Ευθύνες στην κυβέρνηση ότι με τον αυταρχισμό της ανοίγει το δρόμο σε ακροδεξιούς κύκλους να βάλουν στο «γύψο» το δημοκρατικό πολίτευμα και τους λαϊκούς αγώνες, είναι η κοινή συνισταμένη των σχολίων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 με αφορμή την εισαγγελική έρευνα κατά των κ.κ. Τσίπρα, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη για την παρουσία τους στην Αθήνα εν μέσω της απαγόρευσης των συναθροίσεων κατά τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου.

Κακόγουστη φάρσα που δεν επιτρέπει γέλια

Μόνο ως κακόγουστη φάρσα θα μπορούσαμε να εκλάβουμε την προκαταρκτική έρευνα που αφορά και τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει γέλια.

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

«Μόνο ως κακόγουστη φάρσα θα μπορούσαμε να εκλάβουμε την προκαταρκτική έρευνα που αφορά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η σοβαρότητα της κατάστασης όμως δεν επιτρέπει γέλια. Η κυβέρνηση με την αυταρχική της στάση έχει ανοίξει τον δρόμο σε περιφερόμενους ακροδεξιούς να μηνύουν τους πολιτικούς αρχηγούς τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί προσοχή από όλους μας, και από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης για να μην διολισθήσουμε σε πρακτικές που ακυρώνουν το δημοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος».

Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Ως την επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού σχολίασε το ΚΚΕ την εισαγγελική παρέμβαση για την παρουσία Πολιτικών Αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς του Πολυτεχνείου, υπογραμμίζοντας ότι καμία απαγόρευση δεν θα βάλει στο γύψο τους αγώνες.

Αναλυτικότερα το ΚΚΕ σημείωνει:

«Η παρέμβαση Εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς για το Πολυτεχνείο -μετά την αστυνομική βία και καταστολή που ζήσαμε- είναι η επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων.

Μάλιστα, η παρέμβαση αυτή ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελία γνωστών ακροδεξιών στοιχείων, ενώ η έρευνα θα γίνει απ’ την Κρατική Ασφάλεια.

Η κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά βαρύτατα εκτεθειμένη. Θα πρέπει να γνωρίζει όμως ότι καμιά εισαγγελική παρέμβαση και καμιά απαγόρευση δεν πρόκειται να “βάλει στο γύψο” τη λαϊκή διεκδίκηση και τους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Χωροφυλακή και άρματα μάχης

Το σχέδιο της ΝΔ είναι να σβήσει τη Μεταπολίτευση υποστηρίζει το ΜέΡΑ25 επισημαίνοντας ότι «σπρώχνουν την χώρα στον πάτο του νεο-χουντισμού».

Ειδικότερα το ΜέΡΑ25 επισημαίνει:

«Η Εισαγγελία καλεί πολιτικούς αρχηγούς «δι’ υπόθεσίν τους». Η χωροφ…η αστυνομία παρεμποδίζει την ελεύθερη κίνηση βουλευτών.  Άρματα μάχης παρελαύνουν στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου. Η χωροφ…η αστυνομία θα ψάχνει πόρτα-πόρτα εάν οι πολίτες συμμορφώνονται «προς τας υποδείξεις».

Είναι σαφές ότι η Δεξιά δεν επανήλθε με σχέδιο να σβήσει για πάντα την περίοδο μετά το ‘15, αλλά την περίοδο μετά το ‘74».

Διέγερση σε ανυπακοή

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έδωσε έντολή για έρευνα μετά από σχετική αναφορά του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη για την παρουσία των τριών πολιτικών αρχηγών στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η Εισαγγελία, με βάση την αναφορά έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από τους Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο πλαίσιο της έρευνας την οποία θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια θα εξεταστεί μεταξύ άλλων αν έχουν τελεστεί, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά του κοροναϊού και της διέγερσης σε ανυπακοή.

Θα διαβιβαστεί στη Βουλή

Η δικογραφία λόγω της  αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή που έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα λόγω της ιδιότητας των προσώπων που περιλαμβάνονται στην αναφορά.

Σημειώνεται τέλος ότι αυτή είναι η τρίτη δικογραφία που σχηματίζεται για συγκεντρώσεις και επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου.