Ενεργοποιείται σήμερα το δικαίωμα υποβολής αίτησης χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης, με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προς όφελος των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας CoViD-19 και είναι ενήμερες ως προς τις οφειλές τους.

Η νέα διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό, την νομική προετοιμασία και τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις με το σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων ώστε να δοθεί το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στην διάθεση των πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό, οι συνεργαζόμενες τράπεζες, με εξαιρετικά σύντομες διαδικασίες θα χορηγούν, κατόπιν αξιολόγησης, Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης προς τις Μικρομεσαίων επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας.

Επιτόκιο και κριτήρια χρηματοδότησης

Το επιτόκιο αυτών των δανείων επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ βασικό κριτήριο για την λήψη της επιδότησης επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο αυτά έτη.

Το ύψος κάθε δανείου διαμορφώνεται ως εξής:

-έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή

-έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.

Αναφορικά με τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις χρηματοδοτείται με επιδοτούμενο επιτόκιο, έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών. Σε περίπτωση που τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

Επιπλέον προϋπόθεση λήψης του ποσού των επιδοτούμενων τόκων είναι η επιχείρηση, κατά τον χρόνο εκταμίευσης των επιδοτούμενων τόκων όπως αυτός ορίζεται στη δανειακή σύμβαση, είναι να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Διάρκεια επιδότησης

Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή από την πρώτη τμηματική εκταμίευση ) του δανείου. Μάλιστα προβλέπεται και δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες. Κατά την διάρκεια της περιόδου χάριτος θα καταβάλλονται μόνον τόκοι. Το επιτόκιο για τα κεφάλαια του δανείου καθορίζεται από την κάθε τράπεζα σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική της και τους γενικούς όρους της Δράσης. Ωστόσο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8%, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό επιδοτείται , δηλαδή τα δύο πρώτα έτη. Για το διάστημα αυτό το επιτόκιο του δανείου θα παραμένει σταθερό και για τα δύο πρώτα έτη, θα επιδοτείται κατά 100% από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Μετά τη λήξη των δύο ετών, οι τόκοι θα καταβάλλονται από την επιχείρηση ενώ σημειώνεται ότι δεν θα επιδοτείται τυχόν εισφορά Ν. 128/75 καθώς και ενδεχόμενοι τόκοι υπερημερίας.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Kατά την υποβολή του αιτήματος θα πρέπει η επιχείρηση, να διαθέτει έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ . Οσο για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

-Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr.

-Στο αίτημα επιλέγει την Τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.

– Η Τράπεζα θα επιβεβαιώσει τον ΚΑΔ βάσει των στοιχείων που θα προσκομίσει η επιχείρηση και συνεπώς την ορθότητα της επιλεξιμότητας.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση, να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ο έλεγχος της διατήρησης από την επιχείρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για δύο έτη, θα πραγματοποιείται από την ΕΑΤ στις 31 Ιανουάριου για τα έτη 2021 και 2022 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα ενημερώνονται ανάλογα οι Τράπεζες.

Συνεργαζόμενες τράπεζες

Για την υποβολή αιτήματος, οι επιχειρήσεις, υποβάλλουν τα στοιχεία τους στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr και ακολούθως υποβάλλουν το αίτημα τους στην τράπεζα της επιλογής τους. Συνεργαζόμενες Τράπεζες για το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι οι : Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Συν. Τράπεζα, Συν. Τράπεζα Χανίων, Συν. Τράπεζα Ηπείρου, Συν. Τράπεζα Θεσσαλίας, Συν. Τράπεζα Καρδίτσας.