«Ο νέος υπουργός Υγείας επιδιώκει να αμβλύνει το συντριπτικά αρνητικό κλίμα στην κοινωνία για την επιλογή του από τον κ. Μητσοτάκη, επιτιθέμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει ο Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη στις οποίες ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε αδιάβαστο για τα θέματα της υγείας, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Του συνιστώ ψυχραιμία και σοβαρότητα, γιατί η διαχείριση μιας υγειονομικής κρίσης δεν είναι υπόθεση επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων και μικροκομματικού φανατισμού», τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

«Όσο για τα περί του «αδιάβαστου Τσίπρα» στα θέματα Υγείας», σημειώνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «ας μελετήσει ο κ. Πλεύρης τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ για την εξέλιξη των δημόσιων δαπανών υγείας στην Ελλάδα, που μετά την δραματική κατάρρευση τους (από 6,8% του ΑΕΠ το 2009 στο 4,6% το 2014, μείωση 40%), ενισχύθηκαν και σταθεροποιήθηκαν στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο 5,1% του ΑΕΠ».

Ας διαβάσει ο υπουργός Υγείας, συνεχίζει ο κ. Ξανθός, τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ (ν.1397/1983), «την πιο σημαντική κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης την οποία τότε η ΝΔ καταψήφισε, για να μην προκαλεί τη νοημοσύνη μας ισχυριζόμενος ότι «το ΕΣΥ δεν είναι αναγκαστικά κρατικό σύστημα»».

Τέλος, ο κ. Ξανθός τονίζει ότι «ο νομικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας που το 2014 έκλεισε νοσοκομεία, έδιωξε μαζικά 3.000 γιατρούς από τις δομές του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και αποδιοργάνωσε τελείως την ΠΦΥ στις πόλεις, δεν δικαιούται να παριστάνει τον τιμητή σ’ αυτούς που κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ τα χρόνια των μνημονίων και εξασφάλισαν την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας με αφορμή την υπουργοποίηση Πλεύρη τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για το πολιτικό κέντρο όταν έχει υπουργοποιήσει τρία στελέχη του ΛΑΟΣ. «Ίσως το μόνο που μένει είναι να κάνει υπουργό και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο» σημείωσε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση για την επιλογή που έκανε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι ο κ. Πλεύρης είναι ακατάλληλος για το υπουργείο Υγείας.

«Η επιλογή Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας  που είχε ταχθεί αναφανδόν εναντίον των εμβολίων Η1Ν1, είχε ταχθεί εναντίον των γυναικών οροθετικών γυναικών από Αφρική, ζητούσε αίμα στα σύνορα, και είχε πει δημόσια ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει για να εμβολιαστούν έγινε υπουργός Υγείας την πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας. Πώς εξηγείται;» τόνισε ο κ. Τσίπρας.