Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η αδυναμία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας να ανταποκριθεί στην εκτέλεση του μοριακού ελέγχου του κοροναϊού Covid-19, επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη της διενέργειας τεστ και είναι από τις χώρες με τα περισσότερα τεστ παγκοσμίως.

Προσπάθεια… μικροπολιτικής εκμετάλλευσης

«Έχουμε βελτιωθεί πολύ και στη σχετική παγκόσμια κατάταξη. Βάσει των στοιχείων της 31ης Αυγούστου, βρισκόμαστε στην 29η θέση παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους, βελτίωση δηλαδή κατά 34 θέσεις σε αυτή την πρωτόγνωρη, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, παγκόσμια κατάταξη. Και αυτή η κατάταξη μιλάει από μόνη της» είπε ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε:

«Δεν θολώνει από την προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος των αντιδραστηρίων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Η αλήθεια είναι ότι το ΕΚΕΑ από τον Ιούνιο και για όλους τους επόμενους μήνες έχει συγκεκριμένη δυνατότητα 30.000 τεστ τον μήνα, ή περίπου 1.000 τεστ ημερησίως. Η δε παράδοση των αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Αυτή ήταν και αυτή παραμένει η δυναμικότητα του ΕΚΕΑ, την οποία γνωρίζαμε ούτως ή άλλως.

Η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ αποκαθίσταται στις 8 Σεπτεμβρίου με τη νέα παραλαβή δειγμάτων.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης ελέγχων σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το συνολικό αριθμό διεξαγωγής τεστ στην Ελλάδα διότι έγκαιρα τα τεστ που ήταν να διενεργήσει το ΕΚΕΑ προωθήθηκαν σε άλλα εργαστήρια. Επαναλαμβάνω, τα τεστ που διενεργεί η Ελλάδα την κατατάσσουν πλέον στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως και ο αριθμός τους θα διαμορφώνεται στα επίπεδα που υποδεικνύουν οι ειδικοί και για όσο χρόνο χρειαστεί» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αλόγιστη χρήση η ανάγκη για μαζικά τεστ

Υπενθυμίζεται ότι φρένο στα δημόσια νοσοκομεία έβαλε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ζητώντας τους να μην στέλνουν άλλα τεστ για έλεγχο και δηλώνοντας αδυναμία εκτέλεσης μοριακού ελέγχου του Covid-19.

Ειδικότερα όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του, το ΕΚΕΑ δεν δύναται να πραγματοποιεί το μοριακό έλεγχο του Covid-19 για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής, Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων νησιών- Ηπείρου- Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης.

«Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το Ε.ΚΕ.Α.», αναφέρει το κέντρο.

Να τονιστεί ότι το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα μέλη τη Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) τονίζοντας πως αυτό το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, καθώς υπάρχουν ήδη μεγάλες καθυστερήσεις στην διεξαγωγή των τεστ, με αποτέλεσμα πολλά τεστ να παραμένουν στα νοσοκομεία και να μην στέλνοντας προς εξέταση.

«Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ΝΤΡΟΠΗ! Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία»,αναφέρει στην καταγγελία της η ΕΙΝΑΠ.

Φταίει η μαζική επιστροφή από τις καλοκαιρινές άδειες

Για το θέμα ρωτήθηκε χτες και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος δήλωσε:

«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.

Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

Έχει πολλαπλασιάσει τα τεστ

Αναλυτικά όσα είπε σήμερα για τον κοροναϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Η χώρα μας, παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων που είδαμε κατά τον Αύγουστο, παραμένει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της πανδημίας.

Έχουμε ήδη πολλαπλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούμε, τόσο στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και σε όλη την Επικράτεια.

Σημειώνεται σχετικά ότι, ιστορικά στην αρχή της πανδημίας βρισκόμασταν στην 63η θέση παγκοσμίως σε τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους. Και τότε διενεργούσαμε μικρότερο αριθμό τεστ, καθώς είχαμε λάβει έγκαιρα περιοριστικά μέτρα τα οποία κατέληξαν σε εφαρμογή lockdown που περιόρισε δραστικά τις μετακινήσεις των πολιτών.

Στη συνέχεια, καθώς ήρθη το lockdown και ανοίξαμε τις πύλες μας  στον κόσμο, αυξήσαμε δραστικά τα τεστ που έφτασαν μέχρι και 17 χιλιάδες την ημέρα, ενώ σε μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των τεστ διαμορφώθηκε σε 13.400 ημερησίως.

Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά η «Εμβληματική δράση» που δρομολογήσαμε για την επιδημιολογική μελέτη του κοροναϊού στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.

Μια δράση ύψους σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ.

Πρόκειται ουσιαστικά για την συστράτευση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής, αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Αξιοποιήσαμε το εξαιρετικό ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό που διαθέτουμε, προκειμένου να έχουμε και μια σημαντική συνεισφορά σε επίπεδο εγχώριας έρευνας στη μάχη κατά του κοροναϊού.

Ένα σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο εμπλέκει τις δυνάμεις δέκα μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας μας. Την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο Παστέρ  και όλα τα Κέντρα Αναφοράς για τον κοροναϊό της χώρας.

Η «Εμβληματική Δράση», μείωσε την εξάρτηση της Ελλάδας από το εξωτερικό, καθώς αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες, με ελληνική τεχνογνωσία. Κάτι πολύ σημαντικό, όταν γνωρίζουμε όλοι τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την πρόσβαση σε πεπερασμένο αριθμό υγειονομικού υλικού και αντιδραστηρίων.

Έτσι, έχουμε βελτιωθεί πολύ και στη σχετική παγκόσμια κατάταξη. Βάσει των στοιχείων της 31ης Αυγούστου, βρισκόμαστε στην 29η θέση παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους, βελτίωση δηλαδή κατά 34 θέσεις σε αυτή την πρωτόγνωρη, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, παγκόσμια κατάταξη.

Και αυτή η κατάταξη μιλάει από μόνη της.

Δεν θολώνει από την προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος των αντιδραστηρίων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Η αλήθεια είναι ότι το ΕΚΕΑ από τον Ιούνιο και για όλους τους επόμενους μήνες έχει συγκεκριμένη δυνατότητα 30.000 τεστ τον μήνα, ή περίπου 1.000 τεστ ημερησίως. Η δε παράδοση των αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Αυτή ήταν και αυτή παραμένει η δυναμικότητα του ΕΚΕΑ, την οποία γνωρίζαμε ούτως ή άλλως.

Η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ αποκαθίσταται στις 8 Σεπτεμβρίου με τη νέα παραλαβή δειγμάτων.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης ελέγχων σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το συνολικό αριθμό διεξαγωγής τεστ στην Ελλάδα διότι έγκαιρα τα τεστ που ήταν να διενεργήσει το ΕΚΕΑ προωθήθηκαν σε άλλα εργαστήρια.

Επαναλαμβάνω, τα τεστ που διενεργεί η Ελλάδα την κατατάσσουν πλέον στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως και ο αριθμός τους θα διαμορφώνεται στα επίπεδα που υποδεικνύουν οι ειδικοί και για όσο χρόνο χρειαστεί».