Ο «συνωστισμός» επαγγελματιών και επιχειρήσεων που επικρατεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 4, την ώρα που η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να ανεβάσει το κονδύλι των φθηνών κρατικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα που θα διατεθούν στους δικαιούχους μέσω του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα φθάσουν τελικά τα 1,8-1,9 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις άρχισαν να σχηματίζουν «ουρά» για να λάβουν τα φθηνά κρατικά δάνεια, εκ των οποίων το 50% είναι δώρο. Μέσα σε λίγα 24ωρα τα χρήματα εξαντλήθηκαν. Συγκεκριμένα, από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής μέχρι και την Τετάρτη πληρώθηκαν 222.173 δικαιούχοι και το ποσό που είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό έφθασε συνολικά τα 1,12 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις συνεχίζονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα ξεπεράσει τις 300.000, καθιστώντας τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής τον πιο πετυχημένο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό της 4ης φάσης κατά 600 έως 700 εκατ. ευρώ.

Το ισχυρό κίνητρο του κουρέματος της οφειλής κατά 50%, η διεύρυνση των δικαιούχων με την ένταξη και των αγροτών, καθώς και η άμεση πληρωμή των επαγγελματιών και επιχειρήσεων είχαν ως αποτέλεσμα η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 να γίνει «ανάρπαστη».

Μόλις ολοκληρωθεί η τέταρτη φάση θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα αποζημιώσει τους επαγγελματίες με βάση τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%. Το ποσό του πέμπτου κύκλου φθηνών κρατικών δανείων έχει προϋπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ, αλλά είναι πιθανόν να αυξηθεί και να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Ετσι το ζεστό χρήμα που αναμένεται να πέσει στην αγορά στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου μόνο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής θα προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι 10 επαγγελματικοί κλάδοι (ΚΑΔ) με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, μέχρι σήμερα, είναι:

 • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετερία, 5.605 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιοκτήτη, 4.644 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750 ωφελούμενοι.
 • Νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο / ταβέρνα, 3.519 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ - μπαρ, 3.445 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310 ωφελούμενοι.
 • Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991 ωφελούμενοι.
 • Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739 ωφελούμενοι.

Η βεντάλια των δικαιούχων των κρατικών φθηνών δανείων έχει ανοίξει και καλύπτει κάθε μορφή επιχείρησης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή δεν έχουν ταμειακή μηχανή, εάν απασχολούν ή όχι εργαζομένους, αλλά και τους αγρότες. Ειδικά οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% τους μήνες Σεπτέμβριο - Οκτώβριο θα λάβουν 1.000 ευρώ, ενώ όσοι έχουν κλείσει με κρατική εντολή θα λάβουν 2.000 ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πτώση του τζίρου. Οι αιτούντες, εφόσον καλύπτουν τα κριτήρια χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής, λαμβάνουν τουλάχιστον:

 • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
 • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
 • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έξι έως είκοσι εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
 • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν είκοσι έναν έως πενήντα εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
 • 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πενήντα εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση δεσμεύονται ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021.

Παράταση δικαιολογητικών

Στο μεταξύ, παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, βάσει του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19. Υπενθυμίζεται ότι για τους δύο πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής η εν λόγω προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2020, ενώ για τον τρίτο κύκλο η προθεσμία έληγε στις 30 Ιανουαρίου 2021. Η παράταση δόθηκε με γνώμονα τη διευκόλυνση των δικαιούχων, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19.

Με την υγειονομική κρίση να βρίσκεται σε έξαρση, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις και, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στις αρχές του 2021 θα ανοίξει ένας ακόμη κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από