Εποχές Ψυχρού Πολέμου φέρνει στο μυαλό η νέα διαστημική μάχη μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής. Η νέα κόντρα των δύο μεγάλων δυνάμεων αυτή τη φορά περνά στο κινηματογραφικό πεδίο. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κρατικός διαστημικός οργανισμός της Ρωσίας, Roscosmos, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει στον διαστημικό σταθμό τα άτομα που επέλεξε για τα γυρίσματα της ταινίας που ετοιμάζει.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως απάντηση στα σχέδια που είχε ανακοινώσει ο Τομ Κρουζ τον περασμένο Μάιο. Ο χολιγουντιανός σταρ – ο οποίος έχει τις ριψοκίνδυνες αποστολές δεύτερη φύση του – είχε ανακοινώσει πριν από ενάμιση χρόνο το παράτολμο πρότζεκτ του, το οποίο μέχρι σήμερα κανείς άλλος δεν τόλμησε να δοκιμάσει. Ενωσε τις δυνάμεις του μαζί με τον αμφιλεγόμενο πολυεκατομμυριούχο μηχανικό και βιομήχανο Ιλον Μασκ και τη NASA, για μια περιπέτεια μυθοπλασίας η οποία θα γυριστεί στο Διάστημα. Μάλιστα πριν ακριβώς από έναν χρόνο ο διοικητής της NASA Τζιμ Μπράιντενσταϊν είχε αναφέρει μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα δουλέψουμε με τον Τομ Κρουζ για μία ταινία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Είναι ανάγκη τα δημοφιλή μέσα να εμπνεύσουν τη νέα γενιά των μηχανικών και των επιστημόνων, ώστε να κάνουν πραγματικότητα τα φιλόδοξα σχέδια της NASA».

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία της μεγαλεπήβολης αυτής παραγωγής που θα πραγματοποιήσει με την εταιρεία του Ιλον Μασκ SpaceΧ ο 59χρονος σταρ τα εμπιστεύτηκε στον Νταγκ Λάιμαν («Χωρίς ταυτότητα», «Ο κύριος και η κυρία Σμιθ»), με τον οποίο έχει συνεργαστεί στις ταινίες «American Made» και «Στα όρια του αύριο». Σε αυτόν λέγεται, λοιπόν, ότι ανήκει η αρχική ιδέα του πρωτοποριακού εγχειρήματος. Στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το θέμα των διαστημικών σχεδίων είναι και εκείνη η εκδοχή που θέλει τον Τομ Κρουζ να είχε φλερτάρει με την ιδέα μιας τέτοιας υπερπαραγωγής πριν από δύο δεκαετίες. Τότε – λέγεται – ο Τζέιμς Κάμερον είχε συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση της Ρωσίας, για να πάει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να γυρίσει ένα τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ. Αποφάσισε όμως να αλλάξει τα σχέδιά του και να κάνει ένα φιλμ μυθοπλασίας. Σκέφτηκε μάλιστα ως ιδανικότερο συνεργάτη τον Τομ Κρουζ και του είπε: «Τομ, εμείς οι δύο θα κλείσουμε θέσεις στο Σογιούζ, αλλά κάποιος πρέπει να μας εκπαιδεύσει ως μηχανικούς». Ο 39χρονος δεν πτοήθηκε από αυτή την απαιτητική προετοιμασία και του απάντησε «Κανένα πρόβλημα, θα αρχίσω μαθήματα μηχανικού σε διαστημόπλοια».

Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να αποφασίσει ο Τομ Κρουζ ότι έφτασε η ώρα να κάνει το σχέδιό του πραγματικότητα. Πέρυσι τον Μάιο ο σουπερστάρ δήλωσε πως πήρε τη μεγάλη απόφαση μαζί με τους συνεργάτες του και λίγους μήνες αργότερα το αντίπαλον δέος εκδήλωσε τις ίδιες προθέσεις.

Οι Ρώσοι

Τον περασμένο Νοέμβριο το ρωσικό τηλεοπτικό Κανάλι Ενα άρχισε έναν διαγωνισμό σχετικά με την επιλογή πρωταγωνιστικού ρόλου για μια ταινία μεγάλου μήκους η οποία θα γυριστεί στο Διάστημα. Το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας, το οποίο συνεργάζεται με τη διαστημική υπηρεσία Roscosmos, φαίνεται ότι έχει στόχο να κυκλοφορήσει το φιλμ πριν η ταινία του Τομ Κρουζ αρχίζει να παίζεται στα σινεμά. Επέσπευσε μάλιστα τις διαδικασίες κάνοντας όμως ένα πολύ απαιτητικό κάστινγκ. Για την ταινία που έχει τίτλο «Challenge» αναζήτησε μια γυναίκα η οποία δεν ήταν απαραίτητο να είναι ηθοποιός αρκεί να πληρούσε τη μακρά λίστα των προϋποθέσεων που έθεσε: Να είναι 25 έως 40 ετών, να έχει περίμετρο στήθους 112 εκατοστά, να ζυγίζει από 50 έως 70 κιλά, να μπορεί να τρέξει ένα χιλιόμετρο σε τριάμισι λεπτά ή και λιγότερο, να κολυμπά τα 800 μέτρα ελεύθερο σε 20 λεπτά, και να κάνει βουτιά από έναν βατήρα με εντυπωσιακή τεχνική. Εκτός όμως από αυτές τις εξετάσεις οι υποψήφιες έπρεπε να διαγωνιστούν και στην ανάγνωση αποσπάσματος του Αλεξάντερ Πούσκιν και του Ευγένιου Ονέγκιν. Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιες για το γύρισμα που θα διαρκέσει περίπου 10 μέρες χρειάστηκε να περάσουν από εκτεταμένη ψυχολογική, σωματική και ιατρική διαδικασία ελέγχου για περίπου έναν χρόνο.

Τελικά για τον ρόλο της πρωταγωνίστριας – που θα υποδυθεί μια γιατρό η οποία θα χρειαστεί να ταξιδέψει στο Διάστημα για να εγχειρήσει έναν κοσμοναύτη που αρρώστησε – επιλέχθηκε η 36χρονη Γιούλια Πέρεσιλντ (ο άντρας ηθοποιός που θα υποδυθεί έναν βοηθητικό ρόλο υποβλήθηκε σε ξεχωριστή διαδικασία ακρόασης). Η ρωσίδα ηθοποιός εκτός από τα τυπικά προσόντα για τον ρόλο αυτό έχει ως διακρίσεις τη συμμετοχή της στο «The Edge» του Αλεξέι Ούτσιτελ, υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα, αλλά και τον ρόλο της στο «In the Fog» του Σεργκέι Λοζνίτσα το 2012. Εχει παίξει σε πολλές ρωσικές σειρές και πατριωτικές πολεμικές ταινίες. Μια από αυτές ήταν και εκείνη που πραγματεύεται την Μάχη της Σεβαστούπολης, το 1941-42, στην οποία υποδύθηκε τη Λουντμίλα Παβλιτσένκο, μια νεαρή Σοβιετική, η οποία εντάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό και έγινε ξακουστή ως ελεύθερη σκοπεύτρια.

Τη σκηνοθεσία της διαστημικής ταινίας που σκοπό έχει να διαδώσει στον κόσμο τις δράσεις της Ρωσίας στο Διάστημα αλλά και να αποθεώσει το επάγγελμα των κοσμοναυτών υπογράφει ο γνωστός από την τηλεόραση Κλιμ Σιπένκο. Η πιο πρόσφατη δουλειά του ήταν το Salyut 7, μια ταινία καταστροφής που αποτύπωνε την αποστολή του Soyuz Τ – 13 τo 1985.

Για τις ανάγκες των ιδιαίτερων γυρισμάτων που θα γίνουν εκτός της τροχιάς της Γης θα πρέπει να περάσουν μια ειδική εκπαίδευση ανάμεσα στην οποία είναι και εκείνη σε μηδενική βαρύτητα. Οι δύο σταρ της Ρωσίας έχουν περάσει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για διαστημικές πτήσεις. Το πλήρωμα του φιλμ – αυτού του είδους «διαστημικού πειράματος» όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν – αναμένεται να κάνει την αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 5 Οκτωβρίου. Την ίδιο μήνα χωρίς να έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία θα πετάξουν για το Διάστημα και οι αμερικανοί καλλιτέχνες. Αυτό σημαίνει ότι αν ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα των δύο αντιπάλων παραγωγών κατά πάσα πιθανότητα τα δύο συνεργεία θα συναντηθούν στο Διάστημα. Το βέβαιο είναι πως μέχρι να φτάσει αυτή η στιγμή κρατούν καλά κλεισμένα τα χαρτιά τους χωρίς να αποκαλύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες για το τιτάνιο σχέδιό τους. Για την ταινία του Τομ Κρουζ δεν έχει διαρρεύσει ακόμη τίποτα σχετικά με τον τίτλο της, το στόρι, τον ήρωα που πρόκειται να υποδυθεί. Το βλέμματα όμως ούτως ή άλλως έχουν στραφεί σε αυτή τη μάχη για το ποιος θα γράψει πρώτος το όνομά του στο διαστημικό κινηματογραφικό πανί…