Χιλιάδες Ιρακινοί φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή στη Βαγδάτη, στο σημείο οπού δολοφονήθηκαν πριν ένα χρόνο από αμερικανικό πλήγμα ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί και ο διοικητής της ιρακινής πολιτοφυλακής Χασντ αλ Σάαμπι, ο Αμπού Μεχντί αλ Μουχάντις.

Υπό το φως κεριών γυναίκες, άνδρες και παιδιά, όλοι τους ντυμένοι στα μαύρα, συγκεντρώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης και απέτισαν φόρο τιμής στους “μάρτυρές τους”, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του “μεγάλου σατανά”, μια αναφορά στις ΗΠΑ.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη μια άλλη αντιαμερικανική πορεία στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης.

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, δύο δυνάμεων που ασκούν μεγάλη επιρροή στο Ιράκ, είναι οξυμένη και υπάρχουν φόβοι για μια σύγκρουση μεταξύ τους στο ιρακινό έδαφος.

Στις 3 Ιανουαρίου 2020 έπειτα από εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέστρεψε τα δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν ο Σουλεϊμανι, υπεύθυνος για την ιρανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή, και ο αλ Μουχάντις επικεφαλής της φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής Χαντ αλ Σάαμπι.

“Λέμε στην Αμερική και τους εχθρούς του ισλάμ (…) ότι θα εξακολουθήσουμε να αντιστεκόμαστε παρά το αίμα που έχει χυθεί”, τόνισε η Μπατούλ Ναζάρ, υποστηρίκτρια της Χασντ αλ Σάαμπι, ενός συνασπισμού που πλέον έχει ενσωματωθεί στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

“Προσοχή στην παγίδα”

“Αμπού Μέχντι αλ Μουχάντις θα βγούμε κατά χιλιάδες για να κρατήσουμε το πορτρέτο σου στην Ταχρίρ”, φώναξε ο Άχμεντ Ασάντι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χασντ.

Αργότερα σήμερα και έπειτα από έκκληση της Χασντ αλ Σάαμπι οι Ιρακινοί αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταχρίρ για να καταγγείλουν “την αμερικανική κατοχή”. Από χθες Σάββατο έχει απλωθεί σε ένα τεράστιο εγκαταλελειμμένο κτίριο στην πλατεία ένα τεράστιο πορτρέτο του Σολεϊμανί και του Μουχάντις.

Το πορτρέτο το οποίο ανήρτησε η Χασντ αλ Σάαμπι αποτελεί ένα σύμβολο. Επί μήνες το 2019 δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ, έξω από το κτίριο αυτό για να καταγγείλουν το ιρακινό καθεστώς και τους Ιρανούς “προστάτες” του. Σε κάποιες διαδηλώσεις της “επανάστασης του Οκτωβρίου” ποδοπατήθηκαν φωτογραφίες του Σουλεϊμανί.

Σε αυτό το πλαίσιο της οξυμένης έντασης ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “να μην πέσει στην παγίδα” ενός φερόμενου ισραηλινού σχεδίου να προκληθεί πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών μέσω επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές για τις συχνές επιθέσεις με ρουκέτες που σημειώνονται εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, περιλαμβανομένης μίας κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Καμία γνωστή φιλοϊρανική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.

“Νέες πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι Ισραηλινοί προβοκάτορες σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών, φέρνοντας τον απερχόμενο Τραμπ σε αδιέξοδο με ένα ψεύτικο casus belli”, έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

“Πρόσεξε την παγίδα @realDonaldTrump. Οποιοδήποτε πυροτέχνημα θα έχει άσχημες επιπτώσεις”, πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Μάχη μέχρι τέλους για τον Τραμπ;

Από τις 3 Ιανουαρίου 2020 η απάντηση του Αμερικανού προέδρου είναι η ίδια. Κάνοντας λόγο για “εικασίες για νέες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στο Ιράκ”, προειδοποιεί: “αν ένας Αμερικανός σκοτωθεί, θα θεωρήσω υπεύθυνο το Ιράν”.

Το Ιράν είχε απαντήσει στη δολοφονία Σολεϊμανί εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες. Τότε είχε προειδοποιήσει ότι οι δράστες της δολοφονίας του στρατηγού “δεν θα είναι πουθενά ασφαλείς”.

Το 2021 ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης είναι ακόμη μεγαλύτερος, εκτιμούν ειδικοί.

Οι επικεφαλής της Χασντ δεν σταματούν να αφήνουν υπόνοιες ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι, ο οποίος ανέλαβε τη θέση μετά την εξέγερση του 2019, συνεργάζεται με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Ο Καζίμι επέλεξε τη διπλωματία των μικρών συμβιβαστικών κινήσεων προς τους φιλοϊρανούς διότι δεν θα είναι σε θέση να νικήσει σε περίπτωση αντιπαράθεσης, επισημαίνουν αναλυτές.

Οι Ιρακινοί αναμένουν με αγωνία τις επόμενες εβδομάδες καθώς Ουάσινγκτον και Τεχεράνη βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου τους τελευταίους 18 μήνες, κυρίως μετά τη δολοφονία Σολεϊμανί. Παράλληλα η ένταση στον Κόλπο και η μονομερής απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα όξυναν την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Από τη μία πλευρά φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ έχουν ξεκινήσει και πάλι τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον στόχων αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα. Από την άλλη είναι πιθανό ο Τραμπ να θέλει να δώσει μια τελευταία μάχη προτού παραδώσει την προεδρία των ΗΠΑ στον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ