Ένας νέο ιός υπάρχει στο Facebook με αποτέλεσμα χιλιάδες χρήστες να την έχουν «πατήσει».

Μπορεί το Facebook να έδωσε άλλη μια δυνατότητα στους χρήστες του πρόσφατα ή να κάνει επενδύσεις με οπτικές ίνες στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά οι κακόβουλοι ιοί συνεχίζουν να υπάρχουν στην πλατφόρμα όσο κι αν έχει εξελιχθεί η κυβερνο-ασφάλεια.

Το μεγάλο πρόβλημα με αυτό τον ιό είναι ότι στέλνεται μέσω του Messenger με μήνυμα φίλου ή φίλη σας. Πρόκειται για ένα link το οποίο συνοδεύεται από το μήνυμα «Κοίτα τι βρήκα για σένα (καρδούλα)». Σίγουρα, το συγκεκριμένο μήνυμα μπορεί να σας έχει έρθει τις τελευταίες μέρες από πάνω από ένα άτομα που έχουν συνδεθεί μαζι σας στο Facebook.

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Σύμφωνα ό, τι έχει παρατηρηθεί, το συγκεκριμένο μήνυμα έχει σταλεί κατά χιλιάδες τις τελευταίες ώρες και όποιος πατήσει το link, τότε χωρίς να το ξέρει θα αρχίσει να στέλνει στους φίλους του το ίδιο μήνυμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το pagenews.gr χρήστες ισχυρίστηκαν πως αφού άνοιξαν το link τους έκλεψαν και τους κωδικούς.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, σε περίπτωση που δούμε στο Messenger μας ένα τέτοιο μήνυμα; Σε περίπτωση που λάβετε το μήνυμα θα πρέπει να μην τον ανοίξετε και στη συνέχεια να το διαγράψετε. Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερώσετε τον φίλο σας ή τη φίλη σας που το έστειλε, προκειμένου να ειδοποιήσει και αυτός με τη σειρά του τις επαφές του.

Τι γίνεται, όμως, αν το έχουμε ανοίξει; Παρ’ όλα αυτά εάν το έχετε ανοίξει, τότε θα πρέπει άμεσα να καθαρίσετε όλα τα cookies από τον browser σας. Τέλος, θα πρέπει να σκανάρετε τον υπολογιστή σας με μια ενημερωμένη έκδοση antivirus, προκειμένου να αφαιρέσετε οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό που έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας.

Να σημειώσουμε ότι το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται φυσικά και σε όσους χρησιμοποιούν το Facebook και το Messenger από το κινητό τηλέφωνο. Μία κίνηση που πρέπει, επίσης, να κάνουμε άμεσα είναι να αλλάξουμε τον κωδικό μας σε περίπτωση που έχουμε ανοίξει αυτό το μήνυμα.