Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία αλλά και για ιστορικές ευθύνες της αντιπολίτευσης αν ψηφίσει «όχι» στην ψηφοφορία.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας επέστησε την προσοχή όσον αφορά την Τουρκία, ιδιαίτερα σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο όπως είπε, ενώ σχολίασε ως αίολα τα επιχειρήματα της γειτονικής χώρας περί αποστρατικοποίησης όταν μάλιστα απειλούν συνεχώς κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την στάση που πρέπει να κρατήσει η ελληνική πλευρά δήλωσε τα εξής: «Δείξαμε και στο πρόσφατο παρελθόν ότι μπορούμε να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όταν το εκπέμπουμε αυτό με σαφήνεια και απόλυτη καθαρότητα θα συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις. Αν εμφανιστούμε διαλλακτικοί σε τέτοια θέματα τότε μπορεί να έχουμε πρόβλημα, για αυτό συνεχίζουμε με αυτή την στρατηγική επιλογή».

Η σημασία της αμυντικής συνεργασίας

Κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση της συμφωνίας με την Γαλλία,  ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε την σημασία της αμυντικής συνεργασίας για 3 λόγους:

  • Αναβάθμιση στο επιχειρησιακό πεδίο για το ναυτικό
  • Απόκτηση Rafale
  • Γενική αναβάθμιση της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης

Αποπροσανατόλισε η υπόθεση του Μπογδάνου

Σχετικά με την υπόθεση διαγραφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό προκάλεσε  αποπροσανατολισμό της όλης συζήτησης για την συμφωνία, τονίζοντας πως «πρέπει να εστιάσουμε όλοι στα θετικά στοιχεία αυτής της συμφωνίας και να αφήσουμε τα μικροκομματικά ζητήματα»

Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του Νίκου Δένδια στην Βουλή σε απάντηση των όσων είπε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, δήλωσε ότι «όταν βρίσκεται ένας υπουργός στα έδρανα της Βουλής και τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής όχι μόνο μπορεί αλλά και οφείλει να πάρει τον λόγο».

Έχουν εξαντληθεί τα εργαλείο πειθούς

Αναφορικά με το καθεστώς ελευθερίας για τους εμβολιασμένους στην εστίαση, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας εκτίμα ότι αυτό θα αποτελέσει έναν τρόπο για να πειστούν οι αναποφάσιστοι, συγκρίνοντας τον εαυτό τους με κάτι άλλο : ότι ο εμβολιασμένος, σταδιακά, αποκτά όλες τις ελευθερίες που είχε πριν.

Όπως επισήμανε η πλήρης ελευθερία των εμβολιασμένων θα ευνοήσει και τους επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης καθιστώντας τους ταυτόχρονα πιο υπεύθυνους όσον αφορά στον έλεγχο των πιστοποιητικών: «Θα είναι πολύ πιο εύκολο για τον επιχειρηματία όταν έχει κανονική χωρητικότητα . Ο πελάτης του θα διασκεδάσει ακόμα και όρθιος και θα έχει μεγαλύτερο τζίρο. Θα είναι πιο υπεύθυνος και θα έχει μεγαλύτερο κίνητρο να τηρεί τα μετρά στην είσοδο ενώ θα είναι και πιο εύκολος ο έλεγχος από τα κρατικά όργανα

«Όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα εργαλεία πειθούς, όταν έχουμε καθημερινά ατράνταχτα στοιχεία (9/10 ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ) τότε δεν χρειάζονται πολλά πράγματα», σχολίασε  για τους διστακτικούς απέναντι στον εμβολιασμό.