Σε διαρκή «πονοκέφαλο» για τις ελληνικές υγειονομικές αρχές έχουν μετατραπεί οι πλαστές γνωματεύσεις για αρνητικά τεστ κορωνοϊού που… παράγονται κατά χιλιάδες στην Αλβανία και εν συνεχεία πωλούνται σε πολίτες της γειτονικής χώρας που επιχειρούν με αυτά να εισέλθουν στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους διαρκείς ελέγχους που πραγματοποιούνται στον τελωνειακό σταθμό της Κακαβιάς (εκτιμάται ότι διέρχονται περισσότερα από 500 ΙΧ καθημερινά αφού έχει κλείσει ο σταθμός της Κρυσταλλοπηγής) το ποσοστό των θετικών τεστ που διενεργούνται επί τόπου ανέρχεται σε 13%. Κι αυτό παρότι όλοι οι διερχόμενοι εμφανίζονται με πιστοποιητικά, σύμφωνα με τα οποία έχουν υποβληθεί σε τεστ στην Αλβανία και τα οποία έχουν βγάλει αρνητικά αποτελέσματα. Οπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας «αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο με τον ισχυρισμό ότι ήταν πράγματι αρνητικοί στον φονικό ιό και εκδήλωσαν τη νόσο στο μεσοδιάστημα των λίγων ωρών μέχρις ότου φτάσουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα».

Σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών αρχών, το πρόβλημα με τα τεστ στην Αλβανία είναι ότι πραγματοποιούνται μόνο σε τρία νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα – κυρίως στα Τίρανα – και μόνο ένα εξ αυτών στις σχετικές πιστοποιήσεις έχει κωδικό αναγνώρισης «barcode».

Οσα τεστ κάνει η Λιβύη!

Σημειώνεται ότι στην Αλβανία των 2,9 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί 32.761 κρούσματα με 699 θανάτους, δηλαδή 241 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο αντίστοιχος αριθμός στη χώρα μας είναι 152. Ομως και τα τεστ που πραγματοποιούνται είναι εξαιρετικά λίγα, δηλαδή 58.559 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους όταν στη χώρα μας είναι 214.936 στον ίδιο πληθυσμό και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν τις 400.000-500.000. Μάλιστα στη σχετική παγκόσμια κατάταξη η Αλβανία έχει καταβαραθρωθεί στην 127η θέση με χώρες που κάνουν εξίσου λίγα τεστ με κράτη όπως το Νεπάλ, η Ναμίμπια και η εμπόλεμη Λιβύη!

Ως συνεπακόλουθο των παραπάνω, αλλά και προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αποφύγουν το πραγματικό αντίτιμο ενός νόμιμου τεστ, στη γειτονική χώρα έχει αναπτυχθεί μία «φάμπρικα» πλαστών αρνητικών τεστ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στις 3 Νοεμβρίου αστυνομικοί της Ασφάλειας Φλωρίνης είχαν συλλάβει στην Κοζάνη τρεις Αλβανούς, 18 έως 23 ετών, που εισήλθαν παρανόμως στη χώρα από την Κρυσταλλοπηγή και οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις για τον κορωνοϊό. Οπως κατέθεσαν τα πιστοποιητικά τα προμηθεύθηκαν από «άγνωστο Αλβανό» που τους υπέδειξε ο οργανωτής της διακίνησης και πλήρωσαν συνολικά για την είσοδό τους στη χώρα μας ποσό της τάξης των 150 ευρώ.

Το πρόβλημα αυτό με την αθρόα… παραγωγή ψευδοπιστοποιητικών υγείας είχε επισημανθεί και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά τον περασμένο Αύγουστο. Τότε ο υφυπουργός είχε αναφέρει ότι «οι μόνες δοκιμές που είναι έγκυρες και αποδεκτές από εμάς θα είναι αυτές που εκδίδονται από το Κρατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας των Τιράνων. Τα έγγραφα τεστ για τον Covid-19 που έχουν ήδη εκδοθεί από διάφορες πηγές σε ολόκληρη την Αλβανία δεν θα γίνουν αποδεκτά από τις συνοριακές μας αρχές, καθώς θεωρούνται ως εντελώς ψευδή τεστ». Σημειώνεται, μάλιστα, ότι και τότε υπήρχε εικόνα για αυξημένα κρούσματα στην Ηπειρο λόγω της άφιξης πολιτών από τη γειτονική χώρα με αμφιλεγόμενα τεστ κορωνοϊού.

Τέσσερα «αρνητικά» λεωφορεία

Ακόμη, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αναφορές για τον εντοπισμό μίας γυναίκας από την Αλβανία που επιχείρησε να εισέλθει από το τελωνείο της Κακαβιάς με αμφισβητούμενης γνησιότητας πιστοποιητικό – χωρίς υπογραφή γιατρού – και η οποία μόλις αυτό εντοπίσθηκε από τους έλληνες υγειονομικούς και αστυνομικούς έσπευσε να εξαφανισθεί. Επιπλέον, υπήρχε αναφορά για εντοπισμό τις τελευταίες ημέρες τεσσάρων λεωφορείων με δεκάδες Αλβανούς – κυρίως εργάτες γης – που ενώ είχαν όλοι «αρνητικό» τεστ για τον Covid-19 ορισμένοι εξ αυτών ανιχνεύθηκαν θετικοί. Οι υπεύθυνοι των συνοριακών ελέγχων, τότε, υπέδειξαν στους οδηγούς και των τεσσάρων λεωφορείων να γυρίσουν πίσω. Αυτό, όπως δήλωσαν αρμόδιοι αξιωματούχοι στα «ΝΕΑ», έγινε όχι επειδή υπήρξε πλήρης επαλήθευση στην πλαστότητα των πιστοποιητικών που έφεραν αλλά γιατί θεωρήθηκε από την αρχική δειγματοληψία – και λόγω του συγχρωτισμού μέσα στα οχήματα – ότι τα κρούσματα θα ήταν τελικώς πολύ περισσότερα.