Ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με τον κοροναϊό και έχει αποκτήσει αντισώματα θα μπορούσε να νοσήσει εκ νέου σε έξι μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Πάνω από 35 χρόνια, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ εξέταζαν τακτικά δέκα άνδρες σε τέσσερις τύπους κοροναϊού που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες – ηλικίας μεταξύ 27 και 66 ετών- μέσα σε τρία χρόνια κόλλησαν και πάλι τον ιό, με την μελέτη να καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η προστασία από την Covid-19 είναι βραχύχρονη».

«Διαπιστώσαμε συχνή επανεμφάνιση μετά από 12 μήνες μετά την μόλυνση και σημαντική μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων έξι μήνες μετά» αναφέρει η μελέτη.

Τα «διαβατήρια ανοσίας»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του SkyNews, μεταξύ 1985 και 2020, τα υποκείμενα δοκιμάστηκαν σε διαστήματα τριών ή έξι μηνών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων «δεν διατηρήθηκαν ποτέ στην επόμενη φάση».

Οι επιστήμονες ως εκ τούτου εκφράζουν αμφιβολίες για τα λεγόμενα «διαβατήρια ανοσίας».

Ο επικεφαλής του αεροδρομίου Χίθροου υποστήριξε την κυκλοφορία των διαβατηρίων, λέγοντας πως είναι απαραίτητο μέτρο για να προγραμματίζουν τις διακοπές τους με ασφάλεια. Τόνισε, δε, πως βρίσκεται σε επαφή με τους φορείς Δημόσιας Υγείας στην Βρετανία ώστε να διαπιστώσει πώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός ολοκληρωμένου ελέγχου στα αεροδρόμια.

Παρόλα αυτά, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να μην χρησιμοποιούν τα διαβατήρια για την χαλάρωση των περιορισμών απλά και μόνο επειδή πιστεύουν πως κάποιοι άνθρωποι έχουν αντισώματα.