Με self test φαίνεται πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και όχι με rapid test όπως ακουγόταν.

Συγκεκριμένα με απόφαση του πρωθυπουργού οι πολίτες τελικά θα προμηθευτούν ακόμη δύο δωρεάν self test μέσα στις γιορτές.

Ετσι το σχέδιο για rapid test που βρισκόταν στο τραπέζι ακυρώνεται.

Αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις σχετικά.

Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας σε εκπομπή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε μιλώντας στο υπουργικό πως θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα ώστε όλοι τις επόμενες ημέρες να προμηθευτούν τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία.

Αναφορικά με την απόφαση να μην γίνουν rapid test από όλους ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα ήταν αδικία για τους εμβολιασμένους, ενώ θα υπήρχε πρόβλημα και με τη διαθεσιμότητα από τα φαρμακεία.

Ανοιχτό ενδεχόμενο από Τσιόδρα για νέα μέτρα λόγω Όμικρον

Υπενθυμίζεται πως χτες, ο Σωτήρης Τσιόδρας καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση που χρειαστεί λόγω της παραλλαγής Όμικρον,

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε με φόντο την παραλλαγή Όμικρον και την έξαρση των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες,  ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί λόγω της ταχείας μετάδοσης της Όμικρον».

Τόνισε δε, ότι «είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για νέα μέτρα αν χρειαστεί» ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά για την εορταστική περίοδο, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα στις συγκεντρώσεις στα σπίτια».

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ πάντως, χτύπησε το δικό του καμπανάκι, σημειώνοντας πως «υπάρχει κίνδυνος να υποκρύπτεται ένα κύμα Όμικρον στο κύμα της Δέλτα».

Από την πλευρά, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον, τόνισε πως δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται, π.χ. στο Λονδίνο.

«Μπαίνουμε σε μία διαδικασία αυξημένης ιχνηλάτησης. Πολύ πιθανό να δούμε αυξημένο testing» και πρόσθεσε πως ανάλογα με την εξέλιξη μπορεί να χρειαστούν κάποια νέα μέτρα.