Καθώς στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συζητούνται αυτές τις ημέρες οι προγραμματικές θέσεις εν όψει συνδιάσκεψης (χθες για παράδειγμα θα τις παρουσίαζε ο Γιάννης Δραγασάκης σε οργανώσεις βόρειων συνοικιών), το πολεμικό κλίμα στην αξιωματική αντιπολίτευση μαίνεται.

Ολων το βλέμμα τώρα είναι στο προσεχές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος όπου και αναμένονται να συζητηθούν διεξοδικά μια σειρά ζητημάτων που απασχόλησαν τις προηγούμενες ημέρες αλλά και το βαρύ κλίμα εσωστρέφειας που επέφεραν μια σειρά γεγονότων. Για παράδειγμα, κανείς δεν προέβλεπε πως η συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος θα ήταν εκρηκτική, κι όμως οι ξιφομαχίες Κουρουμπλή – Σκουρλέτη αλλά και Σπίρτζη – Φίλη υπενθύμιζαν τα άλυτα θέματα του κόμματος και «μια συζήτηση που δεν έχει γίνει σε βάθος για τις κυβερνητικές ημέρες μας αλλά και τη στρατηγική μας», όπως έλεγε χθες χαρακτηριστικά υψηλό στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Σύγκρουση ύφους

Από την άλλη, ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Πολάκη και των Φίλη – Μπίστη – Κούλογλου επανέφερε και την εσωτερική αντιπαράθεση για το ύφος και τον τρόπο που πρέπει να διεξάγεται η αντιπολίτευση, αν και πεπειραμένοι παρατηρητές θεωρούν πως η κίνηση Τσίπρα να βάλει τον Πολάκη σε γραμμή κρούσης για την προανακριτική Παππά καταδεικνύει πως ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας μόνο περιθωριακή φωνή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι. Τις τελευταίες δε ώρες ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου επανήλθε με αρθρογραφία του (ΤVXS) και νέα πυρά κατά του Πολάκη λέγοντας πως «άκουσα και το επιχείρημα ότι η εν λόγω γνωστή ομιλία ήταν επιτυχημένη γιατί έστρεψε τη συζήτηση από την υπόθεση Καλογρίτσα – Παππά. Θα ξεχάσουμε δηλαδή και ό,τι ξέρουμε από πολιτική επικοινωνία. Οταν ο αντίπαλος κάνει έναν άθλιο αντιπερισπασμό για να στρέψει τη συζήτηση μακριά από τις ΜΕΘ και την Υγεία, απλώς γυρνάς τη συζήτηση στις ΜΕΘ και την κατάσταση στην Υγεία. Οχι στη μάνα του Βελουχιώτη».

Η ανταρσία Φίλη και Δρίτσα επίσης στην υπερψήφιση επί της αρχής του Ελληνικού είναι ένα γεγονός που αθροίζεται στα άλλα. «Μα έτσι θα πάμε σε κάλπες;» ρωτάνε ρητορικά πολλά πεπειραμένα στελέχη που βλέπουν πως παρά τον κύκλο φθοράς στον οποίο έχει εισαχθεί η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά από το να αποτελέσει έναν δυνητικό πόλο εξουσίας εκ νέου. Ο φόβος ή η πιθανότητα εκλογικού αιφνιδιασμού θα απασχολήσει και το Πολιτικό Συμβούλιο και αναζητούνται εκείνες οι γραμμές εσωτερικού μορατόριουμ που είχαν επιτευχθεί πριν από τη θυελλώδη περασμένη εβδομάδα.

Ετοιμασία για κάλπες

Πλέον όλο και περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στον νου του εκλογές ενώ επίσης βλέπουν τα νομοσχέδια και τις μεταρρυθμίσεις υπό το πρίσμα μιας αιφνίδιας κάλπης ακόμη και τον Ιούνιο. «Γνωρίζουμε πως η κυβέρνηση έχει μπει σε έναν κύκλο αναντίστρεπτης φθοράς, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων λένε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι πιθανό η κυβέρνηση να επιχειρήσει να αποδράσει» είπε ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος χθες («Εποχή»). Και αυτή τη γνώμη έχουν πλέον αρκετοί εντός, ενώ ο εκλογικός συναγερμός θεωρούν πως πρέπει να συνδυαστεί με πιο οξύ λόγο (χθες ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το άνοιξε-κλείσε των μαγαζιών αλλά και την πανδημία έκανε λόγο στο fb για «κυβέρνηση αχρήστων»). Η παραπάνω βέβαια είναι θέση κυρίως προεδρικών στελεχών που δεν θεωρούν πως πια υπάρχει σημείο συναίνεσης με την κυβέρνηση.