Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής. «Είμαστε στα όπλα. Οριακά κερδίσαμε την μάχη δεν ξέρω αν θα κερδίσουμε τον πόλεμο αν δεν ενισχυθούμε».

Σε εφαρμογή θέτει άμεσα το υπουργείο Υγείας το σχέδιο διακομιδής ασθενών από την Αθήνα στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου κι εκεί όμως η κατάσταση είναι οριακή. «Ασθενείς δεν πήγαν ακόμη αλλά πήγε ένα επείγον έγγραφο από το υπουργείο Υγείας να μεταφερθούν 30 γενικά περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα».

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής άγγιξαν τις 276. Εφιαλτική περιγράφουν οι γιατροί τη χθεσινή εφημερία στο Λαϊκό.

«Ήταν η νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου. Σε χρόνο dt καλύφθηκαν και τα 86 κρεβάτια και εκτός των άλλων έχουμε και 6 ασθενείς σε φορεία εντός των θαλάμων με οβίδες οξυγόνου».

Μέσα σε μία εβδομάδα, το ποσοστό των διασωληνωμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 20%.

Χωρίς κενό κρεβάτι ΜΕΘ έχουν μείνει τα νοσοκομεία: Αγία Όλγα (9), Σισμανόγλειο (14), Ερυθρός (14), Γεννηματάς (16), ΝΙΜΙΤΣ (6), ΕΛΠΙΣ (6), Ιπποκράτειο (7) αλλά και το Αττικόν των 43 κλινών ΜΕΘ.

Νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες

Με τη διασπορά εντός των σπιτιών να είναι μεγάλη, πλέον στα νοσοκομειακά ιδρύματα νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες. «Νοσηλεύουμε πλέον ανθρώπους του ίδιου οικογενειακού περιβάλλοντος. Έχουμε οικογένειες ολόκληρες τέσσερα, πέντε άτομα που νοσούν και οι τρεις από αυτούς νοσηλεύονται».

Χθες βράδυ το νοσοκομείο «Σωτηρία» διέθετε μόλις 1 κενή από τις συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 3 κρεβάτια στις απλές κλίνες και 2 σε ΜΕΘ και από στιγμή σε στιγμή θα γεμίσουν κι αυτά».

Με νύχια και με δόντια κρατούν τα 6 ελεύθερα κρεβάτια στον Ευαγγελισμό. «Οι μονάδες που αναπτύξαμε στην προηγούμενη εφημερία, από τα 12 νέα κρεβάτια καλύφθηκαν τα μισά. Θα δούμε τι θα γίνει και αύριο στην εφημερία.»

Μεγάλη όμως είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και από τα συνεχώς αυξανόμενα non- covid περιστατικά όπως τροχαία και ατυχήματα παρά το γεγονός πως διανύουμε περίοδο lockdown. «Έχουν γίνει 40 νέες εισαγωγές ασθενών με covid. Κι επίσης αν και Κυριακή κι άλλες 40 εισαγωγές λοιπής νοσηρότητας. Λέω αν και Κυριακή γιατί γίνονται συνήθως περισσότερα περιστατικά».

Στα νοσοκομεία Θριάσιο και Ασκληπιείο οι ΜΕΘ γέμισαν, ενώ αγώνα δρόμου κάνουν οι υγειονομικοί για να βρουν διαθέσιμο κρεβάτι για ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης. «Εδώ και 2 εβδομάδες υπάρχει ενδονοσοκομειακός πόλεμος σε κάθε νοσοκομείο δηλαδή έχουν ενωθεί τμήματα, διπλασιάζονται κρεβάτια για ασθενείς covid.»

Την ίδια ώρα, καταγράφεται αύξηση των θανάτων στο 50%. Χτες 53 συμπολίτες μας κατέληξαν, ο μεγαλύτερος αριθμός θανόντων σε ένα 24ωρο, το τελευταίο δίμηνο.

Κατακόρυφη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Τo τι συμβαίνει στα νοσοκομεία μπορεί κανείς τα καταλάβει από τις διακομιδές που μπορούν να φτάσουν και τις 200 κάθε μέρα.

Ύποπτα κρούσματα κοροναϊού μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο όπου ψάχνουν κρεβάτια ΜΕΘ.

Οι είσοδοι των νοσοκομείων φρακάρουν από ασθενοφόρα. Γιατροί και νοσηλευτές περιγράφουν τη χθεσινή νύχτα με τα πιο μελανά χρώματα.