Παράθυρο νέων ελαφρύνσεων εάν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από το 5,9% που προβλέπει η κυβέρνηση, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η χώρα δείχνει ότι καλύπτει πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις το χαμένο έδαφος του 2020. Με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει ισχυρά με ποσοστό της τάξεως του 5,9% έναντι ύφεσης 8,2% το 2020. Σε αυτό το σενάριο, καλύπτουμε τα 2/3 της απώλειας. Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης «τόσο θα ανταποδίδουμε στην κοινωνία την προσπάθεια που κάνει η ίδια πρωτίστως και η ελληνική κυβέρνηση ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Άρα ναι, δίνονται οι δυνατότητες για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία επ’ ωφελεία κυρίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, δεν το απέκλεισε τονίζοντας ότι εάν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη και τα έσοδα μεγαλύτερα, τότε θα τεθούν προτεραιότητες.

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ

Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι αύριο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά και ο φόρος θα παραμείνει μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22% σε σχέση με πρόπερσι.

Ο υπουργός Οικονομικών, πρόσθεσε ότι αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα επωφεληθούν το 67% της συνολικής μείωσης που ίσχυε και πέρυσι, ενώ θα υπάρχουν νοικοκυριά που θα έχουν και μεγαλύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ, όχι λόγω μείωσης των συντελεστών, αλλά γιατί μπορεί να περιορίστηκαν τα εισοδήματα τους λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Όπως εξήγησε, ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο και σε 6 δόσεις, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους να καταβάλουν δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ μαζί τον Οκτώβριο χωρίς καμία κύρωση, καθώς αυτόν τον μήνα λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν για τις φορολογικές δηλώσεις σε κάποιους πολίτες θα έχουν πέσει τρεις δόσεις τον Σεπτέμβριο.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν προβλέπεται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Φόρος εισοδήματος

Αναφορικά με τον φόρο εισοδήματος, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι έχει καταβληθεί ένα σημαντικό κομμάτι του και μάλιστα ένα μέρος των πολιτών πλήρωσε μια κι έξω τον Ιούλιο με έκπτωση, ενώ κάποιοι πλήρωσαν τον Αύγουστο επίσης με δικαίωμα έκπτωσης. «Αθροιστικά, οι πολίτες μέσα και από τα προγράμματα της κυβέρνησης να χτίσει ένα δίχτυ προστασίας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις , φαίνεται να μπορούν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Τα έσοδα πάνε καλά και τον Σεπτέμβριο. Ειδικά οι έμμεσοι φόροι και ο ΦΠΑ», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανατιμήσεις και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ανέφερε ότι ανάλογα με την εξέλιξη της ακρίβειας και την πορεία του πληθωρισμού, «θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά εάν η κατάσταση έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά από ό,τι παροδικά που φαίνεται σήμερα».

Σχετικά με τις δωρεάν γονικές παροχές και το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο και στις κληρονομικές, ξεκαθάρισε ότι η οικονομία αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο. «Κάναμε μια παρέμβαση σε γονικές παροχές για κινητή και ακίνητη περιουσία, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε κληρονομιές», τόνισε.

Ως προς τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει στο ταμείο της περισσότερα χρήματα από όσα είχε πριν αρχίσει η υγειονομική κρίση και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιεσδήποτε αναταράξεις έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα. «Η οικονομία δείχνει σημαντικά δείγματα αντοχής. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 3%, η βιομηχανική παραγωγή παραμένει ψηλά, οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 33%, η χώρα δανείζεται με χαμηλό κόστος και το οικονομικό κλίμα επανέρχεται σε προ πανδημίας επίπεδα», κατέληξε.