Συγκινημένη όλη η Ελλάδα αποχαιρέτα την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, όπου πλήθος κόσμου από την πολιτική σκηνή αλλά και απλοί πολίτες έσπευσαν για να πουν το τελευταίο «αντίο» στη γενναία γυναίκα, πολιτικό και μητέρα, η οποία κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας, ενώ αποδείχθηκε μαχήτρια σε προσωπικές σκληρές δοκιμασίες, όπως η μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Λίγο πριν τις 14:00 το φέρετρο με τη σορό της μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία με τιμές εν ενεργεία υπουργού, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Σε αυτή παρίστανται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μέλη της κυβέρνησης, σύσσωμη η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ καθώς και οι επικεφαλής των θεσμικών αρχών της χώρας.

Δείτε live όλες τις εξελίξεις

Επικήδειο θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, o γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και ένα μέλος της οικογένειας της Φ. Γεννηματά.

Θα ακολουθήσει η ταφή της στο Α΄ Νεκροταφείο, στο μνήμα που είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

Η μακρά μάχη και οι τελευταίες στιγμές της

Η Φώφη Γεννηματά είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού το 2008 και έδωσε γενναία μάχη για να μπορέσει να μείνει στη ζωή, κυρίως για τα παιδιά της – όπως δήλωνε η ίδια.

Μετά την υποτροπή που παρουσίασε φέτος, δεν έχασε τη δύναμή της και πάλευε με τη νόσο, χωρίς, όμως, να το αποκαλύψει σε κανέναν.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε ο Γιώργος Λιάνης, μεταφέροντας μαρτυρίες από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά: «Έχω μαρτυρίες ανθρώπων, λιποθυμούσε στις σκάλες και σηκωνόταν όρθια και έλεγε «όχι ακόμα, όχι ακόμα»».

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο τελευταίο μήνυμα που δέχθηκε από τη Φώφη Γεννηματά, δύο μέρες πριν από τον θάνατό της, σημειώνοντας πως είχε πλήρη διαύγεια.

Παράλληλα, ο στενός της συνεργάτης Μανώλης Όθωνας μίλησε για τη συνομιλία που είχε μαζί της λίγο μετά την εισαγωγή στον Ευαγγελισμό. «Μου είπε ότι «Μανώλη, εγώ 14 χρόνια παλεύω. Το διαχειρίστηκα, το διαχειρίζομαι, μου ξέφυγε ο μπαγάσας, αλλά θα τον νικήσω». Ήταν αποφασισμένη να τον νικήσει».