Τον λογαριασμό των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων άρχισαν να στέλνουν οι δήμοι στους πολίτες που αποκάλυψαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες που έλαβαν ήδη το ραβασάκι από δήμους οι οποίοι ολοκλήρωσαν την επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, αφορούν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που δήλωσαν είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Οι έξτρα χρεώσεις για δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που χτυπούν τώρα την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν υπολογιστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου στη Σαρωνίδα έλαβε από τον δήμο ειδοποιητήριο για να πληρώσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 το ποσό των 83,25 ευρώ που προέκυψε από τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας του. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα επιπλέον τετραγωνικά του ακινήτου του και έχει υπολογιστεί αναδρομικά από τις αρχές του έτους.

Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων λαμβάνουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων. Με το μήνυμα αυτό οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της δήλωσης για το ακίνητο που είχαν υποβάλει. Ολοκλήρωση της δήλωσης σημαίνει ότι για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά θα επιβληθούν, και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020, τα δημοτικά τέλη, οι δημοτικοί φόροι και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Οι χρεώσεις θα έρθουν μαζεμένες για τους ιδιοκτήτες.

Προθεσμίες

Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, που έληξε η προθεσμία, είχαν δηλωθεί πάνω από 60 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε όλη τη χώρα και είχαν υποβληθεί πάνω από 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα κληθούν μέσα στους επόμενους μήνες να πληρώσουν αναδρομικά ποσά που υπερβαίνουν συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ. Οι δήμοι προχωρούν στον έλεγχο και τον τελικό καταλογισμό των πρόσθετων δημοτικών τελών που πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης μετά και την υποβολή της σχετικής δήλωσης. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί αναδρομικά 10 μηνών και άνω, ενώ όσο θα περνάει ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των δηλώσεων των ιδιοκτητών, τόσο θα αυξάνεται η συσσωρευμένη υποχρέωση. Για την επεξεργασία και τον έλεγχο των δηλώσεων οι δήμοι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις θα απαιτηθεί επικοινωνία ακόμα και με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ., θα αφορούν χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Οι νέες χρεώσεις θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των οποίων πληρώνονται τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ. Οι ιδιοκτήτες θα δουν «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς τα τέλη θα υπολογίζονται και θα επιβάλλονται πλέον σε ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τις έξτρα χρεώσεις θα εξαιρεθούν όσοι δήλωσαν ακίνητα στα οποία κατά το παρελθόν είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

  • Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, τόσο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 όσο και από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.
  • Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δήλωσαν ακίνητα τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να ενημερωθούν για την κατάσταση επεξεργασίας της δήλωσης για το ακίνητό τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ηλεκτρονικό μήνυμα αποστέλλεται κάθε φορά που αλλάζει η κατάσταση της δήλωσης. Το αρχικό στάδιο είναι το κίτρινο που σημαίνει ότι η δήλωση έχει υποβληθεί. Μόλις ο δήμος ξεκινήσει την επεξεργασία της δήλωσης, το χρώμα θα γίνει πορτοκαλί και εσείς θα λάβετε ένα ενημερωτικό μήνυμα στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, το χρώμα γίνεται πράσινο, ενώ αν ανάψει κόκκινο σημαίνει ότι η αίτηση έχει απορριφθεί.

Για τα επιπλέον τετραγωνικά, οι δήμοι θα αποστείλουν τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ για επιβολή δημοτικών τελών με βάση τη νέα επιφάνεια κάθε ακινήτου.