Για την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα και την επίδραση που θα έχει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την οικονομία της χώρας μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Hellas, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.

«H επένδυση αφορά το υπολογιστικό νέφος, το cloud. Το cloud βρίσκεται σε υπερσύγχρονα μεγάλα data centers που έχουν μπει σε επιλεγμένες χώρες του πλανήτη. Ένα τέτοιο data center θα δημιουργηθεί στη χώρα μας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για ταχύτατη πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, τις οποίες οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζονται να επενδύουν και να αγοράζουν, αλλά θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια στην καθημερινότητά τους» εξήγησε.

Όπως σημείωσε, το project θα χρειαστεί 24-36 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Όμως τι συνεπάγεται για το ελληνικό επιχειρείν αυτή η επένδυση; Ο κ. Μιχαλόπουλος ήταν ξεκάθαρος.

«Θα κάνουμε πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο. Φιλοδοξούμε ότι αυτό θα φέρει περισσότερη ανταγωνιστικότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, υπάρχει ένα πλάνο εξειδίκευσης σε αυτές τις τεχνολογίες για 100.000 ανθρώπους.

«Την τελευταία εβδομάδα πήρα πολλά μέηλ από ανθρώπους μας που έφυγαν στο εξωτερικό. Ξεκίνησε το πλάνο εξειδίκευσης αφορά καταρχήν εργαζομένους επιχειρήσεων που ήδη συνεργαζόμαστε. Το δεύτερο αφορά δημόσιο και εκπαιδευτικό τομέα, καθηγητής-φοιτητές. Το τρίτο τους νέους ανέργους» επισήμανε.

Παράλληλα, ερωτώμενος γιατί επιλέχθηκε η Ελλάδα γι’ αυτή την επένδυση, μίλησε για αρκετές παράμετρους.

«Επενδύουμε σε χώρες δημοκρατικές, που διασφαλίζουν την προστασία των δεδομένων. Σε χώρε με πρόσβαση στην πράσινη ενέργεια. Δεσμευτήκαμε ότι μέχρι το 2025, όλα τα data center μας παγκοσμίως, θα τρέχουν 100% με πράσινη ενέργεια. Η Ελλάδα έχει ηλιακή και αιολική ενέργεια. Δέκα χρόνια, η Ελλάδα ήταν στην κρίση. Βλέπουμε μεγάλα βήματα τον τελευταίο καιρό και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και πιστεύουμε ότι είναι το κατάλληλο σημείο να επενδύσουμε» δήλωσε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο project χορηγίας για την ψηφιοποίηση της Αρχαίας Ολυμπίας από την Microsoft, «ένα μνημείο με ιδιαίτερο συμβολισμό σε όλο τον κόσμο».

«Ελπίζουμε αυτή η επένδυση να αποτελέσει επιταχυντή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό» σημείωσε με νόημα.