Στο… τέλος της πρώτης πράξης της πολύκροτης υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη φτάνουμε αύριο, Πέμπτη, όπου αναμένεται να ακούσουμε την απολογία του σκηνοθέτη, καθώς και το εάν θα προφυλακιστεί μέχρι τη δίκη του, όποτε αυτή οριστεί. Ο κ. Λιγνάδης εμφανίστηκε σήμερα για δεύτερη φορά ενώπιον ανακρίτριας και ζήτησε νέα προθεσμία για αύριο Πέμπτη, όπου αναμένεται να απολογηθεί εν τέλει, μετά από δύο αναβολές.

Η διαφορά σήμερα από την προηγούμενη επίσκεψή του στην ανακρίτρια είναι ότι αυτή τη φορά «έδειξε» με έναν τρόπο την… τακτική που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης. Ο κ. Λιγνάδης στην ένσταση για ακυρότητα της διαδικασίας υποστηρίζει πως η ανακρίτρια ήταν προκατειλημμένη από το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα εναντίον του, καθώς και ότι η γυναίκα που με τη μαρτυρία της οδήγησε στη σύλληψη του είναι εμμονική.

Παράλληλα, μέσω του δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια, δήλωσε πως και στις δύο περιπτώσεις για τον οποίες κατηγορείται για βιασμό, δεν βρισκόταν στον τόπο της φερόμενης τέλεσης των αδικημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, ο κ. Λιγνάδης έχει και ημερολόγιο όπου γράφει μέσα κάθε μέρα πού βρισκόταν. Μάλιστα, στην δεύτερη περίπτωση βιασμού για την οποία κατηγορείται ο κ. Λιγνάδης στις 9 Αυγούστου 2015 στην Επίδαυρο, ο δικηγόρος ανέφερε τα εξής: «Την 1η Αυγούστου του 2015 μετέβη στην Ιθάκη και έμεινε όλο τον Αύγουστο εκεί με τον ιδιοκτήτη του Action24 και πρώην υπουργό Πολιτισμού». Μάλιστα, προανήγγειλε και την κατάθεση μήνυσης σε βάρος των δύο καταγγελλόντων.

«Έτοιμα κι άλλα θύματα να καταθέσουν κατά του σκηνοθέτη»

Αιχμηρή ήταν η αντίδραση του δικηγόρου ενός εκ των μηνυτών του κ. Λιγνάδη, Γιάννη Βλάχου, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, δήλωσε ότι κι άλλα θύματα να καταθέσουν κατά του σκηνοθέτη.

«Έχω υπόψιν μου και συνομιλώ με άλλα θύματα που θέλουν να θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση των Αρχών. Είτε με τη μορφή μαρτυρικών καταθέσεων, είτε με τη μορφή μηνύσεων. Μιλάμε για μάρτυρες – θύματα που έχουν να καταγγείλουν κακοποιητικές σε βάρος του συμπεριφορές» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Κούγια, ότι ο εντολέας του δεν βρισκόταν στον τόπο τέλεσης των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται, απάντησε πως έχει μεταφερθεί η εκδίκαση της υπόθεσης στα ΜΜΕ.

«Ενώπιον της δημοσιότητας δεν έχει θέση να εκδικάζεται με δηλώσεις στα ΜΜΕ η υπόθεση» τόνισε.

«Δεν είναι το βήμα που μου δίνεται κατάλληλο για να αντικρούσω τις ενστάσεις» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «υπάρχει απόλυτη νομιμότητα της διαδικασίας έως τώρα. Πουθενά δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια προανάκρισης. Δεν θα έχει τύχη η ένσταση της υπεράσπισης».

Ερωτηθείς για το αν έχει στα χέρια του ακλόνητα στοιχεία ή άλλες καταγγελίες σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη ανέφερε πως: «Ακλόνητη είναι η γνώση του εντολέα μου ότι υπέστη βιασμό. Αυτό είναι ένα δεδομένο ακλόνητο. Σε αυτού του είδους τα εγκλήματα είναι εγγενείς οι αποδεικτικές δυσκολίες. Αυτά τα εγκλήματα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Δεν μπορούν να υπάρχουν μάρτυρες».

«Εφόσον από την αρχή μιλάμε για απαξίωση και για εκφοβισμό των θυμάτων, των μαρτύρων, μηνύσεις… ευπρόσδεκτες οι μηνύσεις, θα απαντήσουμε στη δικαιοσύνη. Οι μάρτυρές μας είναι αξιόπιστοι και η δικαιοσύνη θα κρίνει την αξιοπιστία τους. Περιμένουμε τις μηνύσεις με μεγάλη μας χαρά. Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι υπάρχει ένας 14χρονος που υπέστη το έγκλημα που έχει καταγγέλλει» κατέληξε.

Προς το εδώλιο οδεύουν κι άλλοι ηθοποιοί

Την ίδια στιγμή όμως, δεν είναι μόνο η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη που απασχολεί. Ακόμα ένας ηθοποιός, το όνομα του οποίου έγινε γνωστό, κατηγορείται για βιασμό.

Πρόκειται για τον Νίκο Στραβοπόδη, κατά του οποίου κατατέθηκε μήνυση για βιασμό. Πρόκειται για τον Δημήτρη Άνθη, ο οποίος στην εν λόγω μήνυση καταγράφει τις εφιαλτικές στιγμές που -όπως καταγγέλλει- έζησε στα χέρια του ηθοποιού.

Από την πλευρά του ο ηθοποιός αρνείται τις κατηγορίες και σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastikoreportaz.gr υποστηρίζει ότι είναι αθώος και ότι όλα έγιναν με την αποδοχή του μηνυτή.

Το κουβάρι ξεκίνησε να ξετυλίγεται όταν ο Δημήτρης Άνθης κατήγγειλε δημόσια τον βιασμό του, δηλώνοντας πως το δεύτερο πρόσωπο που παρουσιάστηκε ως θύμα στην καταγγελία του Νίκου Σ., ήταν ο δικός του θύτης.

«Ένοιωσα να προσπαθεί να εισδύσει με το χέρι του στο σώμα μου, με βίαιη, απότομη και πολύ δυνατή κίνηση. Αισθάνθηκα εντονότατο πόνο, του είπα να σταματήσει, αμέσως αυτός δεν έδωσε σημασία στις παρακλήσεις μου και συνέχισε την προσπάθειά του. Ένοιωσα εντονότατο σωματικό πόνο και μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Κλαίγοντας τον ικέτευα να σταματήσει, αυτός, όμως, σαν να έπαιρνε δύναμη από τις παρακλήσεις μου, γινόταν βιαιότερος» αναφέρει στη μήνυση ο Δ. Άνθης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη μήνυσή του ο Δημήτρης Άνθης με τον Στραβοπόδη γνωρίστηκε το 2006 στο μπαρ «Dadde” στον Πύργο Αθηνών όπου εργαζόταν ως σερβιτόρος ο αδερφός του. Εκεί φέρεται να γνώρισε τον Στραβοπόδη. Όπως αναφέρει στο δικόγραφο ο ηθοποιός του ανέφερε ότι φοιτούσε στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ υπερηφανευόταν για τις γνωριμίες του με πολύ σημαντικά πρόσωπα του θεατρικού κόσμου και πως είχε ιδιαίτερα στενή σχέση με έναν δάσκαλο στη Σχολή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Όπως αναφέρει στη συνέχεια του δικογράφου τον Μάιο του 2006, ο Στραβοπόδης του πρότεινε να πάνε σπίτι του.

Η περιγραφή είναι συγκλονιστική. Ο Άνθης αναφέρει ότι ο Νικόλας Στραβοπόδης τον οδήγησε στο εσωτερικό του δωματίου του. Εκεί περίμενε να ανάψει τα φώτα, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

«Αντί γι αυτό, ξαφνικά, όλως αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ μας, όρμησε πάνω μου από πίσω στα σκοτεινά, με έσπρωξε με μεγάλη βία και με ξάπλωσε μπρούμυτα στο κρεβάτι, γύρισε και τα δύο χέρια του στην πλάτη μου και με ακινητοποίησε με το σωματικό του βάρος και την μυϊκή του δύναμη, η οποία ήταν πολύ υπέρτερη της δικής μου…».

Ο μηνυτής περιγράφει ότι ο Νικόλας Στραβοπόδης άρχισε να τον βρίζει με χυδαίες εκφράσεις.

«Με το ένα χέρι του και με το σωματικό του βάρος με κρατούσε ακίνητο πάνω στο κρεβάτι, ενώ με το άλλο άρχισε να τραβάει με δύναμη για να μου βγάλει το παντελόνι. Αιφνιδιάστηκα, πανικοβλήθηκα από την απρόσμενη βιαιότητα, ένοιωσα να χάνω τον κόσμο μου! Διαμαρτυρήθηκα, του είπα «τι κάνεις εκεί, άσε με, δεν θέλω”, προσπάθησα να σηλωθώ όρθιος…Ένοιωσα να προσπαθεί να εισδύσει με το χέρι του στο σώμα μου, με βίαιη, απότομη και πολύ δυνατή κίνηση. Αισθάνθηκα εντονότατο πόνο, του είπα να σταματήσει, αμέσως αυτός δεν έσωσε σημασία στις παρακλήσεις μου και συνέχισε τις προσπάθειές του. Ένοιωσα εντονότατο σωματικό πόνο και μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Κλαίγοντας τον ικέτευα να σταματήσει, αυτός, όμως, σαν να έπαιρνε δύναμη από τις παρακλήσεις μου, γινόταν ολοένα και βιαιότερος εντείνοντας περαιτέρω τις προσπάθειές του, μέχρι που κατάφερε να παραβιάσει το σώμα μου με ολόκληρο το χέρι του. Ταυτόχρονα με έβριζε χυδαία και με απειλούσε σαν έμπειρος εγκληματίας ότι αν φωνάξω δεν θα βγω ζωντανός από εκεί μέσα. Αφού ολοκλήρωσε την πράξη της διείσδυσής με όλο του το χέρι, με εμένα να σφαδάζω στον πόνο, με βίασε εισάγοντας και το γεννητικό του όργανο στο σώμα μου…».

Εκείνο που φέρεται να έσωσε τον ημιλιπόθυμο Δημήτρη Άνθη ήταν ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε ο Στραβοπόδης.

«Θυμάμαι ότι είχε μια σύντομη συνομιλία με έναν άγνωστο σε εμένα συνομιλητή, στον οποίο είπε «έλα εδώ, τον έχω”».

Ο Δ. Άνθης καταθέτει ότι τότε βρήκε την ευκαιρία να τον σπρώξει και να απελευθερωθεί, φεύγοντας από το διαμέρισμα. Όπως, μάλιστα, αναφέρει η συγκεκριμένη εμπειρία ήταν «τραυματική” καθώς δεν είχε καμία σεξουαλική εμπειρία, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το συγκεκριμένο τραύμα. Επίσης δηλώνει ότι φοβήθηκε να καταγγείλει το συγκεκριμένο περιστατικό στην αστυνομία, φοβούμενος την καταγραυγή, τις ισχυρές γνωριμίες του Στραβοπόδη και επειδή δεν ήθελε να πληγώσει την οικογένειά του.

Αυξάνονται οι καταγγελίες

Όλα αυτά, ενώ σημαντικές καταγγελίες που ενδέχεται να ανοίξουν τη «βεντάλια» των ερευνών της ελληνικής δικαιοσύνης έρχονται στη δημοσιότητα βάζοντας στο κάδρο νέα πρόσωπα από τον χώρο του θεάτρου.

Πρόκειται για ονόματα που… βρίσκονται στο φάκελο που υπέβαλε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Οργάνου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Π. Τσαρούχας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηθοποιός κατέθεσε διψήφιο αριθμό καταγγελιών στις εισαγγελικές αρχές, για αδικήματα που σχετίζονται με την προσβολή γενετήσιας ελευθερίας. Μάλιστα, οι πράξεις φέρεται να είναι κατά βάση πλημμεληματικές ενώ σημαντικό μέρος αυτών φαίνεται πως είναι παραγεγραμμένες.

Ωστόσο, κατά πληροφορίες υπάρχουν 2-3 καταγγελίες οι οποίες αφορούν το κακούργημα του βιασμού και θα εξεταστούν ενδελεχώς από τις αρχές. Οι καταγγελίες αυτές στρέφονται κατά τουλάχιστον 2 προσώπων και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ανεξάρτητα από το αν έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής του ή όχι.

Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ενώπιον του εισαγγελέα σε λιγότερο από 50 λεπτά.

«Καταθέσαμε με τους φακέλους. Ελπίζουμε για την καλύτερη έκβαση των υποθέσεων. Δεν μπορώ να πω ούτε πόσες υποθέσεις κατέθεσα, ούτε ποιες. Οι καταγγελίες είναι για προσβολή γενετήσιας ελευθερίας. Δεσμευθήκαμε ότι οποιαδήποτε νέο στοιχείο θα το συμπληρώσουμε» δήλωσε εξερχόμενος ο Π. Τσαρούχας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν νέες αποκαλύψεις, ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τον ύπνο τους.