Στο μικροσκόπιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας βρίσκεται περιστατικό πιθανής επαναλοίμωξης του κοροναϊού, το οποίο καταγράφηκε στη χώρα μας.

Ο ΕΟΔΥ έχει ενημερωθεί για μια ασθενή η οποία βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στα τέλη Μαρτίου, νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό και έλαβε εξιτήριο στις 6 Απριλίου.

Η ίδια ασθενής βρέθηκε εκ νέου θετική όπως έδειξε το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε όταν επισκέφθηκε το Σάββατο εφημερεύον νοσοκομείο.

Πλέον οι ειδικοί ασχολούνται ενδελεχώς με το περιστατικό και εξετάζουν αν πρόκειται για αληθινή ή η μη επαναλοίμωξη, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Η περίπτωση της Νότιας Κορέας

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για επαναλοίμωξη ασθενή με τη νόσο Covid-19.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters από τις 10 Απριλίου, 91 ασθενείς στη Νότια Κορέα που είχαν ιαθεί νόσησαν εκ νέου με κοροναϊό.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης της Κορέας Jeong Eun-kyeong, ερώτημα παραμένει αν οι συγκεκριμένοι ασθενείς προσβλήθηκαν εκ νέου από τον κοροναϊό ή αν ο ιός ενεργοποιήθηκε εκ νέου.

Κάποιοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην εγκυρότητα των τεστ ή ότι κατάλοιπα του ιού θα μπορούσαν ακόμη να βρίσκονται στα συστήματα των ασθενών και να μην είναι μολυσματικά ή να μην αποτελούν κίνδυνο τόσο για τον ασθενή, όσο και για τους άλλους.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε τοποθετηθεί με αφορμή το περιστατικό της Νέας Κορέας, εκφράζοντας την άποψη πως δεν πρόκειται για πραγματική επαναλοίμωξη.

«Καταγράφηκαν ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και χωρίς να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Η ανίχνευση του ιού με μοριακό έλεγχο PCR μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, γνωρίζουμε ότι δεν ισοδυναμεί με μετάδοση και αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται και από δημοσιευμένα δεδομένα από μεγάλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού» είχε αναφέρει τότε ο κ. Τσιόδρας.

Η θέση του ΠΟΥ

Ενήμερος για το θέμα της επαναλοίμωξης των ασθενών στη Νότια Κορέα είναι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ είχε επισημάνει στις 13 Απριλίου πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι, που έχουν ιαθεί από τον ιό, αντισώματα ικανά να πολεμήσουν μια δεύτερη μόλυνση. Έτσι, υπάρχει φόβος πολλοί ασθενείς να μην αποκτήσουν ανοσία.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα.

Όλα είναι ανοιχτά για την ανταπόκριση των αντισωμάτων αυτών που έχουν ιαθεί από τον κοροναϊό και αν αυτά τα αντισώματα παρέχουν ανοσία και για πόσο καιρό.

Έτσι, περισσότερους από 300.000 ανθρώπους να έχουν ιαθεί από τον κοροναϊό, ο υπογραμμίζει την ανάγκη για κατανόηση του πως ανταποκρίνονται τα αντισώματα, αν αυτά παρέχουν ανοσία και για πόσο καιρό.

«Δεν έχουμε απάντηση σε αυτό. Είναι άγνωστο», είχε πει ο Δρ. Μάικ Ράιαν.

«Αυτό είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται να κατανοήσουμε καλύτερα. Τι δείχνει αυτή η αντίδραση αντισωμάτων όσον αφορά την ανοσία», είχε συμπληρώσει από την πλευρά της η Δρ. Μαρία φαν Κέρκοβε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από