«Αν ήξερε, θα μιλούσε»: Με αυτή τη φράση ο δικηγόρος της άτυχης Ιωάννας -που την περασμένη εβδομάδα δέχτηκε τη βάναυση επίθεση με βιτριόλι- απέρριψε τον ισχυρισμό ότι «κλειδί» για την εξιχνίαση της υπόθεσης είναι το ίδιο το θύμα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της 34χρονης, Απόστολο Λύτρα, αν ήταν μια απλή υπόθεση θα είχε βρεθεί ήδη η άκρη του νήματος. Ο ίδιος, χαρακτήρισε απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν είδε κανείς κάτι ενώ το έγκλημα έγινε στις 9 το πρωί, σε πολυσύχναστο σημείο αλλά και με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες που βοήθησαν την Ιωάννα.

Ο κ. Λύτρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η 34χρονη να γνωρίζει τη δράστη, ωστόσο «από την πρώτη στιγμή αναφέρει ότι δεν είχε με κανέναν το παραμικρό πρόβλημα και δεν πάει το μυαλό της σε κάποιον «ανοιχτό λογαριασμό»».

«Αν ήξερε θα μιλούσε»

Παράλληλα σχολιάζοντας στον Σκάι, την εκτίμηση του προέδρου των ειδικών φρουρών κ. Ντούμα ότι το «κλειδί» το κρατά το ίδιο το θύμα, είπε ότι αυτό θα ίσχυε αν όντως γνώριζε ποιος της επιτέθηκε και δεν το έλεγε.

«Αν πράγματι ήξερε τα πάντα και δεν τα έλεγε, τότε ναι, το κλειδί είναι το θύμα. Από τη στιγμή όμως που σας λέω ότι δεν πάει πουθενά το μυαλό της, πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ότι αυτή είναι το ‘’κλειδί’’. Αν ήταν κάτι με τόσο μεγάλη ζημιά που έχει πάθει θα το έλεγε κατευθείαν», τόνισε ο δικηγόρος της 34χρονης.

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, η 34χρονη έκανε χθες το δεύτερο χειρουργείο και η κατάστασή της είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ο ίδιος την είδε μόλις για λίγα λεπτά καθώς δεν μπορεί να μιλήσει παραπάνω.

Σφίγγει ο κλοιός

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκο Ρήγα, οι Αρχές βρίσκονται κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης : «Φαίνεται ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη δράστιδα της συγκεκριμένης επίθεσης», τόνισε και πρόσθεσε ότι η αστυνομία έχει στα χέρια της πολλά στοιχεία από το οπτικοακουστικό υλικό, κάποιες μαρτυρίες αλλά και τηλεφωνικές κλήσεις.

Από την πλευρά της, η εξελικτική ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου, εξήγησε ότι δεν μπορεί να θεωρούμε εν δυνάμει θύτη όποιον έχουμε συγκρουστεί στην καθημερινή μας ζωής, καθώς οι καθημερινές συγκρούσεις δεν φτάνουν συνήθως σε τέτοια σημεία.

«Αυτό ήταν ένα ύπουλο χτύπημα. Οπότε πρέπει να δούμε πιο βαθιά και για να δει η Ιωάννα πιο βαθιά πρέπει να πάρει το χρόνο της», σημείωσε.

Στοιχείο που ανοίγει το δρόμο για τον εντοπισμό της δράστιδος

Το στοιχείο που ανοίγει τον δρόμο για τον εντοπισμό της γυναίκας που διέπραξε το έγκλημα είναι η μαρτυρία του ανθρώπου «κλειδί» που την άφησε στο σημείο της επίθεσης και οποίος δεν σχετίζεται με την αποτρόπαια πράξη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, οι Αρχές γνωρίζουν από ποια περιοχή της Αττικής παρέλαβε ο συγκεκριμένος άνδρας την δράστιδα, και την «χτενίζουν» προκειμένου να βρουν εκείνο το στοιχείο που θα τους φέρει στο κατώφλι της.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο όχημα ελέγχεται σχολαστικά στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ για αποτυπώματα ή ίχνη DNA.

«Την παρέλαβα από το Π… και κατέβηκε στη Θησέως. Την άφησα επτά με δέκα λεπτά πριν την επίθεση, αν θυμάμαι καλά. Μετά από ώρες άκουσα για την επίθεση με βιτριόλι στην άτυχη κοπέλα».

Σημειώνεται πως το  μεσημέρι της Τρίτης κατέθεσε και η 34χρονη η οποία είπε: «Στάθηκα μπροστά στο ασανσέρ και περίμενα. Κοιτούσα χαμηλά και ένιωσα την παρουσία της από την σκάλα που πάει στο υπόγειο. Φορούσε μαύρο σκούφο, μαύρη προστατευτική μάσκα, γυαλιά ηλίου, ήταν μετρίου αναστήματος και αδύνατη. Δεν μπορώ να φανταστώ ποιος ήθελε να μου κάνει τόσο κακό. Ούτε με είχαν απειλήσει ούτε είχα διαφορές με κανέναν».

Το σκίτσο της μαυροφορεμένης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ένα σκίτσο της δράστιδος, πρόκειται για μια γυναίκα μετρίου αναστήματος με ύψος κοντά στο 1.68.

Το χρώμα των μαλλιών της είναι μελί και το μήκος φθάνει μέχρι τον ώμο. Όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φορά ζακέτα μέχρι το γόνατο, αθλητικά παπούτσια, ενώ έχει και σακίδιο στην πλάτη. Φορά, όμως, και κασκέτο, ενώ χαρακτηρίζεται αθλητικός τύπος, αδύνατη και κινείται πολύ κοντά στον τόπο της επίθεσης και τη δεδομένη χρονική στιγμή που έγινε.

Αυτή τη στιγμή, η εικόνα της γυναίκας αναλύεται καρέ-καρέ, ενώ όπως φαίνεται η εικόνα της δεν είναι άγνωστη στους αξιωματικούς που χειρίζονται την υπόθεση, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι μοιάζει με άτομο από το περιβάλλον της Ιωάννας.

Το σίγουρο είναι ότι όσο και αν προσπάθησε δεν απέφυγε τελικά μια συγκεκριμένη κάμερα που την έχει καταγράψει. Όταν τελειώσει η επεξεργασία της εικόνας θα γίνει η ταυτοποίηση και το πρόσωπο που έριξε το βιτριόλι στην Ιωάννα θα είναι στα χέρια της αστυνομίας.

20 βίντεο εξετάζουν οι αρχές

Μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, οι αστυνομικοί ερευνούν μάλιστα και τις κλήσεις που έγιναν στη συγκεκριμένη περιοχή, πριν και μετά την επίθεση.

Τα 20 βίντεο που έχουν συλλέξει από την περιοχή της επίθεσης και τις μαρτυρίες των αυτόπτων μαρτύρων επανεξετάζει η ελληνική αστυνομία προκειμένου να βρει την άκρη του νήματος για την επίθεση με βιτριόλι.

Νεαρή, με μοντέρνο ντύσιμο και σακίδιο στην πλάτη. Αυτή είναι η περιγραφή της γυναίκας που πριν από μία εβδομάδα πέταξε καυστικό υγρό στην 34χρόνη Ιωάννα, την ώρα που εκείνη έμπαινε στη είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Θησέως, όπου στεγάζεται η ασφαλιστική εταιρία που εργάζεται.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν προκύψει από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της περιοχής, αλλά και μαρτυρίες ατόμων που βρίσκονταν στο σημείο.

Η 34χρόνη στην πρώτη της κατάθεση στους αστυνομικούς προσπάθησε να βοηθήσει τις έρευνες με όσα στοιχεία μπορούσε να θυμηθεί.

Σφίγγει ο κλοιός

Επίσης, όπως είπε στο MEGA o αστυνομικός συντάκτης στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, οι αρχές καταλήγουν σε μια γυναίκα μετά από σειρά πληροφοριών και μαρτυριών.

«Φαίνεται να μοιάζει με κάποιες από τον κύκλο των μέχρι στιγμής υπόπτων. Δεν έχουν σαφή εικόνα του προσώπου, αλλά από τη φυσιογνωμία, το σωματότυπο, προσομοιάζει με μία από τις υπόπτους» είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν σενάρια που εξετάζονται εκτός επαγγελματικού χώρου, πάλι εμφανίζονται άλλοθι, αλλά με το προφίλ και με φωτογραφίες και μαρτυρίες, φαίνεται να προσομοιάζει η δράστις με υπόπτους εκτός του επαγγελματικού χώρου της 34χρονης» συμπλήρωσε ο κ. Λαμπρόπουλος.