Η αλήθεια είναι πως η απόσταση από το περίφημο «Go Back madame Merkel» του Αλέξη Τσίπρα το 2014 μέχρι την πλήρη συνεργασία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργού με την καγκελάριο διανύθηκε γρήγορα και με πολλές στροφές. Η αλήθεια, σήμερα, λίγο προτού η Ανγκελα Μέρκελ τελειώσει τη θητεία της, είναι ότι οι Γερμανοί είχαν πολλές διαφορετικές οπτικές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη στη μικρή Ελλάδα, το μακρινό επίσης 2015.

Γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας σημειώνει πάντως πως η Γερμανίδα δεν ανήκε σε αυτούς που φοβόταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε τα πράγματα σε ατύχημα, κι αυτό ήταν και ολίγον τι το δικό της στοίχημα. Εξάλλου δίαυλοι με την Κουμουνδούρου αμέσως υπήρξαν και η ίδια είχε εικόνα των ορίων. Αυτό πύκνωσε με τη γνωστή γερμανική τακτική: επαφές διά ζώσης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και ακολούθησε το δραματικό εξάμηνο του 2015 της πρώτη φορά Αριστεράς για να χτιστούν δύο νέες πραγματικότητες. Η πρώτη είχε να κάνει με τη βίαιη ενηλικίωση του ριζοσπάστη Ελληνα, όπως λέει παλιός πρέσβης σήμερα. Η Μέρκελ το πήρε πάνω της. Και για έναν ακόμη λόγο η ίδια.

Για να μην ευδοκιμήσει το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο από την ευρωζώνη της Ελλάδας, όπως λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε εικόνα των τότε ημερών. Η Μέρκελ ήθελε να πείσει για τη δημοσιονομική ορθοδοξία. Για τα όρια του ευρωπαϊκού κράτους και των θεσμών του. Για τις υποχρεώσεις που εκπορεύονται από αυτή την ένταξη. Τα κατάφερε, στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τη νέα του ταυτότητα, οφείλει να κοιτάξει και σε εκείνες τις ημέρες και τα έργα της καγκελαρίου.

Σε στέρεη βάση

Πάντως οι σχέσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά οικοδομήθηκαν εκ νέου σε στέρεη βάση. Η συμφωνία για το Προσφυγικό ήταν καθοριστική, λένε σήμερα άνθρωποι του περιβάλλοντός Τσίπρα. Συμφώνησαν και τήρησαν αυτά που είπαν οι δυο τους. Παράξενο αλλά για τα μάτια ενός συστημικού μέσω της σχέσης Μέρκελ – Τσίπρα δοκιμάστηκε δύο φορές η Ευρώπη στον πυρήνα της: Δημοσιονομικά. Και ανθρωπιστικά. Με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της. Με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, σε μια συμφωνία πάντως που σηκώνει μεγάλη συζήτηση και κριτική. Μην εκπλαγείτε, αν δείτε τον πιο θερμό αποχαιρετισμό να τον στέλνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άμα τη αποχωρήσει της Μέρκελ. Μην εκπλαγείτε, αν δείτε να διατηρούνται ή να ανανεώνονται οι δίαυλοι του ΣΥΡΙΖΑ με τον/την διάδοχό της.