Ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικές γεωργικές εργασίες παρουσιάστηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό καινοτομίας First China Agricultural Robot Innovation, προσφέροντας μια ματιά στο μέλλον της Κίνας στην έξυπνη γεωργία, αλλά και δίνοντας ώθηση στους ερευνητές να καινοτομήσουν στη γεωργική ρομποτική, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών αγοράς Tractica, η παγκόσμια αγορά γεωργικών ρομπότ εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024.

Η δυνατότητα των αγροτικών ρομπότ να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της γεωργίας και να αντικαταστήσει το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ανεπτυγμένων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, που έχουν χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Εκσυγχρονισμός μέσω της έξυπνης γεωργίας

Η Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει επίσης την ίδια έλλειψη εργατικών χεριών, είναι υπό πίεση για εκσυγχρονισμό του κλάδου και έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε 13 γεωργικούς και αγροτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της έξυπνης γεωργίας.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Κινεζική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Μηχανικής Πληροφοριών Γεωργίας, το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας και την πλατφόρμα γεωργίας της Κίνας, Pinduoduo. Για το Pinduoduo, η συγχρηματοδότηση του διαγωνισμού αποτελεί μέρος των συνεχών προσπαθειών του να προωθήσει την ανάπτυξη της γεωργικής τεχνολογίας, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να βελτιώσουν τα προς το ζην.

Η καλλιέργεια ακριβείας μπορεί να μειώσει την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και να μειώσει τη σπατάλη σπάνιων πόρων όπως το νερό.

Οι έξυπνοι εγκέφαλοι της Κίνας

Ο πρόσφατος Πρώτος Διαγωνισμός Καινοτομίας Αγροτικών Ρομπότ της Κίνας πραγματοποιήθηκε για να ενθαρρύνει τους επιστημονικούς ερευνητές να καινοτομήσουν στη γεωργική ρομποτική και να αναπτύξουν ώριμα εμπορικά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας.

Ομάδες από πανεπιστήμια, ινστιτούτα επιστημονικής έρευνας και εταιρείες τεχνολογίας παρουσίασαν τις καινοτομίες τους, μεταξύ των οποίων ήταν ρομπότ ζιζανίων, ρομπότ κάθετης καλλιέργειας, ρομπότ επιλογής φράουλας, ρομπότ υποβρύχιας επιθεώρησης, ρομπότ εμβολιασμού ψαριών και ρομπότ απολύμανσης.

Ένας από τους νικητές του διαγωνισμού ήταν μια ομάδα από το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας Ευφυούς Εξοπλισμού του Πεκίνου, το οποίο παρουσίασε ένα ρομπότ φύτευσης ντομάτας. Το μηχάνημα έχει μειώσει την ποσότητα της ανθρώπινης εργασίας στον ψεκασμό και τη γονιμοποίηση των καλλιεργειών, την επιθεώρηση και τη μεταφορά.