Τον «γόρδιο δεσμό» της πανδημίας καλείται να λύσει σήμερα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, η οποία μία ημέρα μετά το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων των 4.340 κρουσμάτων θα πρέπει να εισηγηθεί στην κυβέρνηση ένα σχέδιο άρσης των μέτρων το οποίο να οδηγήσει σε μία ασφαλής άρση της κανονικότητας.

Το ρεκόρ των κρουσμάτων χτύπησε χτες πάντως καμπανάκι στην κυβέρνηση, η οποία κατά τη τακτική σύσκεψη το βράδυ της Τρίτης εξέτασε για ακόμη μία φορά το σχέδιο αποσυμπίεσης του lockdown.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει στην Επιτροπή έναν οδικό χάρτη για τη σταδιακή έναρξη δραστηριοτήτων, έχοντας ως όπλο και τα self tests, τα οποία θα μπουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο στις ζωές μας.

Κυβέρνηση και ειδικοί αναγνωρίζουν το γεγονός πως τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ δεν επιφέρουν άλλους καρπούς, εξαιτίας της κόπωσης των πολιτών.

Επομένως η βασική στρατηγική είναι να αλλάξει το μείγμα των μέτρων, ώστε να σταματήσει αφενός η οικογενειακή διασπορά και οι συναθροίσεις σε σπίτια και αφετέρου να πάρουν μία μικρή ανάσα οι πολίτες και η οικονομία.

Η Επιτροπή λοιπόν αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι. Πρώτα θα συνεδριάσει η επιτροπή επιδημιολόγων ξεχωριστά κοντά στις 13:00 μ.μ. και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα στοιχεία στους υπόλοιπους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής.

Οι «33» της Επιτροπής αναμένεται να εξετάσουν αναλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και να αναλύσουν τα επιδημιολογικά μοντέλα για το πώς αναμένεται να κινηθεί το τρίτο κύμα το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί θεωρούν πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος και γι΄αυτό το ιδανικό σενάριο θα ήταν να προχωρήσουμε στην σταδιακή, αργή  και όχι ταυτόχρονη άρση των μέτρων.

Στόχος των ειδικών είναι να εισηγηθούν ένα σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης της χώρας, το οποίο δεν θα επιφέρει επιπλέον πίεση στο ΕΣΥ, το οποίο δίνει ακόμη μία μεγάλη μάχη.

Τα τρία μέτρα που είναι πολύ κοντά στο πράσινο φως από την Επιτροπή:

Για τον λόγο αυτό τα μέτρα αποσυμπίεσης που φαίνεται να προκρίνονται και από τους ειδικούς είναι εξής:

  • Άνοιγμα λιανεμπορίου από την Δευτέρα με click away
  • Άρση διαδημοτικών μετακινήσεων από το Σάββατο
  • Άνοιγμα σχολείων όταν φτάσουν τα self test ( πιθανότατα 12 Απριλίου)

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Ειδικότερα μέχρι στιγμής όλα συνηγορούν στο γεγονός πως τόσο οι ειδικοί όσο και η επιτροπή βλέπουν θετικά την άρση των διαδημοτικών περιορισμών.

Κι αυτό γιατί αφενός η κόπωση των πολιτών είναι εμφανής, αφετέρου σε περίπτωση που ανοίξει το λιανεμπόριο θα είναι πολύ δύσκολο να εξακολουθήσει να ισχύει η συγκεκριμένη απαγόρευση, καθώς μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε.

Ειδικά για τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε σήμερα ότι είναι «ένα λογικό μέτρο» συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να ισχύσει «το συντομότερο δυνατόν» ενώ παρέπεμψε στην εισήγηση της επιτροπής.

Στόχος επίσης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου.

Αναζητείται η χρυσή τομή για λιανεμπόριο

Ακόμη πάντως δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για το πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο.

Το επικρατέστερο σχέδιο είναι στην αρχή η αγορά να ανοίξει με click away εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει ακόμη στη κοινότητα.

Ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί εντελώς το σενάριο της λειτουργίας τους με φυσική παρουσία των καταναλωτών μέσω SMS στο νέο πενταψήφιο αριθμό 13032 και διάρκεια τριών ωρών. Πάντως σημειώνεται πως δύσκολα θα εισηγηθούν οι ειδικοί στην κυβέρνηση άνοιγμα του λιανεμπορίου με click inside.

Το σχέδιο για σχολεία και εστίαση

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν αδύνατο θεωρείται το άνοιγμα των σχολείων από Δευτέρα, καθώς οι ειδικοί δεν θα προκρίνουν σε καμία περίπτωση αυτό το μέτρο πριν φτάσουν στη χώρα μας τα self test.

Το πιθανότερο είναι να επιστρέψουν μια εβδομάδα μετά, στις 12 Απριλίου, αν πάντα έχουμε προμηθευτεί τα rapid test στο σπίτι.

Να σημειωθεί πως το υποχρεωτικό self testing που μπαίνει στις ζωές των μαθητών και των εκπαιδευτικών θα αποτελέσει μία μεγάλη δικλίδα ασφαλείας, ωστόσο η ημερομηνία που προκρίνεται για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων είναι η 12η Απριλίου.

Σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν η εστίαση θα ανοίξει στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, αλλά μόνο για τους εξωτερικούς χώρους.

Τι δήλωσε το πρωί η Πελώνη για μετακινήσεις, σχολεία, λιανεμπόριο

Στην πιθανή απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες ένα σχέδιο στρατηγικής στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας με βάση και το εργαλείο των self test για τον οδικό χάρτη του σταδιακού ανοίγματος της χώρας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος (ΣΚΑΪ) αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, τόνισε πως η Επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει.

Σχετικά με το σενάριο που θέλει να απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, είπε ότι θα ήταν ένα μέτρο που θα βοηθούσε.

Έκανε λόγο για άνοιγμα ελεγχόμενων δραστηριοτήτων και επανέλαβε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η επαναλειτουργία των λυκείων.

Η κ. Πελώνη είπε ότι υπάρχει ένα μενού επιλογών για την κυβέρνηση, όσο αφορά στην άρση των μέτρων σημειώνοντας ότι αναζητούνται τρόποι για να γίνει διαχειρίσιμη η κούραση του κόσμου.

Self test για τα σχολεία – Ποια θα ανοίξουν πρώτα

Υπογράμμισε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων έχουν οι μαθητές των λυκείων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το Πάσχα και το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

«Θα το δούμε όταν θα έρθει η ώρα. Ελπίζω ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες. Είναι νωρίς να μιλήσουμε ακόμη για το Πάσχα» τόνισε για να προσθέσει πως από τα μέσα Μαϊου θα μπορούμε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση.

Για το άνοιγμα της εστίασης

Τέλος, αναφερόμενη στο άνοιγμα της εστίασης, είπε πως αναμένεται να γίνει εντός του Απριλίου αλλά αρχικά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.