Μία mirrorless φωτογραφική μηχανή είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσες να κάνεις στον εαυτό σου αφού θα σου επιτρέψει να αποτυπώσεις με μοναδική λεπτομέρεια τις σημαντικότερες στιγμές σου, από αυθόρμητα καθημερινά ενσταντανέ, μέχρι βίντεο από διακοπές και γεγονότα που θα θυμάστε με την παρέα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα για χρόνια. Και όπως θα κατάλαβες δε μιλάμε μόνο για φωτογραφίες αλλά και βίντεο. Οι mirrorless έχουν τη δυνατότητα άλλωστε να σου χαρίσουν επαγγελματικού επιπέδου βίντεο σε τέτοια ποιότητα που κανένα smartphone δεν είναι σε θέση να προσεγγίσει. Έλα να ρίξουμε μια ματιά στις πέντε καλύτερες εξ αυτών στον συγκεκριμένο τομέα.

Canon EOS R5

Η Canon EOS R5 θα ανατρέψει όλα όσα ήξερες για τις mirrorless. Αποτελώντας μία από τις καλύτερες φωτογραφικές μηχανές της αγοράς, είναι έτοιμη να σου χαρίσει μοναδικές εμπειρίες επαγγελματικού επιπέδου. Ξεπερνά κάθε σου προσδοκία αιχμαλωτίζοντας μοναδικής ποιότητας RAW βίντεο 12-bit εσωτερικά σε ανάλυση 8K, εναλλακτικά σε 4K και τα 120 καρέ/δευτερόλεπτο (με ποιότητα 4:2:2 10-bit). Κάνε την αργή κίνηση δεύτερη φύση σου καταγράφοντας εντυπωσιακά πλάνα και εκμεταλλεύσου τον αισθητήρα πλήρους κάδρου της κάμερες για να τους προσδώσεις μία ασύλληπτη κινηματογραφική αίσθηση. Το dual pixel CMOS AF II με αναγνώριση προσώπου/ματιών θα εστιάσει εκεί που πρέπει διασφαλίζοντας ομαλή μετάβαση εικόνας, ό,τι στυλ κι αν υιοθετείς. Η EOS R5 υποστηρίζει συνδεσιμότητα Wi-Fi στα 2,4 GHz και τα 5 GHz, δέχεται δύο κάρτες (CFExpress και UHS-II SD) και πλαισιώνεται από τη μπαταρία LP-E6NH. Ζυγίζει μεν 738 γραμμάρια αλλά το βάρος είναι άριστα κατανεμημένο για άνετη χρήση.

Nikon Z6 II

Με τη Nikon Z6 II οι λήψεις σου αλλάζουν επίπεδο. Πρόκειται για μία μηχανή πλήρους κάδρου που θα σου επιτρέψει να εκφραστείς μέσα από τα βίντεό σου. Με πλήρη ανάγνωση δεδομένων pixel για μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και κατ’ επέκταση καθαρότερες εγγραφές, θα σε εντυπωσιάσει με την ευκρίνεια των δημιουργιών της/σου. Εκμεταλλεύσου την υψηλή ταχύτητα AF και την ευαισθησία παρακολούθησης ενώ «κλείδωσε» στο θέμα σου με τη λειτουργία AF ανίχνευσης ματιών ή ζώου. Γράφει σε υψηλό βάθος 10-bit για δισεκατομμύρια περισσότερα χρώματα σε σχέση με την ποιότητα 8-bit ενώ προσφέρει και δυνατότητα απ’ ευθείας εγγραφής σε εξωτερική συσκευή μέσω HDMI. Παίρνει δύο κάρτες μνήμης για μεγαλύτερη ευελιξία και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά ακόμα κι όταν φορτίζει (μέσω USB Type-C). Διαθέτει ανθεκτική κατασκευή από κράμα μαγνησίου και είναι πλήρως στεγανοποιημένη ενάντια σε βρωμιά, υγρασία και σκόνη για να σε ακολουθεί όπου κι αν σε βγάλει ο δρόμος σου.

Panasonic Lumix DC-GH5S

Μία μηχανή που θα σε κερδίσει με το πρώτο άγγιγμα χάρη στην κορυφαία ποιότητα κατασκευής της (με σώμα από κράμα μαγνησίου γαρ), η Panasonic DC-GH5S θα σου χαρίσει βίντεο σε ποιότητα Cinema 4K (τουτέστιν ανάλυση 4K στα 50 ή 60 καρέ/δευτερόλεπτο). Προσφέρει δυνατότητα λήψης βίντεο χωρίς χρονικό περιορισμό (ακόμα και σε ανάλυση Full HD ή 4K), φτάνει τα 240 καρέ/δευτερόλεπτο σε ανάλυση Full HD, υποστηρίζει εγγραφή 4:2:2 10-bit (για πιστή αναπαραγωγή περισσότερων από ένα δισ. χρωμάτων) σε κάρτα SD ενώ παράλληλα μεταδίδει live εικόνα μέσω HDMI πλήρους μεγέθους σε εξωτερική οθόνη ή recorder. Επίλεξε HLG (Hybrid Log Gamma) για τα 4K HDR κλιπ σου, διάλεξε λόγο διαστάσεων (μεταξύ 4:3, 17:9, 16:9 και 3:2) και άφησε τη λειτουργία V-LogL να ρυθμίσει την έκθεση και να… βγάλει τον σκηνοθέτη που κρύβεις μέσα σου.

Canon EOS R6

Τράβα βίντεο κορυφαίας ποιότητας στη στιγμή με την Canon EOS R6, μία mirrorless πρόταση που θα σου επιτρέψει να καταγράψεις κάθε σου στιγμή στα 60 και τα 120 καρέ το δευτερόλεπτο σε ανάλυση 4K και Full HD αντίστοιχα. Διαθέτει dual pixel CMOS AF με υποστήριξη Canon Log και HDR PQ. Προσφέρεται δυνατότητα εγγραφής 4:2:2 10-bit καθώς επίσης και αποθήκευσης των κλιπ σου σε μία από τις δύο υποδοχές κάρτας μνήμης UHS-II SD. Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο των 3,69 εκατ. dots ανανεώνεται με ρυθμό 120 καρέ/δευτερόλεπτο ενώ πλαισιώνεται από οθόνη αφής OLED Vari-Angle με δυνατότητα περιστροφής 270ο για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Η Canon EOS R6 διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης εικόνας πέντε αξόνων και έρχεται με επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου LP-E6NH. Προσφέρει ασύρματη συνδεσιμότητα μέσω Wi-Fi (στα 2,4 GHz) και Bluetooth και ζυγίζει περί τα 680 γραμμάρια, κάτι που σε συνδυασμό με το προσεγμένο της design προσφέρουν σταθερό κράτημα και απρόσκοπτη χρήση.

Sony a7C

Μην αφήσεις τον συμπαγή σχεδιασμό και το μικρό της μέγεθος να σε παρασύρουν: η Sony a7C είναι μία πανίσχυρη mirrorless με αστείρευτες δυνατότητες που θα δικαιολογήσει στο έπακρο το ποσό που θα επενδύσεις για την αγορά της. Στον τομέα του βίντεο ειδικά, θα σου επιτρέψει να εξαντλήσεις τη δημιουργικότητά σου, προσφέροντας εγγραφή σε ανάλυση 4K με όμορφο bokeh και καθαρή εικόνα. Η υπερδειγματοληψία είναι εφάμιλλη ανάλυσης 6K ενώ την ίδια στιγμή το S-Log3 βάζει και το HDR στο παιχνίδι. Σημείωσε ότι υποστηρίζεται και HLG για ακόμα υψηλότερη πιστότητα χρωμάτων ενώ το σύστημα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας πέντε αξόνων θα σου χαρίσει σταθερές λήψεις που θα μοιάζουν λες και τις έχεις τραβήξει με gimbal. Τέλεια για vloggers που αναζητούν μία εύχρηστη μηχανή υψηλών δυνατοτήτων, η a7C διαθέτει υποδοχές ακουστικών και μικροφώνου, μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας ενώ είναι συμβατή και με πληθώρα χρήσιμων αξεσουάρ.