Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ένα σημαντικό θέμα στην περίοδο της πανδημίας είναι η επιλογή της σωστής μάσκας για τα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι απλό, καθώς μια έρευνα στο Διαδίκτυο αναδεικνύει την ποικιλία τους όχι μόνο σε σχέδια αλλά και σε στρώματα ή υλικά που μπορεί να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους. Γι’ αυτό, οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα, δημιουργώντας έναν χρήσιμο οδηγό για τους γονείς

«Κατ’ αρχάς, τόσο το CDC όσο και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστούν τη χρήση μάσκας στο σχολείο» υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Και επικαλούνται τα συμπεράσματα μεγάλης μελέτης με περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Science», που δείχνουν ότι οι μαθητές που φορούσαν μάσκα στο σχολείο είχαν μειωμένο κίνδυνο να βρεθούν θετικοί στον ιό και να εκδηλώσουν συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική: «Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μεμονωμένες υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες προσφέρουν διαφορετικό βαθμό προστασίας ανάλογα με τον αριθμό των στρωμάτων και τον τύπο υφάσματος. Πιο προστατευτικές γενικά είναι οι χειρουργικές μάσκες ή ακόμη καλύτερα οι μάσκες N95 (FFP2). Ομως, σημαντικό για τα παιδιά είναι και το μέγεθος ώστε να μη μένουν κενά και οι μάσκες N95 συχνά δεν ανευρίσκονται σε μικρά μεγέθη».

Τα χαρακτηριστικά

Γι’ αυτό και συνιστούν τα εξής χαρακτηριστικά για τις παιδικές μάσκες: 1) Ανεση: Αν το παιδί βγάζει τη μάσκα συνεχώς, δεν θα είναι και αποτελεσματική. 2) Σωστό μέγεθος: Να μη μένουν κενά στα πλάγια, 3) Φιλτράρισμα: Η ικανότητα να μπλοκάρονται μικρά σωματίδια. Συνεπώς, «μια απλή και αποτελεσματική επιλογή για τα παιδιά είναι η χρήση μιας υφασμάτινης μάσκας πάνω σε μια χειρουργική. Η χειρουργική μάσκα φιλτράρει καλύτερα, ενώ η υφασμάτινη συμβάλλει στην ιδανική εφαρμογή χωρίς κενά» καταλήγουν.

Επιπλέον, οι ειδικοί δεν αμελούν τη σημασία που πρέπει να δείχνουν μικροί και μεγάλοι στους κανόνες υγιεινής. «Κάθε φορά η μάσκα πρέπει να τοποθετείται με πλυμένα χέρια ή μετά από χρήση αντισηπτικού (του ίδιου του παιδιού ή του γονέα ή του δασκάλου). Ολοι οι χειρισμοί πρέπει να γίνονται με τα κορδόνια και όχι με το μέρος της μάσκας που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο. Τα χέρια πρέπει να καθαρίζονται μετά την αφαίρεση της μάσκας επίσης».