Μετά από 40 μέρες νηστείας (και βάλε), οι περισσότεροι έχουμε ξεμείνει από ιδέες για νηστίσιμα πιάτα.

Όμως η «Ωραία Ελένη» έχει τη λύση για μας: Μια λαχταριστή και απολύτως νηστίσιμη συνταγή, τόσο νόστιμη που θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Η Ελένη Μενεγάκη κατά την περίοδο του lockdown έχει μοιραστεί με το κοινό της πολλές γευστικές δημιουργίες της. Όμως μια ανάρτησή της από τον Ιανουάριο είναι ακριβώς ότι χρειαζόμαστε για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Είναι μάλιστα αυτό το φαγάκι που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το αγαπημένο όλων μέσα στο σπίτι και ιδίως του άντρα της, Μάκη Παντζόπουλου αλλά και της μαμάς της.

«Πριν καμιά δεκαριά χρόνια μου το έδειξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το φτιάχνω έως σήμερα…», είχε πει η Ελένη.

Και πρόσθεσε: «Αργυρώ ακόμα τη συνταγή σου φτιάχνω και η μάνα μου, μου λέει «Ελένη μου κάνε τα ρεβύθια που τα κάνεις σπέσιαλ, εσύ. Και της λέω η συνταγή δεν είναι δική μου, αλλά της Αργυρώς… ρεβύθια στο ταψί»!

Πώς θα τα φτιάξεις κι εσύ:

Ρεβίθια στο ταψί

Υλικά

500 γραμμ. ρεβίθια

4 σκελίδες σκόρδο

2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)

2 μικρές ντομάτες (κομμένες σε λεπτές φέτες)

2 δαφνόφυλλα

1/2 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Νερό όσο πάρει

Εκτέλεση

Από την προηγουμένη μέρα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ρεβίθια με λίγη σόδα μαγειρικής με μπόλικο νερό. Αν είναι βραστερά, μπορούμε να παραλείψουμε τη σόδα. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα ρεβίθια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια. Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι.

Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3-4 ώρες. Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση, το χρώμα, η υφή και το χύλωμα των ρεβιθιών.

Είμαστε σίγουροι ότι θα τα απολαύσετε!