Αν και σε ήπιους και όχι συγκρουσιακούς ρητορικούς τόνους η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής και οι διαχωριστικές γραμμές καθαρές.

Πλειοδοτεί εκ του ασφαλούς

Ο πρωθυπουργός ανέβασε σχετικά τους τόνους όταν αναφέρθηκε στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση την περίοδο της καραντίνας κατονομάζοντας το ΣΥΡΙΖΑ και τονίζοντας ότι πλειοδοτεί εκ εκ του ασφαλούς ζητώντας να διατεθούν πολλά δισ. σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που ποτέ δεν αποκάλυψε.

Η αντιπολίτευση προτείνει «ξοδέψτε» χωρίς να λέει πότε και για ποιους, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Απέναντι σε όλα τα παραπάνω ποια είναι, αλήθεια, η κριτική την οποία δεχτήκαμε; Και ποιες είναι οι ρεαλιστικές, τονίζω ρεαλιστικές, αντιπροτάσεις που κατατέθηκαν; Πλειοδοτώντας εκ

του ασφαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να δαπανηθούν πότε 29 δισ., πότε 36 δισ., σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο τις λεπτομέρειες του οποίου δεν έχει αποκαλύψει ακόμα. Θα αναμένω με

ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήμερα, μήπως τυχόν μπορέσουμε να διαφωτιστούμε παραπάνω για το οικονομικό σχέδιο αυτό και θα

απαντήσω στη δευτερολογία μου, αφού πρώτα έχω ακούσει την τοποθέτησή του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το λεφτόδεντρο μαράθηκε

Και πρόσθεσε: «Η εικόνα την οποία έχω, όμως, και δεν νομίζω ότι είμαι μόνος σε αυτό, είναι ότι η Αντιπολίτευση προτείνει: «Ξοδέψτε», χωρίς να λέει πότε και για ποιους. Αυτό το οποίο κάνετε είναι να ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον, γιατί το «λεφτόδεντρο» μαράθηκε οριστικά το 2015. Και όσο λίπασμα και αν θέλετε να του προσθέσετε, δεν πρόκειται να πετάξει πάλι βλαστάρι».

Λαϊκισμός οι επιτάξεις

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε λαϊκισμό το αίτημα για επιτάξεις της ιδιωτικής υγείας απευθυνόμενος ωστόσο αποκλειστικά στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην αρχή της υγειονομικής κρίσης δεχτήκαμε μία έντονη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε τότε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές, τις οποίες τότε η Κυβέρνηση κρατούσε απλά σε ενεργή ετοιμότητα. Είχαμε πει πρώτοι από τότε ότι, αν χρειαστούμε τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, έχουμε όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να μπορέσουμε να τον επιστρατεύσουμε άμεσα. Ευτυχώς, όμως, αυτή η κινητοποίηση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων δεν χρειάστηκε.

Γιατί, όπως σας ανέφερα και πριν, δεν πλησιάσαμε καν, ευτυχώς, τις μέγιστες δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αν όμως είχαμε ακολουθήσει τη δική σας συνταγή, θα είχαμε πληρώσει περί τα 7 εκατομμύρια σε αχρείαστες αποζημιώσεις» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Το μαξιλάρι γεννήθηκε για να αποκοιμηθεί η κοινή γνώμη

«Δυστυχώς, αυτές οι εύκολες διατυπώσεις περί εμπροσθοβαρών ενισχύσεων στερούν από τη χώρα πολύτιμα αποθέματα στην περίπτωση μιας νέας έξαρσης της επιδημίας. Υπονομεύουν

ταυτόχρονα και την προσπάθειά μας να έχουμε συνεχή πρόσβαση στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο, αλλά και διάφοροι λαϊκισμοί περί επιτάξεων που ακούστηκαν και σε αυτήν την αίθουσα μόνο εντυπώσεις και πρόσθετο κόστος προκαλούν» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Όσο τώρα για το περίφημο «μαξιλάρι», είναι καιρός να εξηγηθεί ότι ως προς τη ρητορική του διάσταση τουλάχιστον δημιουργήθηκε μάλλον για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη.

Διότι έτσι βαπτίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση τι; Το Δημόσιο Ταμείο, μαζί με τα 15,7 δισεκατομμύρια τα οποία όμως πρέπει και μένουν παγωμένα ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας την

οποία κάποτε η χώρα, δυστυχώς, δεν διέθετε.

Θα βρεθούμε σε αυστηρή επιτήρηση

Το ερώτημα, λοιπόν, το οποίο τίθεται -και στο οποίο φαντάζομαι ότι θα απαντήσουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης- είναι αν αυτοί οι οποίοι μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα,

μας ζητούν στην ουσία να ακουμπήσουμε και αυτό το δεσμευμένο απόθεμα. Και τι θα σήμαινε αυτό για την επόμενη μέρα και για την πιθανότητα η χώρα μας να ξαναβρεθεί σε ένα αυστηρό

πρόγραμμα επιτήρησης;»

Τριτοκοσμικές αμοιβές

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης για την επόμενη μέρα της πανδημίας και την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας σε επίπεδο ύφους και ρητορικής ήταν σχετικά συγκρατημένος χωρίς πάντως να κάνει εκπτώσεις στην κριτική του κατά την πρωτολογία του.

«Αυτούς που τώρα αποκαλείται ήρωες τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές αμοιβές . Η κυβέρνησή σας έπραξε το αυτονόητο, και το λέω με τη θετική έννοια του όρου. Το αυτονόητο όμως δεν αρκεί ειδικά όταν συνοδεύεται από παραλείψεις και προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης».

Γίνατε τώρα υπερασπιστές του ΕΣΥ

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι ξαφνικά γίνατε υπερασπιστές του ΕΣΥ ενώ τον κατηγόρησε ότι δεν έγιναν μόνιμες προσλήψεις.

«Ο κόσμος που έβαλε πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα , έδωσε χώρο στην αλληλεγγύη . Ο ανώνυμος κόσμος δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε καμία εξουσιοδότηση και καμία λευκή επιταγή. Μας έδωσε χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες» τόνισε.

Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης να πράξει το καθήκον της και να πορευτεί με σχέδιο που εμπνέει εμπιστοσύνη και όχι ανασφάλεια.

«Ποια είναι η λογική να ανοίξουν γυμνάσια , β και γ λυκείου και κυρίως τα δημοτικά. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική πήρατε αυτή την απόφαση» είπε για να προσθέσει.

«Γιατί παίρνετε το ρίσκο με το άνοιγμα των σχολείων. Ίσως να οφείλεται στην επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή και στη βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψατε στην κανονικότητα ενώ γνωρίζετε ότι κανονικότητα για πολύ ακόμη δεν θα υπάρχει».

Γιατί κρατάτε τον κ. Βρούτση;

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και για το θέμα με τα voucher των επιστημόνων. «Γιατί ο κ. Βρούτσης είναι στη θέση του μετά το θέμα με τα voucher. Είναι μία σκιά που θα σας ακολουθεί» ανέφερε ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απευθείας αναθέσεις σε φιλικές εταιρίες από τα υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης.

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση σχετικά με τα 20 εκ. ευρώ που δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

«Αποφασίσατε να δώσετε χωρίς διαφάνεια 20 εκ. ευρώ στα μέσα ενημέρωσης . Χρειάζεται ενίσχυση ο Τύπος ? Προφανώς και χρειάζεται. Γιατί όμως αποκλείεται τα Μέσα που δε σας είναι αρεστά. Πρόκειται για απόπειρα εξαγοράς και εκβιασμού επιβράβευσης των φρονίμων και τιμωρίας των ατάκτων. Αν δεν είναι αυτό ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε δεν καταλαβαίνουμε την έννοια της λέξης».

Απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων

Αναφερόμενος στα εργασιακά και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ο κ. Τσίπρας μίλησε για «μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας με πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Πουθενά στην Ευρώπη δεν είχαμε αυτό το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης.Να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας και όχι η διατήρησή της».

Σε ότι αφορά τη γενικότερη οικονομική πολιτική την περίοδο της καραντίνας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μέτρα στήριξης της εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, των αόρατων εργαζόμενων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των καλλιτεχνών.

Για λεφτόδεντρα λέτε στην ΕΕ;

Στο πλαίσιο αυτό απάντησε στα περί λεφτόδεντρου και μέμφθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «αλήθεια στη σύνοδο κορυφής που όλοι οι ηγέτες του Νότου ζητούν χρήματα στην αγορά εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα;».

«Από τον τρόπο, σχεδόν περιφρονητικό, που αντιμετωπίσατε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, καταλαβαίνω ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε «εάν η ύφεση είναι μόνο 4% όπως είπε ο κ. Στουρναρας, σας το χαρίζω. οτιδήποτε όμως περισσότερο γράψει το κοντέρ θα έχει την υπογραφή σας κε Μητσοτάκη».