Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας την επόμενη ημέρα μετά την κρίση του κορωνοϊού θα έχει αναμφίβολα ο τραπεζικός κλάδος, ως αιμοδότης της πραγματικής οικονομίας. Σε επίπεδο ΕΕ έχουν ήδη εγκριθεί πακέτα χρηματοδοτικής ενίσχυσης επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, τα οποία θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ ενεργή θα είναι και η συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτή την προσπάθεια με την παροχή κρατικών εγγυήσεων, που θα καλύπτουν έως και το 80% του ρίσκου των πιστωτικών ιδρυμάτων στις συνδεδεμένες χορηγήσεις.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, «σε κατάσταση αναστολής της κοινωνικής ζωής, η διατήρηση των βασικών οικονομικών λειτουργιών έχει κρίσιμη σημασία και για την ανακούφιση των πολιτών υπό περιορισμό μετακινήσεων και για την άμβλυνση κατά το δυνατόν των επιπτώσεων στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά, που είναι καθοριστική και για τη διάρκεια και την ένταση της προσπάθειας ανάκαμψης που θα απαιτηθεί στη δεύτερη φάση».

Στόχος των τραπεζών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διατήρηση ενός επιπέδου οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα σε αυτές τις συνθήκες. «Οι τράπεζες διατήρησαν όλα τα καταστήματά τους σε λειτουργία, συνεχίζοντας να εξυπηρετούν τους πελάτες και τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας μέσα σε αυτά, όπως καθορίζονταν από τις Αρχές» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Καθημερινές συναλλαγές

Παράλληλα, οι τράπεζες διατήρησαν σχεδόν απρόσκοπτα τις υπόλοιπες λειτουργίες τους, ώστε να εξυπηρετούν κυρίως τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σε μεγάλη κλίμακα. Σε πρώτη φάση δόθηκε προτεραιότητα στη διεκπεραίωση των συναλλαγών, μέσα σε πρωτοφανές περιβάλλον συναλλακτικής δραστηριότητας. Για την άμεση διευκόλυνσή τους, οι τράπεζες αύξησαν το όριο των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες από τα 25 στα 50 ευρώ.

Ταυτόχρονα, παρά την εσωτερική πρόκληση της λειτουργίας των κτιριακών υποδομών με ασφάλεια, και επομένως με σημαντικά μειωμένη προσέλευση προσωπικού, πολλαπλασίασαν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη διάθεση των πολιτών, περιορίζοντας την ανάγκη μετακινήσεων – τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και, σε μεγάλο βαθμό, για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, περιόρισαν τις κατηγορίες συναλλαγών που γίνονται με φυσική παρουσία ώστε να βοηθήσουν περαιτέρω την τήρηση της οδηγίας για παραμονή στο σπίτι.

Κινήσεις στήριξης

Πέρα από τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας, οι τράπεζες έκαναν, σε συνεννόηση με τις Αρχές, και ένα πλήθος κινήσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται από τα αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέτρα. Ετσι, ανάμεσα σε άλλα:

Ανέβαλαν την καταβολή όλων των χρεολυσίων για το 2020 για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, με ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.

Ανέστειλαν για ένα τρίμηνο την καταβολή όλων των δόσεων στεγαστικών, καταναλωτικών και επαγγελματικών δανείων για το σύνολο των φυσικών προσώπων που λαμβάνουν το κρατικό επίδομα των 800 ευρώ και για οποιονδήποτε άλλο πελάτη τεκμηριώσει ότι πλήττεται λόγω της κρίσης, με ταυτόχρονη κεφαλαιοποίηση του ποσού της δόσης.

Στήριξαν και στηρίζουν καθημερινά με νέες δανειοδοτήσεις τους πελάτες τους για να καλύψουν ανάγκες κεφαλαίου κίνησης που δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης.

Συνεργάζονται με το υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάρτιση προγράμματος εγγυοδοσίας για νέο κεφάλαιο κίνησης που θα είναι λειτουργικό και γρήγορο στην εκταμίευσή του.

Μπόνους στα δάνεια

Διατυπώθηκε από ορισμένες πλευρές η άποψη ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την πρωτοβουλία του Ελληνικού Δημοσίου που παρέχει έκπτωση 25% σε όσους πληρώσουν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις το τρέχον διάστημα της πανδημικής κρίσης. «Μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε ασφαλώς εκείνους που δεν πλήττονται από την κρίση, και ήδη βελτιώνουν τη θέση τους σε σχέση με όσους υφίστανται τις συνέπειές της» σημειώνει σχετικά έμπειρος τραπεζίτης. Επιπλέον, τονίζει πως ο εγχώριος κλάδος έχει ακόμη πίσω του την κληρονομιά της οικονομικής κρίσης με υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων και μπροστά του την προοπτική μαζικών αθετήσεων από όσους χτυπάει η πανδημική κρίση. «Η παροχή μιας άτυπης επιδότησης σε εκείνους που μπορούν χωρίς πρόβλημα να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους δεν έχει προφανώς καμία ηθική βάση, ούτε όμως παρουσιάζει κανένα οικονομικό όφελος για τη χώρα και την οικονομία» καταλήγει η ίδια πηγή.