Έρευνα πραγματοποιείται από την ΕΛ.ΑΣ για τις αιτίες θανάτου την Τετάρτη το πρωί στην Θεσσαλονίκη της 50χρονης Λίτσας Β. που ήταν η πιο σημαντική «μάρτυρας υπο προστασία» σε μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις δράσης του οργανωμένου εγκλήματος η οποία αναδείχθηκε το 2015.

Η υπόθεση αυτή αφορά εκτός των άλλων βομβιστικές επιθέσεις κατά δικαστών και πολιτικών, ενώ είχε αναφερθεί κι εμπλοκή του αποθανόντα πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου σε εκρήξεις βομβών με στόχο προφυλακισμένο πολιτικό που είχε κατηγορηθεί για «μίζες» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα. Επιπλέον η 50χρονη που έχασε την ζωή της είχε καταθέσει προ μερικών μηνών σε έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για υφαρπαγή από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων σημαντικών χρηματικών ποσών που δίνονταν σε μάρτυρες σημαντικών υποθέσεων για την καθημερινή διαβίωση τους.

Η 50χρονη που διέμενε σε οίκημα ασφαλείας στην συμπρωτεύουσα φέρεται να ενημέρωσε χθες το πρωί αστυνομικούς-φρουρούς της ότι αισθάνεται αδιαθεσία. Ακολούθως μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου άφησε την τελευταία της πνοή στην διάρκεια ιατρικών εξετάσεων.

Η 50χρονη που ήταν συγγενής κρατουμένου είχε προχωρήσει προ εξαετίας σε αλλεπάλληλες καταθέσεις στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ για την εμπλοκή περίπου 35 ατόμων –ανάμεσα σε αυτούς ποινικοί, πολιτικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κι άλλοι. Στους κατηγορουμένους είχαν αποδοθεί μεταξύ άλλων καταστροφικές εκρήξεις στις κατοικίες στο Χαλάνδρι και στην Λάρισα δύο δικαστικών λειτουργών (ΣΣ η μία εξ αυτών ήταν πρόεδρος στην δίκη της απαγωγής του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου το 2009 και οι εκρήξεις στο σπίτι πολιτικού και της αδελφής του ως εκβιασμός, κατά τις αρχές, για να τους δώσει χρήματα που πίστευαν ότι είχε από μίζες των εξοπλιστικών. Ακόμη η 50χρονη ομολόγησε ότι συμμετείχε στην οργάνωση ορισμένων από αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, στην παρακολούθηση των «στόχων» κλπ.

Στην δίκη –σε πρώτο βαθμό- για αυτή την υπόθεση που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2020 η 50χρονη είχε καταδικασθεί σε 14χρόνια φυλάκιση κι η εφεση της είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. Από τα 26 συνολικά άτομα που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά καταδίκασε τους 12 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκβιάσεις και εκρήξεις.