Ενέσεις ρευστότητας  σε πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά θα αρχίσει να χορηγεί από αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση με τις πληρωμές να υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα εντός της εβδομάδας θα αρχίζουν να βλέπουν ζεστό χρήμα στον τραπεζικό τους λογαριασμό περίπου 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, σχεδόν 700.000 νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και περίπου 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που θα αποζημιωθούν για το 50% των χαμένων ενοικίων του Νοεμβρίου.

Επίσης, εντός της εβδομάδας κατατίθενται στη Βουλή οι διατάξεις για τα μηδενικά ενοίκια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, μέτρο που αναμένεται να παραταθεί και τον Μάρτιο για τις κλειστές επιχειρήσεις και η νέα ρύθμιση για τις επιταγές. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις το οποίο πατάει σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα αυτό θα προβλέπει την επιδότηση σε ποσοστό έως και 90% των επιχειρήσεων για την κάλυψη των παγίων δαπανών (ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, κοινόχρηστα) που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020 από επιχειρήσεις που ήταν υποχρεωτικά κλειστές ή είχαν μεγάλη μείωση τζίρου ή και ζημίες. Στο ποσό της επιδότησης θα αφαιρείται το ποσό που θα έχει εισπράξει η κάθε επιχείρηση από άλλα μέτρα στήριξης όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 150.000 επιστήμονες (δικηγόροι, οικονομολόγοι, γιατροί). Δυο είναι τα βασικά κριτήρια:

– Το οικογενειακό εισόδημα του 2020.

-Η μείωση του τζίρου, ενδεχομένως κατά 20%, για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι επιστήμονες θα λάβουν το επίδομα τον Φεβρουάριο ενώ οι κρατικές πληρωμές που έχουν δρομολογηθεί εντός της εβδομάδας αφορούν:

1. Επιστρεπτέα προκαταβολή 5:  Από τις 732.967 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στην Επιστρεπτέα 5 τελικά ενδεχομένως να είναι σύμφωνα με πληροφορίες λιγότεροι από 400.000 οι δικαιούχοι στο νέο αίτημα χορήγησης. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/mybusinesssupport αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν το αίτημα χορήγησης του κρατικού δανείου που τους έχει καθοριστεί με βάση τον αλγόριθμο. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη. Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει πως περίπου 265.000 εταιρείες και επαγγελματίες μένουν εκτός επιστρεπτέας καθώς εμφανίζουν αύξηση τζίρου, ενώ 100.000 έχουν πτώση τζίρου αλλά μικρότερη από 20%. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης που υπέβαλαν αίτηση είχε αύξηση τζίρου στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, στοιχείο που δείχνει ότι το delivery και το take away στήριξαν τις επιχειρήσεις.

2.Επίδομα θέρμανσης: Τα νοικοκυριά θα λάβουν από 80 – 650 ευρώ. Θα πληρωθούν περίπου 60 εκατ. ευρώ από τα 110 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα χορηγηθούν συνολικά στους δικαιούχους. Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει έως 31 Μαρτίου.

3. Αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Περίπου 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν πληρωθεί γιατί δεν είχαν δηλώσει το IBAN στο Taxisnet θα αποζημιωθούν τις επόμενες ημέρες.