Οι ερευνητές του στρατού των Η.Π.Α. έχουν αναπτύξει μια διαδικτυακή εφαρμογή η οποία προτείνει την ποσότητα καφεϊνης που έχει ανάγκη ο οργανισμός για να μην επέλθει υπνηλία.

Χρησιμότητα και έρευνα

Ο αλγόριθμος δεν προορίζεται μόνο για να βοηθήσει να κατανοήσουν οι χρήστες πόση καφεΐνη καταναλώνουν αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ερευνητικό τεύχος του «Sleep», οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε πολλά σενάρια στέρησης ύπνου και πολύωρης εργασίας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πώς η έλλειψη ύπνου επηρέασε την εγρήγορση και την απόδοση και μελέτησαν πόσο επηρέασε η καφεΐνη την απόδοση και την ετοιμότητά τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπρεπε να μείνουν ξύπνιοι για έως και 60 ώρες ενώ ο κανονικός χρόνος ύπνου τους είχε μειωθεί σοβαρά.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε το «2B-Alert», το οποίο είναι εργαλείο ανοικτής πρόσβασης, αν και οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρησιμοποιείται για ερευνητικούς λόγους.

Η ερευνητική εργασία αποκάλυψε τελικά ότι το εργαλείο που βασίζεται στον αλγόριθμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης κατά 40 τοις εκατό και να αυξήσει την εγρήγορση κατά 40 τοις εκατό.

Τρόπος λειτουργίας

«Το εργαλείο 2B Alert  επιτρέπει σε ένα άτομο […] να βελτιστοποιήσει τις ευεργετικές επιδράσεις της καφεΐνης ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την κατανάλωση», λέει ο Jaques Reifman της Διοίκησης Ιατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Στρατού των ΗΠΑ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκτίθενται συνήθως σε τέτοια αφύσικα πλαίσια και ο κακός βραδινός ύπνος μπορεί πάντα να συμπληρωθεί με ξεκούραση την επόμενη μέρα.

Αλλά αυτή η συγκεκριμένη μελέτη στοχεύει σε μια διαφορετική ομάδα. Διεξήχθη με στρατιώτες των ΗΠΑ, των οποίων η δουλειά, τις περισσότερες φορές, απαιτεί από αυτούς να κάνουν το καλύτερο δυνατό με ελάχιστο ύπνο κάποιες φορές.

Στοχεύει επίσης, σε όσους κάνουν εργασία με βάρδιες, όπως οι νοσοκόμες που πρέπει επίσης να είναι σε εγρήγορση και να είναι σε εγρήγορση όλες τις ώρες.

Σε αυτά τα σενάρια το φλιτζάνι του καφέ μπορεί να γεμίσει πολλές φορές. Το εργαλείο ανοιχτής πρόσβασης, σας επιτρέπει να επιλέξετε μεμονωμένους παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να υπολογίσετε την ακριβή σωστή ποσότητα καφέ για εσάς, συμπεριλαμβανομένης της ώρας της ημέρας που πρέπει να είστε ξύπνιοι και να είστε προσεκτικοί.

Αλλά για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το εργαλείο, οι ερευνητές συμβουλεύουν να τρώτε και τη σωστή ποσότητα την κατάλληλη στιγμή.

Ως εργαλείο ανοιχτής πρόσβασης, το 2B-Alert είναι διαθέσιμο και στο κοινό – απλά πρέπει να εγγραφείτε χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση email σας.