Τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στα Γεράνεια Όρη, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε χθες το βράδυ στον Σχίνο. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους έχουν κατακαεί, ενώ υπενθυμίζεται ότι μεγάλη πυρκαγιά είχε σημειωθεί στην περιοχή και το 2018.

Πέρα από τις φυσικές και υλικές απώλειες, η μεγάλη τραγωδία συντελείται στο γεγονός ότι χιλιάδες ψυχές μικρών ζώων χάνονται αυτή τη στιγμή στις φλόγες.

Όπως σημειώνει το φιλοζωικό σωματείο ANIMA, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που τα ζώα είναι ενήλικα και ίσως μπορούν να τρέξουν ή να πετάξουν μακριά από την πύρινη λαίλαπα, αυτή η εποχή είναι η χειρότερη για τους κατοίκους του δάσους. Στο τέλος της άνοιξης, τα μωρά είναι ακόμη στις φωλιές τους, στα κλαριά και στα λαγούμια.

Σε επικοινωνία με το in.gr, η πρόεδρος της ANIMA Μαρία Γανωτή εξέφρασε την απαισιόδοξη πρόβλεψη ότι ελάχιστα ζωάκια θα καταφέρουν να γλιτώσουν από τη φωτιά.

Προς το παρόν, η ANIMA δεν έχει στείλει εθελοντές στο σημείο όπου μαίνεται η πυρκαγιά, καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Όταν σβήσουν οι φλόγες και επιτραπεί η πρόσβαση, οι εθελοντές θα επισκεφτούν το δάσος, μήπως καταφέρουν και διασώσουν κάποιο ζώο.

Στην περιοχή έχουν κινητοποιηθεί και εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου Μεγάρων, οι οποίοι κάνουν έρανο για είδη πρώτης ανάγκης για τα ζώα (όπως νερά, ξηρές τροφές, γάζες, πετσέτες, κ.ά.).

Επαναλαμβάνουμε πάντως ότι αν και η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τα ζώα που κατοικούν στο δάσος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κινητοποιηθούν ακόμη εθελοντές καθώς το πύρινο μέτωπο μαίνεται και ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος.

Kρανίου τόπος: Έχουν καεί 20.000 στρέμματα δάσους

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση, έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους.

«Θα είναι μια δύσκολη βραδιά, ζητάμε σε όλους να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση. Δίνουμε μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες σε μια συγκυρία χρονική, η οποία δεν ευνοεί, όμως θέλω να επιβεβαιώσω ότι όλος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας του κράτους είναι εκεί» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εν τω μεταξύ, οι εικόνες από το τοπικό μέσο loutrakiblog δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στον Σχίνο, εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Το παρθένο δάσος που έφτανε μέχρι τη θάλασσα έχει γίνει στάχτη, οι ακρογιαλιές μοιάζουν στοιχειωμένες χωρίς τη σκιά των δέντρων.