Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι γυναίκες του Κλειστού Προγράμματος Απεξάρτησης Γυναικών του 18 ΑΝΩ, το οποίο λειτουργεί από το 1997, αποφάσισαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους, την κακοποίηση και τις διακρίσεις που υφίστανται καθημερινά αμέτρητες γυναίκες – ανάμεσά τους και οι ίδιες.

Οι γυναίκες αυτές, που κάνουν τον δικό τους αγώνα για να νικήσουν το τέρας της εξάρτησης, συνέταξαν ένα συγκλονιστικό κείμενο, στο οποίο καλούν τους συνανθρώπους τους να κοιτάξουν δίπλα τους και να δουν τον πόνο που βιώνουν γυναίκες διαφορετικών προελεύσεων. Και αντί να αποστρέφουν το βλέμμα και να τις αφήνουν να επιβιώνουν – αν επιβιώσουν – με όποιο τρόπο μπορούν, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποκτήσουν αυτό που αποζητούμε εντέλει όλοι μας: Μια απλή, ισότιμη, φυσιολογική ζωή.

Στο πλευρό των θεραπευόμενων και η Θεραπευτική Ομάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών του 18 Άνω, που συνοδεύει το κείμενό τους με μια δική της επιστολή καλώντας μας να γιορτάσουμε τη σημερινή ημέρα για αυτό που είναι πραγματικά: Μια υπενθύμιση του καθημερινού αγώνα για την ισότητα.

«ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ»

Είμαι γυναίκα εργαζόμενη. Είμαι γυναίκα κακοποιημένη. Είμαι γυναίκα σεξεργάτρια. Είμαι γυναίκα μετανάστρια. Είμαι γυναίκα ομοφυλόφιλη. Είμαι γυναίκα άνεργη με δύο παιδιά. Είμαι γυναίκα τοξικοεξαρτημένη. Είμαι γυναίκα δολοφονημένη.

Θέλεις να μάθεις την καθημερινότητα μου; Μπορεί να πιστεύεις ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά στην πραγματικότητα όχι τόσο. Συχνά, με αντιμετωπίζουν σαν αντικείμενο.

Θυμάσαι προχθές στο λεωφορείο μια κοπέλα που φώναζε επειδή κάποιος την παρενόχλησε; Εγώ ήμουν. Θυμάσαι μια μέρα στην δουλειά που κάποια έφυγε κλαίγοντας; Ξέρεις γιατί; Δεν δέχτηκε να κάνει σεξ με το αφεντικό. Εγώ ήμουν.

Θυμάσαι τη γειτόνισσα που γυρνούσε στο σπίτι της με σακούλες στα χέρια της και το πρόσωπό της ήταν μελανιασμένο; Την είχε χτυπήσει την προηγούμενη νύχτα ο άντρας της και εσύ δεν έδωσες σημασία. Εγώ ήμουν εκείνη.

Θυμάσαι την πιτσιρίκα που είδες τις προάλλες να την βρίζει και να την χτυπάει το αγόρι της στο δρόμο; Κι εσύ σκέφτηκες ότι δεν σε αφορά και γύρισες το κεφάλι σου από την άλλη. Το ίδιο βράδυ βρέθηκε νεκρή. Εγώ ήμουν.

Θυμάσαι την μετανάστρια με το μωρό αγκαλιά που σου ζήτησε να τους πάρεις κάτι να φάνε και βιαστικά της είπες ότι δεν σου περισσεύουν χρήματα; Είχαν να φάνε 3 μέρες. Εγώ ήμουν εκείνη η γυναίκα.

Θυμάσαι το κορίτσι που είδες να κοιμάται στο παγκάκι με τη σύριγγα καρφωμένη στο χέρι της; Λίγες ώρες μετά κάποιοι τη βίασαν. Αυτό το κορίτσι ήμουν εγώ.

Κι εμείς παλεύουμε για τις ζωές μας και έχουμε όνειρα, όπως κι εσύ. Είμαστε γυναίκες, πρώην χρήστριες ουσιών, που αποφασίσαμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Καταλάβαμε ότι αξίζουμε κι εμείς να ζήσουμε, όπως αξίζει κι εσύ.

Μαθαίνουμε ποιες είμαστε, αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε και το αγκαλιάζουμε. Μαθαίνουμε να αγαπάμε τους εαυτούς μας και έχουμε δίψα για ζωή. Για μία ζωή απλή, φυσιολογική, ισότιμη.

Ρίχνουμε φως στα σκοτάδια μας και με αυτό προχωράμε.

Είμαστε οι γυναίκες του Κλει στού Προγράμματος Απεξάρτησης Γυναικών του 18 ΑΝΩ.

4/3/2021

8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και μέσα από τη φωνή των θεραπευομένων του Ειδικού Προγράμματος Γυναικών της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω θέλουμε να τιμήσουμε όλες τις γυναίκες που καθημερινά αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους ως εργαζόμενες, ως μητέρες, ως σύζυγοι, ως κόρες, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να είναι ισότιμες με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς, όμως αξίζει να διερωτηθούμε γιατί πρέπει μια παγκόσμια ημέρα να μας θυμίσει κάτι που είναι δεδομένο και αυτονόητο, που έχει κατακτηθεί, που αποτελεί δικαίωμα.

Η απάντηση είναι ότι ακόμη και σήμερα η γυναίκα δεν έχει τη θέση που της αναλογεί, καθημερινά γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, συχνά η φωνή της πνίγεται, τα όνειρά της ποδοπατούνται ενώ η ίδια πρέπει να αγωνισθεί για να μείνει όρθια.

Κι όμως, η γυναίκα γιορτάζει κάθε ημέρα, επειδή αγωνίστηκε και αγωνίζεται, γιατί έχει άποψη και πολεμά για αυτή, γιατί δεν συμβιβάζεται με την ταυτότητα που της δίνει η κοινωνία. Γιορτάζει κάθε ημέρα τη μητρότητα, τα εργασιακά και επιστημονικά της επιτεύγματα, το μεγάλωμα των παιδιών της, τη φροντίδα των ανθρώπων που αγαπά, το μεγαλείο της ψυχής της, που κανείς δεν μπορεί εκματελλευτεί, γιατί είναι δική της.

Έτσι γιορτάζουν και οι αγωνίστριες του Ειδικού Προγραμματος Γυναικών τους 18 Άνω και στέλνουν το δικό τους μήνυμα, ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αγάπης, αγωνιστικότητας, ελπίδας και εμείς με συγκίνηση στεκόμαστε δίπλα τους.

Η Θεραπευτική Ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Ανω.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από