Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι 20% μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους και ανοσία αγέλης για τους μικρομεσαίους υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοσία αγέλης στην οικονομία

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει:

Μετά από δύο μήνες ανυπαρξίας που στοίχισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εμφάνισε επιτέλους το περιβόητο σχέδιό του για την επόμενη μέρα.

Το σχέδιό του βασίζεται σε 20% μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής εργασίας ή αλλιώς απολύσεις για τους εργαζόμενους και «ανοσία αγέλης» για τις επιχειρήσεις με σκοπό την επιβίωση των ισχυρών και την καταστροφή των μικρομεσαίων.

Ένα σχέδιο που δεν κάνει τίποτε άλλο δηλαδή από το να ανακυκλώνει τις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2010 – 2014 που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ως προς τις επιχειρήσεις:

– Απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

– Το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι απολύτως ανεπαρκές

– Το προγράμματα εγγυοδοσίας έτσι όπως εφαρμόζονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνουν εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων

– Η μείωση προκαταβολής φόρου που ανακοινώθηκε χωρίς όμως να προσδιοριστεί πόσους και ποιους θα αφορά. Υπενθυμίζουμε ότι o ΣΥΡΙΖΑ είχε στο πρόγραμμά του την μείωση της για φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις στο 50% και για νομικά πρόσωπα στο 80%. Η μείωση αυτή θα ήταν νόμος του Κράτους από 1/1/2020 αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε επιλέξει άλλο μίγμα πολιτικής.

– Η μείωση του ΦΠΑ που εξήγγειλε, αν δεν υπάρξει τζίρος, δεν θα έχει κανένα νόημα

– Δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την επιδότηση της ζήτησης στον τουρισμό

Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει για μία ακόμη φορά τα ψέματα σχετικά με τις δήθεν καλές επιδόσεις της κυβέρνησής του ως προς την ανάπτυξη. Αντίθετα από τους ισχυρισμούς του, όμως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του 2019 και «κατάφερε» να την προσγειώσει στο μόλις 1% στο τέλος της χρονιάς, πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή.

Αλλά και ως προς τις εργασιακές σχέσεις, δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια. Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν να επιβάλλουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών:

– Μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί δηλαδή να επιδοτεί ουσιαστικά την ανεργία.

– Ωθεί τους εργαζόμενους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή σε απόλυση.

– Προχωρά ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια.

Όσο για τον τουρισμό και την εστίαση, τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ενώ για τον πρωτογενή τομέα δεν ακούστηκε ούτε λέξη.

Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. Τώρα που εγκατέλειψε την λογική των «λεφτόδεντρων», καλό θα ήταν να ασχοληθεί με την αριθμητική που έχει ως βασική αρχή ότι δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια.

Ωστόσο, πρέπει να συμφωνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη ότι με την πανδημία κατέρρευσαν στερεότυπα του παρελθόντος.

Ξέχασε όμως να προσθέσει ότι το πρώτο στερεότυπο που κατέρρευσε είναι οι ιδεοληψίες περί αυτορύθμισης της αγοράς και δαιμονοποίησης της κρατικής παρέμβασης. Ιδεοληψίες που από ό,τι φαίνεται εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κυβέρνησή του με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία».

Νέες θυσίες για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους

Νέες θυσίες για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους βλέπει το ΚΚΕ προκειμένου να στηριχτούν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή του ο Περισσός αναφέρει:

«Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ζητούσε θυσίες απ’ το λαό για να μην καταρρεύσει το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σήμερα ζητάει νέες θυσίες από εργαζόμενους κι αυτοαπασχολούμενους, με το πρόσχημα της “δίκαιης κατανομής των βαρών”, για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το περιβόητο κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των μεγάλων ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών, θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό το στόχο έχουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, με ουσιαστική ακύρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ειδικά στις μεταφορές, με αδρές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο που θα τις πληρώσει ο λαός και με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Την ίδια στιγμή τα μέτρα για τους εργαζόμενους δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη επιβίωση, ενώ για όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση, που θα παραμείνουν και μετά την όποια ανάκαμψη.

Το ίδιο ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, οι οποίοι – πέρα απ’ τα νέα βάρη που γέννησε η κρίση – θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους αντιλαϊκούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη χρεοκοπία του μοντέλου της “εξωστρέφειας” που είχαν κάνει σημαία τους όλες οι κυβερνήσεις, αναγορεύοντας τον τουρισμό σε “ατμομηχανή” της οικονομίας, υπονομεύοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, που πανηγύριζαν για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, πρέπει να διασφαλίσουν ότι κανένας εργαζόμενος, άνεργος ή και αυτοαπασχολούμενος δε θα μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι αντεργατικές ρυθμίσεις των ΠΝΠ. Απαλλαγή και κούρεμα χρεών για τα λαϊκά στρώματα.

Οι εξελίξεις κάνουν ακόμη πιο αναγκαίο και ρεαλιστικό το δρόμο ριζικών αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνική οργάνωση, που προβάλλει μέσα απ’ την πανδημία και τη χρεοκοπία του συστήματος. Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά την καπιταλιστική κρίση».