«Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξή μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων. Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης». Η αποστροφή της δήλωσης υποψηφιότητας για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής του Γιώργου Παπανδρέου δεν πέρασε απαρατήρητη από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κι αυτό για δύο λόγους. Ξεκινώ απ’ το «καλό» σενάριο που περιγράφουν οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα. Με τη στάση του Γ. Παπανδρέου διαμορφώνεται ρεαλιστική – υλική βάση για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Οι συσχετισμοί

«Πλέον το εκφωνεί και ο εν δυνάμει ηγέτης του τρίτου κόμματος της χώρας και όχι μόνον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει πολύπειρο πρόσωπο που συμμετέχει στον πολιτικό σχεδιασμό της Κουμουνδούρου. Για τον ίδιο αλλά μια μεγάλη μερίδα παλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η όλη τροπή με τον ΓΑΠ δεν θα αλλάξει δραματικά τους συσχετισμούς μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα εκτός απροόπτου θα συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο για μια τέτοια διακυβέρνηση και με αυτό το πρόσημο. Μεγαλώνει η πίτα της προοδευτικής απεύθυνσης αλλά και διαμορφώνονται πιο ζεστοί όροι για μια κάλπη απλής αναλογικής που θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αυτά είναι τα επιχειρήματα όσων στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν θετικά ή τέλος πάντων εν μέρει θετικά την κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου. Ακόμη και μια παλιννόστηση από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ θεωρούν πως δεν θα είναι μαζική και άρα ελεγχόμενα θα επανατροφοδοτεί με δυναμική το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχουν βέβαια και οι πιο επιφυλακτικοί με την επανεμφάνιση του ΓΑΠ.

Παλιά στελέχη του κόμματος κι αυτά, βλέπουν συνολικά ένα πολιτικό σκηνικό σε απόλυτη ρευστοποίηση και οι ίδιοι επίσης εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να πάρει και απ’ τα αριστερά και από τα δεξιά ή τέλος πάντων να ανακόψει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για επανάκτηση μέρους του πολιτικού Κέντρου. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, αν ο ΓΑΠ εκλεγεί αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής αποκτά ναι μεν έναν συνομιλητή για το σχέδιό του αλλά όχι πιθανώς με τους όρους που θα ήθελε αφού ο Παπανδρέου είναι και πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και εν γένει κινητοποιεί έναν απλό λαϊκό κόσμο στον χώρο του – υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν αύξηση της συμμετοχής στην εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ λόγω της απόφασης καθόδου του ΓΑΠ.

 

Η κάλπη

Γενικά πάντως οι κεραίες της Κουμουνδούρου κυρίως κοιτούν στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και στον βαθμό φθοράς που μπορεί να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να μην είναι τόσο εύκολο ή βατό το δικό του σχέδιο για «κάψιμο» της απλής αναλογικής και στρατηγική αυτοδυναμίας για τη ΝΔ. Πάντως επισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ τηρούν αυστηρή σιγή ιχθύος για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ και με σαφή εντολή του Αλέξη Τσίπρα. Το ερώτημα είναι αν την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, σήμερα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του κόμματος με θέμα τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου, θα αποφύγουν οι πιο πασοκογενείς ή άλλες δυνάμεις να μιλήσουν και για αυτό. Θα μαντεύαμε πως δύσκολα θα το αποφύγουν. Και για το γεγονός πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυνάμεις που έφυγαν απ’ το ΠΑΣΟΚ το 2010 λόγω Γιώργου Παπανδρέου.