Σε έξι μήνες περίπου θα έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση για την πορεία της πανδημίας εφόσον συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς και διατηρήσουμε μέτρα προστασίας εκτιμά ο Καρλ Μπιλντ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, που βρίσκεται σήμερα στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στον ACT-Accelerator, τον μηχανισμό παγκόσμιας συνεργασίας που δημιουργήθηκε για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της δίκαιης πρόσβασης σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια Covid-19. Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ προειδοποιεί στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» για τους κινδύνους, που εγκυμονεί η άνιση πρόσβαση σε εμβόλια και εργαλεία αντιμετώπισης του Covid μεταξύ των πλούσιων και των φτωχότερων χωρών, θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούσε να είχε κινηθεί ταχύτερα για την προμήθεια εμβολίων, ενώ καλεί σε ενίσχυση της προσπάθειας παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Πρέπει να επιδιώξουμε να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο της εφαρμογής των διαφόρων μέτρων που έχουν υιοθετηθεί σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και εν τω μεταξύ να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα προγράμματα εμβολιασμών. Σε έξι μήνες περίπου θα πρέπει να έχουμε μια πολύ διαφορετική κατάσταση» λέει ο Καρλ Μπιλντ, ο οποίος από τη θέση του απεσταλμένου του ACT-Accelerator, είναι επίσης σύμβουλος του επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Αλλά, παράλληλα, πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από το πώς θα εξελίσσεται η πανδημία σε άλλα μέρη του κόσμου. Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα δημιουργίας μεταλλάξεων, οι οποίες θα επηρεάσουν και εμάς» επισημαίνει, σχετικά με το ζήτημα που τον ανησυχεί περισσότερο. Το ACT Accelerator ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο με στόχο αφενός την ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων, διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων και αφετέρου τη δίκαιη πρόσβαση όλων των χωρών παγκοσμίως σε αυτά τα εργαλεία.

Χάσματα

Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες διαφορές στην ταχύτητα της διάθεσης εμβολίων στον κόσμο, ρωτάμε τον κ. Μπιλντ αν ανησυχεί ότι θα δούμε βαθιά χάσματα να αναδύονται μεταξύ των χωρών είτε είναι οικονομικά, κοινωνικά, ψηφιακά είτε αφορούν την κατάσταση της υγείας; «Ναι» απαντά ο Καρλ Μπιλντ, ο οποίος θα συμμετέχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 10-15 Μαΐου. «Το βρίσκω πολύ ανησυχητικό. Μέχρι στιγμής το 85% περίπου όλων των εμβολιασμών έχει πραγματοποιηθεί στις πλουσιότερες χώρες και μόνο το 1% περίπου σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να μπορέσουμε να μοιραστούμε τα εμβόλια μέσω του προγράμματος COVAX και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει επίσης τεράστια ανάγκη για θεραπευτικές και διαγνωστικές μεθόδους σε αυτές τις χώρες» λέει ο κ. Μπιλντ, ο οποίος ως ειδικός απεσταλμένος του ACT Accelerator έχει την ευθύνη να κινητοποιεί υποστήριξη και πόρους, ώστε να υλοποιηθεί η στρατηγική του εν λόγω μηχανισμού για το 2021 για την οποία απαιτούνται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 19 δισ. δολάρια. Ανάμεσα στις προτεραιότητες του μηχανισμού είναι επίσης η ενίσχυση των συστημάτων υγείας ειδικότερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Σουηδικό μοντέλο

Τον ρωτάμε επίσης για τα μαθήματα που αποκόμισε η Σουηδία, η οποία ακολούθησε, τουλάχιστον αρχικά, μια διαφορετική πορεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε τελικά συμπεράσματα. Δυστυχώς, έχουμε δει πολύ περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν στη Σουηδία από ό,τι στις γειτονικές μας χώρες και αυτό προκαλεί βαθιά ανησυχία» λέει, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως.

Πώς κρίνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία η Ευρώπη και τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε; «Προφανώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να είχε κινηθεί πιο γρήγορα στις συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων και ο χειρισμός της όσον αφορά στη διαδικασία δεν ήταν τέλειος, αλλά η ιδέα να γίνει από κοινού ήταν αναμφίβολα η σωστή. Οταν αφήσουμε την πανδημία πίσω μας, θα έχουμε τον χρόνο να καθίσουμε, να σκεφτούμε τα μαθήματα και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα πολιτικής για το μέλλον. Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο αυτό» καταλήγει.