίπαλο. Πιστεύω ότι είμαστε απ’ τις καλύτερες ομάδες σ’ αυτό το στυλ παιχνιδιού. Έχουμε περισσότερο την μπάλα στα πόδια μας, δημιουργούμε, κι αν ήμασταν πιο προσεκτικοί σε κάποια παιχνίδια παίρνοντας περισσότερα θετικά αποτελέσματα, θα βρισκόμασταν σε πολύ καλύτερο σημείο».

Αναφέρθηκες στον στόχο της Ευρώπης. Σίγουρα εφέτος τα πλέι όφ είναι από τα πιο αμφίρροπα των τελευταίων ετών με ανατροπή σκηνικού στη βαθμολογία σχεδόν ανά αγωνιστική…

«Και νομίζω ότι έτσι θα πάει μέχρι τέλους. Σε κάθε αγωνιστική μεταβάλλεται η κατάσταση. Θα γίνει μάχη μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Εμάς στόχος μας πάντως είναι η τρίτη θέση».

Η Λεωφόρος είναι ένα σύμβολο για τον Παναθηναϊκό αλλά έφτασε η ώρα για ένα καινούργιο και σύγχρονο γήπεδο στον Βοτανικό. Πώς αντιμετωπίζεις αυτή την ιστορική στιγμή;

«Εν έτη 2022 είναι πολύ σημαντικό να καταφέρει η ομάδα να έχει ένα σύγχρονο γήπεδο αντίστοιχο του μεγέθους του Παναθηναϊκού. Σίγουρα η Λεωφόρος είναι η ιστορική έδρα της ομάδας κι όλος ο κόσμος του Παναθηναϊκού την αγαπάει. Θα είναι δύσκολος ο αποχωρισμός. Όμως για να ανέβει η ομάδα επίπεδο και να κοιτάξει μπροστά, πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Σίγουρα στην αρχή θα «πονέσει» πολύς κόσμος αλλά πάντοτε πρέπει να κοιτάμε το καλό του Παναθηναϊκού. Και πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός το έχει πολύ ανάγκη ένα καινούργιο, σύγχρονο γήπεδο, όπως και το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά».

Σε τι κατάσταση βρίσκεσαι μετά την περιπέτεια με τον τραυματισμό σου; Πώς νιώθεις;

«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Πλέον είμαι πολύ καλύτερα και κοιτάζω το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Είμαι έτοιμος για να βοηθήσω την ομάδα όποτε μου ζητηθεί».

Έχοντας περάσει μια τόσο δύσκολη περίοδο, όταν βγαίνεις στο γήπεδο, ακόμη και για προπόνηση, αισθάνεσαι πιο χαρούμενος;

«Κάθε φορά που βγαίνω στο γήπεδο και κάνω προπόνηση, νιώθω ευλογημένος. Κι αυτό γιατί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσα να βρεθώ καν στην προπόνηση. Πλέον προσπαθώ να το ξεχάσω και να το αφήσω πίσω μου γιατί πραγματικά ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος».

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο match programme, ο Μπαρτ Σένκεφελεντ έλεγε ότι στο μεγάλο διάστημα που είσαι νοκ άουτ «παλεύεις με τους δαίμονές σου». Ισχύει; Όσοι είναι απέξω ενδεχομένως μπορούν να καταλάβουν τη δυσκολία, αλλά σίγουρα δεν νιώθουν τον πόνο, την αγωνία, την απογοήτευση…

«Είναι πραγματικά δύσκολο να το καταλάβει κάποιος που δεν το περνάει. Είναι πολύ δύσκολες οι ώρες που είσαι μόνος σου. Αυτό που συμβαίνει, βρίσκεται στο μυαλό σου 24 ώρες το 24ωρο και σκέφτεσαι διαρκώς πώς θα το ξεπεράσεις. Στη δική μου περίπτωση, σκεφτόμουν αν θα το ξεπεράσω γιατί είχε ήδη περάσει πολύς καιρός και ήμασταν στο σκοτάδι».

Φοβήθηκες εκείνη την περίοδο;

«Γενικά δεν μπορώ να πω ότι φοβάμαι εύκολα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πραγματικά είχα φοβηθεί. Το καλό ήταν ότι δεν το έβαλα ποτέ κάτω. Κάθε μέρα που ξυπνούσα, τη θεωρούσα μια μικρή μάχη και είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα, με τον εαυτό μου και τη δύναμη που έβγαλα».

Νιώσαμε όλοι την ανακούφισή σου επιστρέφοντας στο γήπεδο…

«Πόσο μάλλον εγώ που είχα περάσει ό,τι είχα περάσει…».

Τι σου αρέσει να κάνεις εκτός γηπέδου;

«Περισσότερο μου αρέσει το σπίτι. Μου αρέσει να βλέπω σειρές. Ειδικά τώρα, το διάστημα που έχω ξαναμπεί, είναι πολύ πιο κουραστικό για να καταφέρω να επανέλθω, απ’ ό,τι όταν ήμουν προηγουμένως στην ομάδα. Δεν είναι εύκολο να επανέλθεις σε ρυθμούς. Κουράζεσαι πιο εύκολα».

Πώς περνάς τον χρόνο σου;

«Χαλαρά πράγματα, καφέ με φίλους, φαγητό, σειρές. Αυτά…»

Αγαπημένη σειρά;

Το Prison Break! Το έχω δει δύο φορές…

Βλέπεις πολλή μπάλα ή θέλεις και να ξεφεύγεις;

«Είμαι με τις μέρες μου. Κάποιες μέρες δεν θέλω να δω καθόλου ποδόσφαιρο. Άλλες μέρες το αντίθετο. Περισσότερο βλέπω Champions League».

Αγαπημένος παίκτης στη θέση σου;

«Επειδή από μικρός υποστηρίζω την Μπαρτσελόνα -από την εποχή του Ροναλντίνιο- μου άρεσε πολύ η τριάδα στο κέντρο Τσάβι, Μπουσκέτς, Ινιέστα. Πιο κοντά στη θέση μου είναι ο Μπουσκέτς. Τον έχω δει σε πάρα πολλά παιχνίδια και θεωρώ ότι είναι καθηγητής. Και ο Μόντριτς βλέπουμε ότι κάνει πράγματα και θαύματα στα 37 του. Επειδή όμως είμαστε Μπαρτσελόνα, θα ακολουθήσουμε την τριπλέτα Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα…».

«Άλλα σπορ;

«Μου αρέσει και το μπάσκετ…»

Παρακολουθείς μπάσκετ;

«Ναι βλέπω. Παλιά περισσότερο, τώρα το έχω ελαττώσει».

Παίζεις κιόλας;

«Έχω πολύ καλό χέρι (γέλια)! Σουτέρ! Θα με χαρακτήριζα 1-2…»

Με τι θα είναι ικανοποιημένος ο Δημήτρης στο τέλος της σεζόν;

«Ξεκάθαρα με την είσοδο στην Ευρώπη και την κατάκτηση του Κυπέλλου… Και προσωπικά; Υγεία… Υγεία, υγεία, υγεία! Κάποιες φορές το λέμε για να το πούμε αλλά τώρα έχω καταλάβει πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να έχεις την υγειά σου και να μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς…».