Στη Ρεμς στις 7 Μαΐου 1945, στο αρχηγείο του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ανώτατου διοικητή των συμμαχικών στρατευμάτων, και στο Βερολίνο στις 8 Μαΐου, υπό το βλέμμα του σοβιετικού στρατάρχη Γκιόργκι Ζούκοφ, ο Επιτελάρχης της Ανώτατης Διοίκησης της Βέρμαχτ, στρατηγός Αλφρεντ Γιοντλ, και ο επικεφαλής της, στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ, υπέγραψαν αντίστοιχα τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, προορισμένη να σηματοδοτήσει συμβολικά και ουσιαστικά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με τον Χίτλερ να έχει αυτοκτονήσει στο μπούνκερ της Καγκελαρίας στις 30 Απριλίου, το Γ΄ Ράιχ ήταν οριστικά και αμετάκλητα νεκρό. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ η κοινή γνώμη είχε αρχίσει από τους προηγούμενους μήνες να σκέφτεται δειλά τον μεταπολεμικό κόσμο.

Οπως γράφει στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Μάρκος Καρασαρίνης, η έκρηξη των συναισθημάτων που ακολούθησε την ανακοίνωση της παράδοσης δεν είχε προηγούμενο: η «V-Ε Day», η ημέρα της νίκης στην Ευρώπη, κατέστησε όλες τις μεγάλες συμμαχικές πόλεις πεδίο ατελείωτων πανηγυρισμών.

Σήμερα, 75 χρόνια μετά την κατάπαυση του πυρός, ανατρέχουμε στον θρίαμβο και ταυτόχρονα στην τραγωδία που συνιστούσε για τη γηραιά ήπειρο η τελευταία ημέρα του πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από