Ισχυρά… αντισώματα στην πανδημία εμφάνισε η ελληνική αγορά κατοικιών, η οποία έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης και κινείται σε ανοδική τροχιά. Οκτώ στους δέκα επαγγελματίες ακινήτων δηλώνουν ότι η αγορά γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, ενώ έξι στους δέκα προβλέπουν ότι θα γίνει ακόμη πιο δυναμική με μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

«Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει αλλάξει προς το καλύτερο τον τελευταίο χρόνο, μετά από μια δεκαετή περίοδο απόλυτης κρίσης με ελάχιστες συναλλαγές και ακόμη λιγότερες κατασκευές», δηλώνει ο Γιώργος Υφαντής της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties. Μιλώντας στο πλαίσιο της Εκθεσης Ακίνητης Περιουσίας 2022 της διεθνούς μεσιτικής εταιρείας Berkshire Hathaway HomeServices, θυγατρική της Berkshire Hathaway που ανήκει στον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ανέφερε ότι η πανδημία βοήθησε το ελληνικό real estate καθώς «οι αγοραστές κατάφεραν να εξοικονομήσουν χρήματα λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και η κατοικία έγινε τόπος διαμονής και εργασίας».

Η έρευνα στην ελληνική αγορά ακινήτων δείχνει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα στα αστικά κέντρα, ενώ σχεδόν έξι στους δέκα υποψήφιους αγοραστές ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για διαμερίσματα αντί για μονοκατοικίες. Σε αντίθεση με πολλές παγκόσμιες αγορές που η πανδημία προκάλεσε έξοδο από τους αστικούς χώρους, στην Ελλάδα μόνο το ένα τέταρτο (24%) των ελλήνων ερωτηθέντων κατέγραψε αύξηση στη ζήτηση για αγροτικές περιοχές ενώ το 29% ανέφερε ότι υπάρχει πτώση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση σε αυτήν την κατηγορία μεταξύ των χωρών που ερευνήθηκαν για αυτήν την έκθεση.

 

Φόροι και κανονισμοί

 Οι ειδικοί των ακινήτων βλέπουν ότι οι φόροι αλλά και οι κανονισμοί επηρεάζουν την αγορά, με  9 στους 10 να αναφέρουν τον παράγοντα αυτό ως πιο σημαντικό. Το υβριδικό μοντέλο εργασίας αλλά και η διαθεσιμότητα γης θα επηρεάσουν την αγορά ακινήτων τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Επίσης η πανδημία αύξησε τη ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών σύμφωνα με τους παγκόσμιους μέσους όρους.

Οσον αφορά στις ενοικιάσεις ακινήτων, ένας στους δύο επαγγελματίες της αγοράς δηλώνει ότι υπήρξε αύξηση στη ζήτηση για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τύπου Airbnb, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (31%) ανέφερε πτώση. Σύμφωνα με την έρευνα στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη αναμενόμενη ζήτηση για ακίνητα κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία προσδιορίστηκε κατά 51% ως σημαντική.

Για άλλη μια φορά, αυτά τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται με τη μετατόπιση των προτιμήσεων προς τα κέντρα των πόλεων και τους επιχειρηματικούς κόμβους, καθώς η οικονομία της Ελλάδας αλλάζει και οι νέοι επαγγελματίες που επιστρέφουν στην Ελλάδα και εργάζονται σε σταθερές θέσεις εργασίας στην τεχνολογία προτιμούν κατοικίες που βρίσκονται κοντά σε μέσα μεταφοράς (π.χ. μετρό, προαστιακός) και στους επιχειρηματικούς κόμβους. Πολλές επενδύσεις στην ελληνική αγορά κατοικίας εξακολουθούν να προέρχονται από το εξωτερικό, ωστόσο. Οι έλληνες ειδικοί της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι το 45% των επενδύσεων σε οικιστικά ακίνητα προέρχονταν από ντόπιους επενδυτές, το 31% από διεθνείς επενδυτές χωρών της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και το 24% από επενδυτές άλλων χωρών.

 

Πολυτελή ακίνητα

Η αγορά των πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα που αφορά ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ καθώς και ακίνητα αξίας 500.000 – 1.000.000 ευρώ στηρίζεται κατά κύριο λόγο από πελάτες και επενδυτές στο εξωτερικό. Οι πολίτες της Βόρειας Ευρώπης καθώς και πολίτες από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) αλλά και από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή είναι αυτοί που οδηγούν την αγορά, καθώς βρίσκουν ακίνητα σε ανταγωνιστικό κόστος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις ακριβές γειτονιές της Αθήνας και στα δημοφιλή νησιά της χώρας.