Βλέπει ως πιθανές τις πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας; Ολο και συχνότερα το λέει στους συνεργάτες τους ως δυνατό σενάριο και εξ ου και κρατά το κόμμα του σε πολιτική ετοιμότητα, συνεχίζοντας ο ίδιος τις περιοδείες και τις παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία. Εδώ βέβαια υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια: πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το επιτελείο του έχουν στο τραπέζι τους το ενδεχόμενο μιας κάλπης φθινοπωρινής, ως διαφυγή της κυβέρνησης απέναντι στα μέτωπα που ενοποιούνται και που δεν μπορεί η ίδια να διαχειριστεί (πανδημία, οικονομία, κοινωνική κρίση).

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο κοινωνικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος θεωρούν πως έχει εισαχθεί σε κύκλο πολιτικής φθοράς και σύμμαχός τους με στοιχεία – λένε – είναι η πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» για τις εκλογικές τάσεις. Από τα ευρήματα της έρευνας, που αφορά την περίοδο Απρίλιο ως και Ιούλιο του τρέχοντος έτους, προκύπτει ότι όχι μόνο υποχωρεί σταθερά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα (όπως λέει η έρευνα των Κώστα Πουλάκη – Δανάη Κολτσίδα), «αλλά δημιουργείται σταδιακά ένα αντικυβερνητικό κλίμα». Σε ό,τι αφορά την καταγραφή των συναισθημάτων των πολιτών, το 70% έχει αρνητικά συναισθήματα, με την οργή (45,3%) να ισοδυναμεί σχεδόν με τον φόβο (45,1%). Το πώς θα επιδράσει τελικά η δυναμική αυτών των δύο πολιτικά αντίρροπων ως προς τα αποτελέσματά τους συναισθημάτων (η οργή ευνοεί την ανατροπή και ο φόβος τη διατήρηση του status quo) είναι ένα μεγάλο ερώτημα, περιγράφεται στην έρευνα επίσης.

Οι μετρήσεις

Βέβαια η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα με αυτό έχει και δικές της μετρήσεις στα χέρια της, που προφανώς δεν αποτυπώνουν κάποια συγκλονιστική μεταβολή στις προθέσεις του κόσμου, αλλά καταγράφουν με υπόγειο τρόπο ήδη την κυβερνητική φθορά. Αυτό είναι ένα εκ των δεδομένων που θεωρούν πως μπορεί να οδηγήσει τον Πρωθυπουργό σε κάλπες. Και διαμορφώνουν μια νέα στρατηγική. Καθόλου τυχαία δεν είναι, για παράδειγμα, η επαναλαμβανόμενη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα για νίκη στις πρώτες κάλπες έστω και με μια ψήφο, για προγραμματικές συγκλίσεις και για προοδευτική διακυβέρνηση που θα μπλοκάρει την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας.

Βεβαίως, αν ψάξει κάποιος να βρει την έναρξη του συριζαϊκού εκλογικού συναγερμού, αυτή πάει πίσω στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του κόμματος. Κοινό μυστικό είναι βέβαια πως και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου ασπάζονται το σενάριο της κάλπης και στοιχίζονται πίσω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, οι πολιτικοί αντίπαλοί τους λένε πως με αυτή την τακτική απλώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει να θέσει σε σιωπητήριο τις εσωτερικές φωνές, ενώ η κάλπη πάντα λειτουργεί ενοποιητικά για τα κόμματα. Επίσης, το σενάριο αυτό «ρευστοποιεί» εκ νέου τη διεξαγωγή του 3ου τακτικού συνεδρίου και άρα απομακρύνει μια νέα εστία έντασης εσωτερικής προς το παρόν. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν ως αναστρέψιμο το κλίμα και τα επιμέρους ρεύματα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση να φτιάχνουν εκείνο το ευνοϊκό περιβάλλον για μια ανασύνταξη του χώρου.

Το «αγκάθι». Οι πολιτικές συμμαχίες βέβαια δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όμως εκτιμούν πως η απλή αναλογική είναι παράγοντας πίεσης και για τα μικρότερα κόμματα που θα είναι πιο ευάλωτα σε αντιδεξιά διλήμματα όσο πάμε προς τον Σεπτέμβριο.