Την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  από την 1η Φεβρουαρίου στα θρανία ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως κατά την ενημέρωση.

Η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων θα γίνει με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου.

Τα μέτρα είναι:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

– χρήση αντισηπτικών

– σχολικοί εορτασμοί με μέτρα

– δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ

Στις κόκκινες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα Λύκεια και θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν στις ίδιες περιοχές τα λύκεια ειδικής αγωγής.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός οι υπόλοιπες δομές εκπαίδευσης όπως τα Πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ , τα φροντιστήρια και οι σχολές δια βίου μάθησης θα παραμείνουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

«Καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να την αξιοποιήσουν για δωρεάν εξέταση», είπε η κα Κεραμέως.